Babette og Nattevagten åbner nyt filmtilbud fra Cinemateket i Aalborg og Odense

CINEMATEKET. Fra årsskiftet kan filmentusiaster i Odense og Aalborg nyde endnu flere filmperler, når Cinemateket åbner en filial med ugentlige visninger i henholdsvis Biffen i Aalborg og Cafe Biografen i Odense. I forbindelse med åbningen den 8. januar kan aalborgenserne se frem til en gourmetoplevelse af ’Babettes gæstebud’ – og i Odense skydes det nye tiltag i gang den 22. januar med en jubilæumsvisning af Ole Bornedals gyserklassiker ’Nattevagten’ introduceret af filmeksperten Søren Høy.

I Biffen i Aalborg kan biografgæsterne - i forlængelse af filmen ’Babettes gæstebud’ - smage sig igennem hele den ekstravagante luksusmiddag, som Babette serverer for sine kulinariske uerfarne gæster. De lokale stjernekokke fra Mortens Kro gør sig umage med at leve op til Babettes standarder og serverer alt lige fra Blinis Demidoff med kaviar til vagtler i sarkofag. Hvis ikke man er så heldig at få fingre i én af de begrænsede luksuriøse film- og middagsbilletter, kan man ”nøjes” med 'En bid af Babette' i form af lækre oste fra Auvergne og fransk rødvin i forlængelse af filmen. Disse billetter bliver nemlig også sat til salg i forbindelse med åbningen i Biffen tirsdag den 8. januar 2019.

I Odense fejres det nye tiltag med en markering af 25-årsjubilæet for den danske gyser ’Nattevagten’. Filmen blev et gennembrud for både Ole Bornedal og Nikolaj Coster-Waldau og blev senere filmatiseret i Hollywood. Og der er ingen tvivl om at Nattevagten hører til det allerbedste inden for sin genre i Danmark. Forfatter og filmekspert Søren Høy sætter ’Nattevagten’ i perspektiv i Cafe biografen tirsdag den 22. januar 2019, og efterfølgende kan filmen opleves på det store lærred.

Klassikere og filmperler fra ’Blade Runner’ til ’Lolita’ med oplæg, debatter og events

De to arrangementer er startskuddet på et endnu større udbud af kvalitetsfilm i Odense og Aalborg. Hver tirsdag vil biografernes sale danne rammen for et nøje udvalgt udsnit af Cinematekets program i København med filmkultur, filmhistorie og kvalitet som omdrejningspunkt.

Filialerne vil afspejle hele den filmiske mangfoldighed, som Cinemateket repræsenterer. Derfor kommer programmet også til at indeholde en bred palette af film, der alle sammen fortjener et endnu større publikum”, fortæller Morten Tang, programredaktør for Cinematekets filialer.  

Programmerne for januar og februar er således en god blanding af filmperler fra én yderlighed til en anden. Fra Ridley Scotts fremtidsepos ’Blade Runner’ (1993) med filmhistorisk perspektivering over Stanley Kubricks Nabokov-filmatisering af ’Lolita’ (1962) til Francis Ford Coppolas prisvindende antikrigsfilm ’Dommedag nu’ (1979). 

I tråd med Cinematekets tilbud i København vil programmet i Aalborg og Odense også byde på filmoplevelser, der rækker ud over lærredet. ”Vi vil gerne give publikum helheldsoplevelser, der vækker alle sanser. Der skal både være noget til hjernen, hjertet, og sommetider også maven, om kan sætte filmen i perspektiv eller udvide oplevelsen”, fortæller Morten Tang.

Filmentusiaster kan derfor se frem til særarrangementer med foredrag, ekspertoplæg, events med mad og drikke eller musisk akkompagnement, der giver anderledes og berigende biografoplevelser, og som åbningsarrangementerne er gode eksempler på.

Hos Cafe biografen i Odense glæder biografdirektør Ole Nielsen sig til at byde Cinemateket velkommen: ”Cinemateket i København er eksponent for kvalitetsfilm og interessante filmevents, og vi glæder os over, at Cinematekets program, nu kommer odenseanerne til gode på ugentlig basis”.

Biografdirektør i Aalborgs Biffen, Karin Fast, supplerer: ”Cinemateket passer rigtigt godt til Biffen – det har vi allerede set med konceptet ”Cinemateket præsenterer” igennem de seneste par år. Så både vi og vores publikum byder dette supplement til programmet velkommen – og glæder os til at komme i gang”.

Cinemateket landet over

Cinemateket har gennem de senere år udvidet sine aktiviteter på landsplan.

I landets næststørste by, Aarhus, påbegyndte Cinemateket allerede i januar 2018 et samarbejde med biografen Øst for Paradis, som også hver tirsdag viser nogle af filmhistoriens vigtigste værker.

Og under overskriften 'Cinemateket præsenterer' tilbyder Cinemateket hvert år ti klassikere til alle landets biografer, som kan vises på fordelagtige vilkår og med mulighed for at søge støttemidler til formidling omkring filmene.

Åbningsarrangementer

’Babettes gæstebud’ med luksusmiddag eller ”En bid af Babette”: ’Babettes gæstebud’ med franske oste og vin. Mortens Kro tilbereder aftenens menu.

Åbning i Cafe biografen tirsdag den 22. januar kl. 17.30
Jubilæumsvisning af ’Nattevagten’: Introduktion ved forfatter og filmekspert Søren Høy.