Børns online-liv - materiale og aktiviteter til forældre

To tiltag målrettet forældre i forhold til deres børns digitale liv kan understøtte bibliotekernes arbejde med digital dannelse. Det drejer sig om et oplysningsmateriale og en værktøjskasse til arrangementer, som Medierådet for Børn og Unge står bag.

Digital genial - aktiviteter til forældrearrangementer

”Digital genial” er en online-værktøjskasse med aktiviteter, der kan igangsætte den digitale dialog, når det handler om de 7-12-åriges digitale trivsel. Den er egentligt udviklet til forældremødet i skolen, men kan sagtens indgå i forskellige typer forældrearrangementer på biblioteket.

En række af aktiviteterne er målrettet forældre-børn-workshops fx ”Leg med emojis”, der sætter fokus på ansigtsløs kommunikation, og hvordan valg af emojis kan ændre betydningen i en besked. ”Billeddeling uden samtykke” sætter gang i snakken omkring billeddeling og retter samtidigt optikken mod forældrene som rollemodeller, mens ”Min digitale online-helt” bygger bro mellem forældre og barn og skaber en nysgerrighed overfor hinanden, og for hvem man synes er spændende at følge online.

Værktøjskassen indeholder i alt 20 aktiviteter, der kan gennemføres på mellem 10-25 minutter og består bl.a. af film som oplæg til drøftelse, dilemmaer som dialogstarter og aktive gulvøvelser, hvor man skal forholde sig til sine egne digitale vaner og brug.

Se trailer for Digital genial

Der er så meget forældre ikke forstår…

'Der er så meget forældre ikke forstår…' er en guide til forældre til de 7-12-årige, der tilbyder viden, råd og anbefalinger om børnenes liv, leg og læring med internettet, sociale medier og spil. Guiden giver indsigt i et væld af temaer fra skærmtid og gratis online-profiler til digitale fodspor og aldersgrænser på spil og sociale medier.

Guiden udkom første gang i 2015 og har haft over 80.000 læsere. Derfor genudgives den nu i en opdateret version, som bl.a. også adresserer nye fænomener som influencer-marketing og børns online-rettigheder i forhold til den nye persondataforordning (GDPR). Og så kaster guiden lys over nye udtryk og begreber, der fylder i børns hverdag som ’skins’ og ’snapstreaks’.

Pjece udsendes til alle biblioteker

'Der er så meget forældre ikke forstår …' er et online-magasin i tekst og billeder, der også indeholder animationsfilm og podcasts. Det ligger til fri afbenyttelse og er let at dele online. En supplerende pjece, der opsummerer de vigtige pointer kan ligeledes læses online, men bliver i maj måned også sendt ud til alle hovedbiblioteker i landet. Det er muligt at bestille flere pjecer på medieraadsinfo@dfi.dk.


For spørgsmål kontakt:
Diana Bjørn Milenkovic, projektleder hos Medierådet for Børn og Unge
dianam@dfi.dk
Tlf: 3374 3479