Kærlighed og krig i årets Top 10

STREAMING. Der er konger, kendisser og sommersol i de 10 mest populære film på ’Danmark på film’ i 2018. Men listen rummer også en tragisk fortælling fra 2. Verdenskrig, jordbundne beretninger om slidsomt arbejde og så kommer vi Island rundt. Se alle filmene her.

2018 var et godt år på Det Danske Filminstituts streamingsite ’Danmark på film’. Publikumstallet steg og nåede godt 262.000 brugere, og der kom mange flere nydigitaliserede, historiske film og klip på sitet. Filmene er fra perioden 1899-1994.

Mange flere film

Antallet af film på ’Danmark på film’ er blevet firedoblet på godt tre år. Sitet gik i luften i oktober 2015 med 259 film. I skrivende stund rummer sitet 1181 film – og der bliver løbende digitaliseret flere. I Filmarkivet venter mange hyldemeter film på at blive restaureret og gjort klar til streaming.
 

Redaktionen kan konstatere, at brugerne har en bred smag og en stor vifte af interesser. Det afspejler sig tydeligt i årets Top 10 over film og filmklip:

#1: The Spirit of Sailing with Paul Elvstrøm

(1969, 13 minutter)

I årets mest sete film fortæller den verdenskendte danske sejler Paul Elvstrøm om sin fascination af sejlads, mens han demonstrerer forskellige bådtyper. Filmen findes både i denne version med engelsk speak og i en dansk udgave med titlen ’Sejlads’. Som man kan se af kommentartråden ved filmen, har Paul Elvstrøm fans verden over, og filmen er et eksempel på, at ’Danmark på film’ også appellerer til et internationalt publikum. 20 % af sitets brugere er i udlandet.

#2: Kronprinseparrets Bryllup 1935

(1935, 43 minutter)

Nostalgi og royalt bryllup. Det er en effektiv cocktail på ’Danmark på film’ – særligt, når Billedbladets website ’Nostalgi’ deler filmen med overskriften ’Se videoen fra Ingrids og Frederiks bryllup’. Filmen er en svensk produceret reportage fra kronprins Frederik IX og kronprinsesse Ingrids bryllup, som fandt sted i Stockholms Storkyrkan den 24. maj 1935.

#3: Billeder fra Island

(1939, 53 minutter)

’Vulkanernes Ild og Jøklerne Is formede Landet. I Aartusinder ukendt og ubeboet. En Evighedsblomst, der sitrende står og tilbeder Herren sin Gud’. Sådan indledes filmen, og der er schwung over hele linjen – lige fra den stemningsladede musik til en instruktør, der også bærer titlen Orlogskaptajn! Filmen tager os hele Island rundt, tegner et fantastisk tidsbillede og giver et levende indtryk af hverdagen på Island for 80 år siden. Og billedkvaliteten er imponerende.

#4: Alt dette og sommersolen med!

(1960, 21 minutter)

Der er sol over Gudhjem og hele Bornholm i denne herlige, lille turistfilm, der øjeblikkelig vækker trang til at booke sommerferietur til Solskinsøen. I kommentartråden ved filmen fortæller en bruger, Merete Espersen, at hun har fået øje på sin oldefar i filmen. Hun er ikke den eneste, der har sådan en oplevelse ved et besøg på ’Danmark på film’. Redaktionen får jævnligt reaktioner fra brugere, der genkender slægtninge, venner og bekendte i de historiske film.

#5: Bombningen af Den franske Skole

(1945, 3 minutter)

Dette voldsomme og dramatiske filmklip rummer reportageoptagelser fra Den Franske Skole på Frederiksberg lige efter, skolen ved en tragisk fejl blev bombet af britiske fly i 1945. 86 børn og 18 voksne omkom. I kommentartråden til filmen fortæller en bruger, Suzanne Tranebo, at hun hvert år den 21. marts mindes de skolekammerater, hun mistede, og tænker på, hvor heldig hun selv var at overleve.

Temaer

’Danmark på film’ rummer en række temaer med filmsamlinger og artikler, der bl.a. lægger aktuelle vinkler på filmene og fortæller interessante baggrundshistorier. De tre mest populære temaer i 2018 var ’Danmark under besættelsen’, ’Funklende filmperler fra Island’ og ’Kom med i Tivoli’

Filmklippet stammer fra ’Dansk Film-Avis’, som var et nazistisk propagandamedie, og katastrofen bruges som anledning til at fremhæve den tyske redningsindsats, akkompagneret af en stærkt følelsesladet musik.

#6: En Vandring i Kongens København

(1940, 14 minutter)

De flotte farver er med til at gøre fortiden spillevende i denne lille reportagefilm fra København i 1940. Vi oplever byens mylder på en dejlig sommerdag – fra Rådhuspladsen, hvor der bliver solgt duefoder for 10 øre, til Gammel Strand, hvor fiskekonerne har travlt ved deres boder. Filmen viser byens mange ansigter - fra forgyldte tårne til slummede baggårde. Man kan næsten mærke, hvor koldt der må have været i de saneringsmodne taglejligheder om vinteren! 

#7: Fiskekutter E. 164

(1971, 18 min.)

Der er heftig søgang og hårdt slid, når den 40 tons store kutter ’Lips’ tager fra Esbjerg til fiskepladserne i Nordsøen. Filmen tegner et portræt af en fiskers hverdag i 1970, og den vækker følelser blandt pubikum. ’Hold da op en fin film,’ skriver Mogens Seider i kommentartråden og mindes sin far, der fiskede i Esbjerg. Filmen er et eksempel på de mange korte dokumentarfilm om forskellige typer erhverv og håndværk, man kan se på ’Danmark på film’.

#8: Balleruplinien elektrificeres

(1949, 16 minutter)

Ingen Top 10 uden en tog-film! Sådan har det været, lige siden ’Danmark på film’ gik i luften. Redaktionen kan konstatere, at der sidder mange rundt omkring i landet og interesserer sig for tog og sporvogne. Og de er med til at give værdifuldt feedback, når film skal tidsfæstes, for de ved lige, hvornår en særlig lokomotivmodel blev indført, eller hvornår man holdt op med at bruge et bestemt slags sporskifte. Stor tak til alle specialister og nørder derude.

#9: En by ved navn København

(1960, 17 minutter)

’Hvad er en by?’ spørger den folkekære skuespiller Oswald Helmuth, som speaker med mild ironi i dette portræt af København. Filmens svar på spørgsmålet er, at en by er de mennesker, som bor i den. Og det er dem, Jørgen Roos fokuserer på i sin fine lille film, som emmer af københavnerstemning. Vi kommer rundt i mange hjørner af byen - fra kolonihaver til industrihavn, fra forlystelsesparker til hverdagsliv på gaden.

#10: Biltur op ad Kambar

(1921, 1 minut)

Det ældste filmklip i årets Top 10 er fra Island. Det viser en kortege af biler, der arbejde sig op af den stejle bjergskråning Kambar ved Hveragerdi cirka 45 km øst for Reykjavik. Klippet stammer fra filmen ’Kongeparrets Grønlandsrejse’, hvor vi følger Kong Christian X og kongefamiliens sørejse til Færøerne, Island og Grønland i sommeren 1921.