Cinematekets program i oktober og november

Cinematekets efterårsprogram er på gaden med en stribe gode filmtilbud, serier, festivaler og events. Vi kigger nærmere på kvindelige frontfigurer som Dorothy Arzner og Karen Blixen, udfolder den arabiske verden med Arabian Nights og hylder det skæve, kunstneriske sind i Don’t Fear the Weird. Derudover heroisk kulturnat, Game of Thrones-tegnestue, live-jazz på Cassiopeia, familietur til månen – og meget, meget mere.

Serier

Dorothy Arzner: Pioner, queer, feminist – og en Hollywood-succes
Kom helt tæt på en af Hollywoods mest indflydelsesrige filmkvinder, når vi stiller skarpt på Dorothy Arzner. Hun var bl.a. den første krediterede klipper i en Hollywood-film, opfandt boomstangen da hun instruerede Paramount-studiernes første lydfilm og blev optaget i Hollywood instruktørernes fine klub, Directors Guild. 
Dorothy Arzner: Pioner, queer, feminist – og en Hollywood-succes 1. okt. - 28. nov.

Månelandingen 50 år 
Rejs med Cinemateket til månen! Som en del af Space Days 2019, og i samarbejde med Dansk Selskab for Rumfartsforskning har vi udvalgt en række månefilm, som hver især beskriver den første bemandede månelanding i 1969. Alle film introduceres af forskere og fagfolk, som snakker om både historiske og fremtidige måne-ekspeditioner.
Månelandingen 50 år: Space Days 2019 med månefilm 2. okt. - 30. nov.

Karen Blixen – The Storyteller
På trods af en knap 50 årig omvej med penselstrøg, kaffebønner, triste kærlighedsoplevelser, syfilis og en falliterklæring, var Karen Blixen den fødte storyteller og endte med at blive en af det 20. århundredes største danske forfattere. Med vigtige budskaber om bl.a. biodiversitet, mod og integritet var Blixen på mange måder forud for sin tid.
Karen Blixen: The Storyteller 3. okt. - 27. nov.

Spanske Filmuger
Siden begyndelsen af 1980’erne - efter diktaturets fald i Spanien - har det vrimlet med nuancerede, overrumplende og vidunderligt barokke kvindeportrætter i spansk film – og heldigvis har bølgen af gode kvindefilm aldrig lagt sig. Spanske filmuger er i år dedikeret til spansk films farverige, sprælske og rørende kvindeportrætter.
Spanske Filmuger: Kvindeportrætter i nyere spansk film 3. okt.-17. nov.

Festivaler

Arabian Nights 2019
Vi fremviser den arabiske verden i sin fulde bredde, når vi for femte gang afholder vi Arabian Nights - denne gang i samarbejde med storesøster-festivalen, Malmø Arab Film Festival. I kraft af samarbejdet kan vi i år byde på flere film og langt flere instruktører og skuespillere på scenen. Så kom ind og mærk de stærke historier, som samtidig kan åbne for viden om kultur, kunst, samfund og historie.  
Arabian Nights 2019: Film gæster og debat 1.-20. okt.

East by Southeast
Få et indblik i samfundsforholdene, kulturen, og den rige filmproduktion i vores europæiske ’nabolande’, når East by Southeast åbner filmgrænserne og præsenterer nye film fra Central- og Østeuropa. Festivalen indledes d. 7. november med danmarkspremieren på den charmerende polske komedie ’A Taste of Pho’.
East by Southeast: Nye film fra Central- og Østeuropa 7. - 30. nov.

Don’t Fear the Weird
Det er igen tid til at omfavne det skæve sind. For fjerde år afholdes Don’t Fear the Weird, hvor en perlerække af film danner rammen for kunstnere, musikere, fagpersoner, psykiatribrugere og filmeksperter, der deler ud af deres erfaringer med psykisk sygdom og sårbarhed. I år har vi et særligt fokus på det kunstneriske sind, og hvordan man balancerer et skrøbeligt sind i en hårdkogt og præstationspræget industri.
Don’t Fear the Weird 8.-10. okt.

POW 2019
Falder kvaliteten, hvis man aktivt prøver at få flere filmfortællinger med et kvindeligt perspektiv? Ikke ifølge kvindekunstfestivalen Power of Women Copenhagen. Foruden filmligestillingen har festivalen i år også et særligt fokus på bæredygtighed og sammenhæng mellem klima, kunst og køn. Kom i Cinemateket og oplev film af og om kvinder, når vi bl.a. viser ’Booksmart’ og ’Dronningen’. 
POW: Kvindekunstfestival 7.-10. nov.

Events

Kulturnatten
Der er heroisk stemning i Cinemateket, når Kulturnatten byder på familieaften med helte og heltinder fra hele verden. Lær at blive en helt, oplev et Capoeira-show og hør med, når spændende gæster fortæller om filmene ’Ternet Ninja’ og ’Karate Kid’, inden sidstnævnte bliver vist på det store lærred sidst på aftenen. Kom ind, smid jakken og grib kappen - det er tid til at slippe din indre helt løs.
Kulturnatten: Helte og heltinder 11. okt. kl. 18.00-24.00.

Art Bubble double
Mød en storyboard artist fra ’Game of Thrones’, når tegneseriefestivalen Art Bubble i samarbejde med HBO Nordic og Cinemateket byder velkommen til manden bag tv-succesens ikoniske figurer og våben, William Simpson. Vær også med, når et panel med filmklip debatterer, hvilken tegneseriefilmatisering der er bedst, hvorefter der er drink’n’draw i Asta Bar.
Hvilken tegneserie-filmatisering er den bedste? - paneldiskussion 6. nov.
’Game of Thrones’ - storyboard artist viser favoritklip 7. nov.

Mød mig på Cassiopeia
Musikken får hovedrollen, når vi præsenterer den danske backstage-musical ’Mød mig på Cassiopeia’ med efterfølgende live-jazzkoncert. Her disker bandet Rain&Shine op med lækre filmtoner - herunder kompositioner af Kai Normann Andersen – i nye fortolkninger og arrangementer, når vi efter filmen forvandler Asta Bar til en kælder i New Orleans. 
’Mød mig på Cassiopeia’ med jazzkoncert 18. nov. kl. 19.00.

Månedens Film

Månedens Film i oktober: ’Leave No Trace’
Oktober byder på en robinsonade for far og datter. I skovene uden for Portland bor krigsveteranen Will med sin teenagedatter Tom på den våde skovbund, med begrænset adgang til mad. Og titlen ’Leave No Trace’ handler ikke kun om miljøbevidsthed. De to må for alt i verden ikke blive opdaget, da de befinder sig ulovligt i et nationalpark-område, og med en slags PTSD er Will ekstremt skeptisk over for mennesker.
Månedens Film i oktober:  ’Leave No Trace’ 17.-24. okt.

Månedens Film i november: ’Ayka’
Sergey Dvortsevoys Cannes-vinder ’Ayka’ er en filmisk knytnæve med slagkraft og hudløshed. Den unge kirgiser Ayka efterlader sin baby på fødestuen i Moskva og springer ud af et vindue. Blødende bevæger hun sig gennem snedriver, baggårde, små lortejobs og trusler. Ayka er nødsaget til at betale mafiaen tilbage for nogle penge hun har lånt. Men arbejdstilladelsen er udløbet, og døre smækker i.
Månedens Film i november: ’Ayka’ 7.-17. nov.

Børne- og familiefilm

Familiebiffen
Saml familien og tag på eventyr i Cinemateket. Familiebiffen byder i oktober og november bl.a. på klimadag med film og tangbuffet med børnefilmfestivalen Buster, magi og spænding med Harry Potter, fascinerende og eventyrlige månerejser, 80’er karate-film på Kulturnatten, en smuk animeret skildring af fire generationer i en palæstinensisk flygtningelejr og mexicansk udflugt til de dødes rige med ’Coco’. 
2040: Klimadag med tangbuffet 4. okt. kl. 16.30.
Harry Potter 1-4: Tilbage til Hogwarts 12. okt. - 24. nov. 
'Først til månen' med børnevenlig introduktion 14. okt. kl. 13.00.
De dødes dag: 'Coco' med introduktion 3. nov. kl. 13.45.

Børnebiffen
I oktober kan man på Kulturnatten den 11. opleve børn-kortfilmen ’Bertram finder hjem’ som duftfilm, hvor man selv sprøjter dufte af fugl, fisk og sure sokker ud i biografrummet under filmen. Børnebiffen byder i november på glædelige gensyn med Cirkeline, Prik og Plet, Peter Pix, Vitello og Aston – men også på nye bekendtskaber med ’Forårsfest’, ’Alma flytter på landet’ og ’Vuf – en ny ven’.
Børnebiffen: Kvalitetsfilm for de mindste 9. okt. - 30. nov.