Nye dokumentarer med internationalt udblik

Flere af de nyeste dokumentarer på Filmstriben til visning på bibliotekerne, giver os mulighed for at se verden uden for Danmark gennem personlige historier. Fra 10-årige Olegs liv i Ukraines krigszone, over de græske højrenationalister i ”Gyldent Daggry” til en ung viljestærk kvinde i Palæstina, tilføjer filmenes hovedpersoner nye aspekter og vinkler på virkeligheden.

Filmene kan vises for publikum på Filmstriben 'Se film på biblioteket'. (Gå til filmene ved at klikke på titlerne).

Olegs krig – en barndom i krigens skygge

Denne film med den poetiske originaltitel ”The Distant barking of dogs” er et vigtigt vidnesbyrd om hverdagslivet for 10-årige Oleg i en krigszone i det østlige Ukraine. Sammen med sin bedstemor og få andre tilbageværende venner er er han tvunget til at få det bedste ud af dagene, præget af frygt for de faretruende lyde af krigshandlinger uhyggeligt tæt på. Den indtrængende og stemningsfulde skildring er blevet belønnet med adskillige priser på filmfestivaler overalt i verden, og var med i opløbet til en Oscar-nominering. En kortere version af filmen til børn er på vej, og vil komme på Filmstriben meget snart.

Kvinderne i gyldent daggry
Grækenlands højrenationale protestparti, Gyldent Daggry, nyder en stigende popularitet i befolkningen i disse år. Mens de øverste ledere af partiet er i fængsel, får filmens instruktør mulighed for føre samtaler med deres hustruer, døtre og mødre. Denne eksklusive adgang til et af de mest berygtede politiske partier i Europa, giver os indsigt i et tankegods og et menneskesyn, som i forskellige afskygninger vinder frem mange steder i verden i disse år.

Walaas vilje
Et portræt af Walaa, en ung palæstinensiske kvinde, som helst følger sine egne regler. Hun beslutter sig for at virkeliggøre sin drøm om at blive en del af sikkerhedsstyrkerne, hvor hun må kæmpe hårdt for at indordne sig disciplinen. Det er heller ikke let for hende som ung kvinde, at få familien og vennerne til at forstå hendes valg. Men hendes stærke vilje og en god portion humor gør, at hun langsomt kan finde frem til det liv, hun ønsker at leve.

Tømmerflåden (The Raft)
Ny på Filmstriben er også dokumentarfilmen "Tømmerflåden" (orig. titel: "The Raft"), som vandt hovedprisen på Cph:Dox i 2018. Tjek film om et enestående sociologisk eksperiment, som genopleves mange år senere.