Månedens Dokumentar: Le Grand Bal

Som publikum til Månedens Dokumentar ’Le grand bal’ i november kommer man helt ind i favntagene og kæderne på verdens største festival, der dyrker traditionelle folkedansetyper. Filmen vises 8.-13. november - og den 11. november indtager folkedansere Asta Bar og byder gratis op til dans!

Giv efterårskulden et los med træskoen og giv dig hen til en humørspreder af de sjældne. ’Le grand bal’ dufter af fransk sommer og er en smittende og nærværende dokumentar helliget kærligheden til det at danse og sanse. 

Vi er i Auvergne, hvor 2.000 festivalgæster i alle aldre folder sig ud med syv dages og otte sommernætters dans. Som publikum kommer man helt ind i favntagene og kæderne på verdens største festival, der dyrker traditionelle folkedansetyper som mazurka, pizzicato, schottish, vals, zorba-dans, forskellige latin-varianter og meget mere – det, som franskmændene med en fællesbetegnelse kalder ‘bal trad’. 

 

 

Alle kender til det at lade sig løfte af musik og omgivelsernes puls. Men måske er dansen også en drift efter noget andet, vi savner. Festivalgæster taler i rolige stunder med hinanden om kunsten at byde op, føre eller tilbyde at føre, om traumatiske og ekstatiske danseoplevelser, om alder som faktor, og meget mere. En mand siger meget smukt: ”Der er begær i dansen. Ikke seksuelt begær, men en vilje, envie, som er begær efter liv.” 

Laetitia Carton er den varmhjertede og jordnært filosoferende fortællerstemme, der dukker op fire-fem gange på filmens lydside og fortæller om landsbyens danse, som hun kendte med hjertet før hjernen, om sin allerførste dans (en beleven ældre gæst, der til en familiefest gav hende alt sit nærvær og tid for derefter aldrig at blive set igen), og også en fin monolog om det at være ensom og fravalgt på et dansegulv. Altsammen uforceret, universelt genkendeligt, elegant.


Man bliver rørt og får lyst til at røre, når kameraet uden at virke det mindste påtrængende glider ind og fanger de mange varme blikke, prøvende berøringer, selvforglemmende favntag, kollektive armgreb, rytmiske cirkler under simple pavillontage, mens veloplagte bands spiller morgenhimlen lysere.

Dans selv med!

Månedens Dokumentar spiller fra 8.-13. november - og efter visningen den 11. november byder Folkedans Danmark op til traditionel dansk folkedans i Asta Bar. Der er livemusikere og gode danse-fif at få fra rutinerede udøvere - og baren er åben for køb af forfriskninger. Fri entré og ingen pladsbestilling.

Tid: 8.-13. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København
Billetter: Online eller 33743412