Her er Cinemateket i september og oktober!

September-oktober-programmet er på gaden. Velkommen til Musikfilm Festivalen 2018, som byder på flere danmarkspremierer end nogensinde før. Velkommen til en serie af Brian De Palmas bedste som opvarmning til den kommende film med Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen. Velkommen til hele to 100-årsfejringer: 100-året for etableringen af staten Rumænien med perler fra den rumænske filmbølge - og den fortsatte Ingmar Bergman-retrospektiv i anledning af instruktørens 100-årsdag. Og velkommen nu også om mandagen - fra 1. september er der åbent i Cinemateket hele ugen.

Filmserier og festivaler

Musikfilm Festivalen 2018 – 10 dage, 30 film 100% lyd!
Musikfilm Festivalen byder i dagene 14.-23. september på en bred vifte af rock, pop, folk, soul, punk, metal, jazz, country, verdensmusik og klassiske toner i Cinemateket. Der er flere danmarkspremierer på programmet end nogensinde før og noget at hente for en hver smag. Velkommen til 10 dage med næsten 30 film og særarrangementer. Til spritnye liveskud, close-ups og portrætdokumentarer om Iggy Pop, Pearl Jam, Johnny Rotten, Sepultura, Nick Cave, The Go-Betweens, The Slits, XTC, Marianne Faithfull, Sleaford Mods og mange flere – med introduktioner af nogle af Danmarks bedste musikformidlere. Musikfilm Festivalen åbner den 14. september med fredagsbar og Nick Cave live i Royal Arena på fire lærreder på én gang – ganske gratis!
Musikfilm Festivalen 2018 (28 film og events) 14.-23. september.

Don't Fear the Weird – sindet og filmen-festival
11.-13. september åbner vi endnu en gang dørene op for festivalen Don’t Fear the Weird, der stiller skarpt på psykisk sygdom på film og i virkelighedens verden. Vi supplerer med to optaktsarrangementer den 10. september og en bonus-event den 14. september.
Don't Fear the Weird – Sindet & Filmen-festival (19 film og events) 11.-13. september.

Bølgen fra Bukarest – ny rumænsk film
I anledning af 100-året for etableringen af staten Rumænien præsenterer vi et spændende udvalg af nye rumænske film, der bl.a. inkluderer Cristi Puius sorthumoristiske drama ’Sieranevada’ og Marian Crisans thriller ’Orizont’.
Bølgen fra Bukarest – ny rumænsk film (7 film og events) 5.-26. september.

Brian De Palma – voyeurens morderiske blik
Der står mord, erotik og voyeurisme på programmet, når vi blænder op for Brian De Palmas ultra-stiliserede og svulstige filmiske univers (og varmer op til De Palmas nye dansk-koproducerede thriller med Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen). Seks perler fra den amerikanske thrillerkanons allerøverste hylde.
Brian De Palma – voyeurens morderiske blik (7 film og events) 3.september-20.oktober. 

Flere filmserier og festivaler
Læs om alle 16 serier og festivaler i Cinemateket i september-oktober.

Events

Stop motion i verdensklasse – kortfilm, Quay og masterclass
Instruktørerne bag dette års Oscar-vinder ’Negative Space’, Ru Kawahata og Max Porter, har sammensat en kavalkade, der viser stop motion-teknikkens spændvidde gennem en række vidt forskellige – og vilde – kortfilm. Derudover lægger de canadiske instruktører Chris Lavis og Maciek Szczerbowski vejen forbi Cinemateket, giver en masterclass og viser egne kortfilm – og introducerer en af deres favoritanimationsfilm i det lange format: Brødrene Quays surreelle ’Institute Benjamenta, or This Dream People Call Human Life’. Besøget er arrangeret af VOID International Animation Film Festival.
Stop motion-kortfilm i verdensklasse I lørdag den 1. september kl. 14.00.
’Institute Benjamenta’ lørdag den 1. september kl. 18.45.
Stop motion-kortfilm i verdensklasse II søndag den 2. september kl. 14.00.

Grey Gardens revisited – ny film og instruktørbesøg
"En sensationel ædelsten fra arkiverne", skriver The Guardian om dokumentaren ’Den sommer’. Göran Hugo Olssons nye film er baseret på et sandt guldfund: Filmruller optaget af brødrene Maysles tilbage i 1972 i forbindelse med arbejdet med klassikeren ’Grey Gardens’. Oplev filmen to gange med instruktørbesøg den 4. september. Og samme dag er det selvfølgelig muligt at se ’Grey Gardens’.
’Den sommer’ med instruktørbesøg tirsdag den 4. september kl. 18.45 og 21.30. ’Grey Gardens’ tirsdag den 4. september kl. 16.30 og fredag den 7. september kl. 17.00.

Filmuniversitetet – Bergmans ’Persona’
Peter Schepelern, lektor i filmvidenskab, introducerer Ingmar Bergmans ’Persona – sonate for to’, som betragtes som et af det svenske filmfyrtårns hovedværker. En foruroligende og fascinerende skildring af den menneskelige personligheds og filmmediets flygtige natur.
Filmuniversitetet – Bergmans ’Persona’ lørdag den 15. september kl. 16.00.

’Troldmanden fra Oz’ – sing-along med skuespiller og sanger Anja Owe
Tag med når skuespiller og sanger Anja Owe fører os til det magiske land Oz. Sammen vil vi nynne og synge os igennem rejsen ad ”the Yellow Brick Road” fra det kedelige Kansas til det farvestrålende Oz. 
’Troldmanden fra Oz’ – sing-along tirsdag den 25. september kl. 20.00.

Flere events
Læs om de næsten 100 forskellige særarrangementer og events i Cinemateket i september-oktober.

Månedens Film og Månedens Dokumentar

Månedens Film i september: 'In the Aisles'
Den stille kærlighed – og gaffeltrucks – er i fokus i det hjertevarme tyske arbejdsplads-drama ’In the Aisles’, som præsenteres i samarbejde med CPH PIX og Goethe Institut Dänemark.
’In the Aisles’ 6.-15. september.

Månedens Film i oktober: 'The Reports on Sarah and Saleem'
I det politiske drama ’The Reports On Sarah and Saleem’ fører en affære mellem en palæstinensisk chauffør og en kvindelig israelsk caféejer til politiske konflikter og paranoid racisme. Filmen vandt publikumsprisen ved Rotterdam Film Festival.
’The Reports On Sarah and Saleem’ 11.-19. oktober.

Månedens Dokumentar i oktober: 'Searching for Ingmar Bergman'
I 100-året for Ingmar Bergmans fødsel præsenterer vi Margarethe von Trottas personlige portræt af den svenske mesterinstruktør ’Searching for Ingmar Bergman’.
’Searching for Ingmar Bergman’ 18.-23. oktober.

Børne- og familiefilm

Ny japansk animation – meget mere end Miyazaki
Oplev en håndfuld af de bedste og mest magiske nyere japanske anime-film. Kom på en omfattende geografisk rundtur i Solens rige: Hokkaido i nord (’Marnie – min hemmelige veninde’), Tokyos storbylandskaber (’Your Name’), Seto-indlandshavet længere sydpå (’Brevet til Momo’) og andre spektakulære lokaliteter. Tag endelig dine forældre med!
Ny japansk animation – meget mere end Miyazaki (5 film og events) 1. september-28. oktober.

Børnebiffen - for de mindste
Børnebiffen viser kvalitetsfilm for de 3-7-årige filmelskere. I september-oktober byder programmet bl.a. på Vitello, Lili og Pip & Papegøje – og du kan lære alt om korsedderkoppen. Der er også film om Halloween, blåbær og vækkeure i gamle dage.
Børnebiffen – for de mindste hver onsdag til fredag kl. 10.00 og 11.00 samt lørdag og søndag kl. 11.15 og 12.30.

Læs mere om Cinemateket i september-oktober på cinemateket.dk

Tid: September-oktober 2018
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.