Cinemateket i juni-august

Cinematekets sommerprogram er på gaden med et væld af spændende filmtilbud og events. 16 serier, 3 festivaler og et hav af events. Oplev bl.a. Latinamerikansk Festival, sommerfilm fra Italien, nostalgitrip tilbage til 90'erne, debat om Grønlands og Danmarks forhold, hyldestserien Ingmar Bergman 100 år, og meget, meget mere! Cinemateket holder sommerlukket 16.-29. juli, men sparker den nye sæson i gang 30.-31. juli med Open Air i Kgs. Have med bl.a. 'E.T.' og svedig cubansk musik på programmet.

Serier og festivaler

Ingmar Bergman 100 år – første del af stor hyldestserie
Den 14. juli ville den svenske film- og teaterinstruktør Ingmar Bergman (1918-2007) være fyldt 100 år. Han instruerede og skrev manuskripter til over 50 film og var aktiv i mere end 60 år. Cinemateket markerer 100-års-jubilæet med en stor retrospektiv, der spænder fra juli til december. De fleste film vises i nye, digitalt restaurerede kopier med engelske undertekster fra Svenska Filminstituttet.
Ingmar Bergman 100 år del 1. (6 film og events) 14. juli-31. august

Latinamerikansk Festival – film, fester, foredrag med mere
I juni måned forenes filmelskere, musikere, fortællere og dansere med en fælles kærlighed til hjørner af det latinamerikanske, når Latinamerikansk festival byder på 15 nye film, håndplukket fra filmfester verden over. 
Latinamerikansk Festival – film, fester, foredrag med mere (15 film og 13 events) 1.-30. juni

På kanten af Europa – nye film fra Tyrkiet
'På kanten af Europa - nye film fra Tyrkiet' præsenterer bemærkelsesværdige film fra det paradoksfyldte land, der går til valg den 24. juni. Filmserien giver talerør til en ny generation af filmskabere, for hvem statscensur og politisk pression er et grundvilkår. Filmserien åbner den 15. juni med 'Inflame' og besøg af instruktøren Ceylan Özgün Özcelik. 
På kanten af Europa – nye film fra Tyrkiet (6 film og to events) 15.-24. juni

Miloš Forman in memoriam – klassikere med oplæg
Han er en ener, en anarkist, en utilpasset lømmel. R.P. McMurphy fra 'Gøgereden' nægter at indordne sig og give efter for regler og autoriteter, men han er også en fællesskabets mand, der tænker på andre. McMurphy er om noget repræsentant for det værk, som mesterinstruktøren Miloš Forman (1932-2018) har efterladt sig. Cinemateket viser i juni, juli og august fire af disse til minde om den netop afdøde billedmager.
Miloš Forman - fire pletskud fra den tjekkiske Oscar-konge (4 film og 2 events) 6. juni-15. august

Flere serier og festivaler

Læs om alle 16 serier og festivaler i Cinemateket i juni-august. 

Events

Edible Cinema - send sanserne på rusketur med ’Delicatessen’
Der er skruet ekstra op for sansebombardementet, når Edible Cinema i juni for tredje gang trakterer med film og smagsindtryk i Cinemateket. På lærredet: Den sorte komedie 'Delicatessen' fra 1991 - en film hvis billedbombardement og lydside sætter ører og øjne på overarbejde. Edible Cinema-konceptet føjer smag, duft og tekstur til oplevelsen - det bliver ikke kedeligt! 
Edible Cinema – tirsdag den 12. og 13. og 14. juni kl. 19.00

Spice Girls – 90’er-nostalgi, foredrag og sing-along
Spice Girls er for mange det ultimative billede på 90’erne. Et dybt kommercielt popfænomen, men et, der samtidig prædikede ’Girl Power’ og venindesammenhold. Tag med på det sjoveste nostalgitrip, når vi blænder op for komedie-musicalen ’Spice World’ (1997) - den 2. juni med oplæg ved Spice Girls-forsker, fan og sangerinde Elise Ligaard og den 16. juni som sing-along under ledelse af Ligaard selv. 
Spice World – med foredrag – lørdag d. 2. juni kl. 19.00 
Spice World – sing-a-long – lørdag d. 16. juni kl. 19.30

Ny cykel-dokumentar – mød Chris Anker Sørensen og Kim Plesner
Som prolog til årets Tour de France præsenterer vi dokumentarfilmen ‘Wonderful Losers’ (2017) og får besøg af direktøren for cykelsportsfællesskabet Veloropa, Kim Plesner, og den professionelle cykelrytter Chris Anker Sørensen (‘Oksen fra Hammel’), der også medvirker i filmen. Den prisbelønnede film er en smuk, poetisk hyldest til cykelsportens hjælperyttere, der tilsidesætter egne vinderchancer og ofrer liv og lemmer for holdet. 
Wonderful Losers / mød Chris Anker Sørensen og Kim Plesner - tirsdag d. 19. juni 19.15

Musikfilm, bar og dj – The The Versus the World 

Under et af de mest signifikante kunstnernavne i rockhistorien har sangeren, sangskriveren og debattøren Matt Johnson i snart 40 år leveret medrivende musik fuld af historier om lyst og begær, grådighed og bedrag og krasse kommentarer til verdenssituationen. Med koncertoptagelsen 'The The: Versus the World' fra Royal Albert Hall (1990) præsenterer vi The The for fuld udblæsning. Og som forfilm får du hele det 45 minutter lange videoværk til skæringerne fra 'Infected'. 
Musikfilm, bar og DJ: The The - torsdag d. 21 juni kl. 21.00

Flere events

Læs om de mere end 40 events i Cinemateket i juni-august. 

Månedens Film og Månedens Dokumentar 


’Good Manners’ – Månedens Film i juni

Det brasilianske festivalhit 'Good Manners' er et originalt arthouse-gys for feinschmeckere. Filmen starter som socialrealisme, men udvikler sig – med mange raffinerede drejninger i handlingen – til sand horror. De to instruktører går helt deres egne veje i denne varmblodede sydamerikanske genrefilm, der er fuld af overraskende uhygge og udfolder sig som et moderne Grimm-eventyr. 
’Good Manners’ – Månedens Film i juni (7.-17.juni)

’The Inertia Variations’ – Månedens Dokumentar i juni
Matt Johnson fra det engelske band The The er kendt for sine fortættede personlige og politiske sange – og sine intense liveshows. Men der har faktisk været stille om iagttageren og debattøren i mere end 15 år. For at rense sine følelser for mishag og holde sin mojo levende starter Matt Johnson sin egen live-radiohjemmeside 'Radio Cineola'. Men Johnson får en udfordring, som han har svært ved at tackle: Kan han overhovedet skrive en sang længere?
’The Inertia Variations’ – Månedens Dokumentar i juni (21.-27. juni)

’Lykkelænder’ – Månedens Dokumentar i august
'Lykkelænder' tager udgangspunkt i klichéen om grønlænderen, men udvikler sig til en lyrisk rejse gennem medierepræsentation og temperamenter, så en anderledes identitet toner frem. Filmens sammenkog af klassisk og eksperimenterende dokumentarisme giver et friskt pust til debatten om Grønlands og Danmarks mangeårige forhold. 
’Lykkelænder’ – Månedens Dokumentar i august (9.-15.agust)

’Last Flag Flying’– Månedens Film i august
Det er få instruktører, der holder så meget af deres karakterer som Richard Linklater ('Bernie', Boyhood', 'Everybody Wants Some'). On-screen-kemien mellem de tre hovedrolleskuespillere i instruktørens nye udspil, 'Last Flag Flying', er da også helt i top, og man føler sig i virkelig godt selskab. 
’Last Flag Flying’– Månedens Film i august (16.-16.august)

Børne- og familiefilm

Fantasy fra den anden verden – skammerdøtre, tidsbanditter og ulveprinsesser
Fantasien er grænseløs. Her kan alting ske, vi kan forestille os hvad som helst – og fortælle historier, der ikke ville kunne foregå i den verden, vi færdes i til hverdag. Nærværende udvalg af fantasy-film – tre klassikere fra 80'erne og tre senere – udforsker alt fra feudale middelaldersamfund til fjerntliggende ørkenplaneter og havnebyer i evigt mørke. Hele tiden med hilsner tilbage til virkeligheden i form af eviggyldige temaer.
Fantasy fra den anden verden – skammerdøtre, tidsbanditter og ulveprinsesser (6 film og 2 events) 3. juni-29. august.

Børnebiffen – for de mindste hver onsdag-søndag
I juni og juli er der sommerhygge i Børnebiffen: Cirkeline og musene sætter drage op. Lili møder Lola, der bor på den anden side af hækken. Og Thea er på sommerferie i Frankrig med sin familie. For de 5-7-årige viser Børnebiffen film, der handler om at skulle starte i skole.


I august er der fuld fart på Børnebiffen igen efter sommerferien: Prik og Plet danser disco i en helt ny film. Mops og Ollie samler skrald i en fjern galakse. Gud får en hobby i ’Sallies historier’. Og i Per Flys kortfilmsperle ’- kalder Katrine’ udspionerer den generte Søren nabopigen Katrine. 
Børnebiffen i Cinemateket - hver onsdag-søndag

Læs mere om Cinemateket i juni-august på cinemateket.dk

Tid: Juni-august 2018
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.