Månedens Dokumentar: 'The Venerable W'

Oplev den sidste film i Barbet Schroeders 'ondskabstrilogi', ’The Venerable W’, der følger den indflydelsesrige, burmesiske munk og hadprædikant Ashin Wirathu, hvis mission er at udrydde alle muslimer i Myanmar.

Krisen i Myanmar

Over en halv million Rohingyaer er flygtet fra Myanmar siden august sidste år. FN’s Flytgningehøjkommissariat har konkluderet, at det er verdens hurtigst voksende humanitære krise lige nu. Rohingyaerne udgør et muslimsk mindretal i det buddhistiske Myanmar, hvor de bliver betragtet som statsløse immigranter af regeringen og forfølges af landets militær (som stadig har meget magt). Og gik man og troede at alle buddhistiske munke altid er fredselskende og næstekærlige, må man efter Barbet Schroeders ’The Venerable W’ i den grad revidere sine antagelser.


Den indflydelsesrige, burmesiske munk og utrættelige hadprædikant har én mission: At rense Myanmar for muslimer. Barbet Schroeder følger den buddhistiske leder under hans racistiske korstog mod Myanmars hårdt plagede Rohingya-mindretal. Filmen skildrer, hvordan Wirathus rabiate nationalistiske taler til store folkemængder opildner buddhistiske bøller til at nedbrænde hele landsbyer og myrde beboerne, mens Myanmars regering og Nobelprisvinderen Aung San Suu Kyi vender det blinde øje til. De etniske spændinger er i løbet af det sidste år eksploderet og har udløst drab på over 10.000 mennesker og drevet talløse på flugt til Bangladesh. 

 


Amnesty International har dokumenteret, at militæret (ofte i samarbejde med grænsekontrollen) har dræbt et utal af kvinder, mænd og børn, tortureret og misbrugt kvinder og piger, lagt landminer og brændt hundredvis af landsbyer ned. FNs højkommissær for menneskerettigheder beskriver gerningerne som ”et klassisk eksempel på etnisk udrensning”.

Schoeders dokumentar om krisen blander mobiltelefon-optagelser af de voldelige angreb på Rohingya-befolkningen, interviews med journalister og mere moderate buddhistiske ledere og en række udsagn fra den kølige, uanfægtede Wirathu. ’The Venerable W’ er den sidste film i Schroeders 'ondskabstrilogi', som i sin imponerende, historiske spændvidde også tæller 'General Idi Amin Dada' (1974) og 'Terror's Advocate' (2007). 

Filmen præsenteres i samarbejde med CPH:DOX.

Anmelderne skriver

♥ ♥ ♥ ♥ "At W. har lært af historiens skumle læremestre, er man ikke i tvivl om, når man ser Schroeders tredje dokumentarfilm om politisk ondskab" - Politiken