Cold Case Hammarskjöld nomineret til LUX Filmprisen 2019

FILMPRIS. 'Cold Case Hammarskjöld', 'God Exists, Her Name is Petrunya' og 'The Realm' er finalister til LUX Filmprisen 2019, der uddeles i Strasbourg d. 27. november.

LUX Filmprisen er en hyldest til europæisk film og kultur, hvor historien om Europa, vores fortid, nutid og fremtid, (re)præsenteres.

De tre nominerede til LUX Filmprisen 2019 er udvalgt blandt 10 kandidater, der demonstrerer den kreative mangfoldighed i europæisk film.

'Cold Case Hammarskjöld' (Mads Brügger, Danmark/Norge/Sverige/Belgien) følger Brüggers søgen efter spor, der kan afdække mysteriet om tidligere FN generalsekretær Dag Hammarskjöld's død under et flystyrt i Rhodesia i 1961. Var det en ulykke eller mord? Alle spor er tilsyneladende kolde eller ender blindt, men alligevel finder Brügger og hans hold frem til et institut, der angiveligt havde planer om at udrydde hele befolkningsgrupper i Afrika, og som måske er ansvarlig for Hammarskjöld's endeligt.
'Cold Case Hammarskjöld' vandt instruktørprisen i kategorien World Cinema Documentary Competition under Sundance filmfestivalen i januar.

'God Exists, Her Name is Petrunya' (Teona Strugar Mitevska, Nordmakedonien/Belgien/Slovenien/Kroatien/Frankrig) er historien om den 31-årige Petrunya, der sætter sig imod systemet: Under en religiøs ceremoni, forbeholdt mænd, hvor det gælder om at hente et kors op af vandet og dermed blive en lokal helt, kaster Petrunya sig i vandet - og finder korset. Vi følger nu Petrunya rundt i et dysfunktionelt socialt og juridisk system, hvor præsten, politifolkene, inspektøren - alle prøver at overtale hende til at overdrage korset. Men Petrunya nægter. For hvorfor kan en kvinde ikke være den retmæssige vinder?
Filmen vandt den Økumeniske Jurys Pris under dettes års Berlinale.

'The Realm' (Rodrigo Sorogoyen, Spanien/Frankrig) fortæller historien om lokalpolitikeren Manuel, der er vellidt blandt kolleger og vælgere, har en kærlig og velfungerende familie, og formår at bliver venner med alle, han møder på sin vej. Manuel er også korrupt og har i årevist gjort stor personlig fortjeneste for offentlige midler. Da han forsøger at dække over en kollega, bliver han selv afsløret, og hans parti vælger at lægge skylden for al misere over på ham. Men Manuel er ikke parat til at miste sin position og sit ry, og vil gå langt for at fastholde sin magtposition. Men hvor langt?
'The Realm' vandt hele syv spanske Goyas ved prisuddelingen i februar.

Filmene kan ses i hele Europa

De tre film vil blive kernen for LUX Film Days 2019, hvor filmene vises i 28 europæiske lande, og i samarbejde med Creative Europe har Europas borgere mulighed for at se filmene ved særlige simultan-biografvisninger, hvor publikum ved disse events kan deltage i interaktive debatter med filmskaberne.

De danske event-visninger er endnu ikke programlagt, men forventes at ligge i januar 2019.

Tags: