Filmduoen Mira Jargil og Christian Sønderby Jepsen, der danner par både privat og professionelt, modtager årets Roos Pris – både for de værker, de har skabt sammen, og som markante filmkunstnere i egen ret.
På deres lange cv’er vidner markante titler som 'Side om side' (2009), 'Den tid vi har' (2011), 'Testamentet' (2011), 'Drømmen om en familie' (2013), 'Til døden os skiller' (2015) og 'Naturens uorden' (2015) om Mira Jargil og Christian Sønderby Jepsens enestående evner at skildre menneskelivet i al dets kompleksitet, smerte og skønhed.
Kunsten at skildre mennesker med forundring og ømhed
Roos Prisen belønner en bemærkelsesværdig indsats for dansk dokumentarfilm, og priskomiteen motiverer valget af Mira Jargil og Christian Sønderby Jepsen således:
”For instruktørerne Mira Jargil og Christian Sønderby Jepsen ligger stoffet til deres fortællinger lige for. Det er i de små begivenheder og nære relationer, at de mesterligt udfolder universelle historier om livet, kærligheden og kampen for at leve det liv, man ønsker.
I ’Side om side’ af Sønderby Jepsen har to gamle naboer – den ene instruktørens far – ikke talt sammen i en halv menneskealder, uden at de helt kan huske, hvorfor de er uvenner. Men det piner dem, kan man mærke, noget må ske! Jargils 'Den tid vi har' følger ægteparret Ruth og Arne – instruktørens bedsteforældre – i deres sidste tid sammen. Ruth er døende, og Arne hjælper hende gennem den sidste tid.
Disse to tidlige værker lægger tydelige spor ud til det, der skal blive de to instruktørers signaturer i de mange film, der har berørt og underholdt os sidenhen:
Det er karakterdrevne fortællinger, der formår at forene en insisterende dvælen i de mest intime og sårbare situationer med en dramaturgisk stramhed og et visuelt overskud, der ikke lader Hollywood og Netflix noget efter.
Når Jargil og Sønderby Jepsen vælger deres hovedkarakterer, gør de det ikke let for sig selv. Det kan være helt almindelige gamle mennesker i en jysk provins i ’Til døden os skiller’, eller det kan være en ung mand med cerebral parese og talebesvær, der i 'Naturens uorden' stiller sig det mest hårrejsende spørgsmål af alle: Har jeg ret til at leve?
Det er eksistensen sat på højkant, og det er sådan, det er i Jargils og Sønderby Jepsens film. De opsøger mennesker i eksistentielle dilemmaer og skildrer dem så tæt på og med så stor autenticitet, respekt og værdighed, at vi som publikum følger dem på hele rejsen og deler deres ømhed og forundring over tilværelsens mangfoldighed og menneskets opfindsomhed og evne til at møde livets store udfordringer.”
Publikum kan i den kommende tid se frem til flere film af Mira Jargil og Christian Sønderby Jepsen, produceret via deres fælles produktionsselskab Moving Documentary:
'Brødrene Lillelund' om to voksne tvillingebrødre, der omsider flytter hjemmefra for at realisere drømmen om et julemuseum, 'Alma flytter på landet', en dokumentarserie for børn, samt 'Reunited' om en mor, der tager den store beslutning at flygte til Danmark alene fra Syrien, hvor hun efterlader sine to børn.
Om Roos Prisen
Roos Prisen, der er opkaldt efter dokumentarfilmpioneren Jørgen Roos, blev etableret i 1995 med det formål at "påskønne en særlig bemærkelsesværdig indsats for dokumentarismen i Danmark". Prisen er på 25.000 kr.
Tidligere prismodtagere er: Jørgen Roos, Ole Askman, Jørgen Leth, Sami Saif, Phie Ambo, Janus Billeskov Jansen, Jon Bang Carlsen, Jesper Jargil, Anne Wivel, Tue Steen Müller, Niels Pagh Andersen, Arne Bro, Steen Møller Rasmussen, Tine Fischer, duoen Lise Lense-Møller og Anders Østergaard, Lars Skree, Eva Mulvad, Michael Noer, Adam Nielsen, Signe Byrge Sørensen, Henrik Bohn Ibsen, Dola Bonfils og Anders Villadsen.
Priskomiteen består af sidste års prismodtager, klipper Anders Villadsen, direktør Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut og afdelingschef Ane Mandrup, også fra Filminstituttet. Prisoverrækkelsen fandt sted mandag den 8. oktober på den årlige DOKDAG på Filminstituttet.
Om Mira Jargil
Født 1981. Uddannet som dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2011. Hendes afgangsfilm 'Den tid vi har' har vundet en lang række priser, blandt andet en Reel Talent Award på CPH:DOX, Cilect-prisen for verdens bedste filmskole-dokumentarfilm, en Robert for bedste korte dokumentarfilm samt en Golden Panda Award i Kina. Også 'Drømmen om en familie' (2013) blev hædret med en Robert.
Om Christian Sønderby Jepsen
Født 1977. Uddannet som dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2007 med afgangsfilmen 'Der er en krig uden foran mit vindue'. I 2008 vandt Sønderby Jepsen international anerkendelse for 'Side om side' (2009), der også vandt Grand Prix på Odense Filmfestival. 'Testamentet' (2011) blev inviteret til en lang række store internationale festivaler og blev hædret som bedste danske dokumentarfilm på CPH:DOX og ved Bodil-uddelingen. ’Naturens uorden’ (2015) deltog i hovedkonkurrencen på IDFA i Amsterdam og modtog også en række internationale priser.
Læs mere om Moving Documentary på movingdoc.dk