Mangfoldige filmtilbud: 11 danske kunstbiografer modtager støtte

BIOGRAFER. Filminstituttet har i år støttet 11 danske kunstbiografer med i alt 2,25 millioner kroner. Biograferne er afgørende for at sikre et varieret filmudbud landet over.

Danmarks netværk af kunstbiografer, der har dedikeret mindst 2/3 af deres program til såkaldte arthousefilm, står stærkt i det meste af landet. I år modtager 11 kunstbiografer driftsstøtte fra Filminstituttet. 

Kunstbiograferne spiller en vigtig rolle i at sikre adgang til danske og udenlandske arthousefilm, independent-film, dokumentarfilm, klassikere og andre former for film, som falder uden for mainstreamrepertoiret. 

For mere information

Flemming Kaspersen
Redaktør
Tlf. +45 3374 3429
flemmingk@dfi.dk

De 11 biografer, der fordeler sig med seks på Sjælland, én på Fyn og fire i Jylland, har i år i alt modtaget 2,25 millioner kroner i støtte. Filminstituttets redaktør Flemming Kaspersen fortæller, at biograferne er et centralt led i et varieret dansk filmudbud: 

"De dedikerede kunstbiografers mod til at vise de smallere og mere kunstneriske film er med til at sikre en afgørende mangfoldighed i biografernes filmudbud. Det er denne diversitet, vi understøtter med driftsstøtten."

Kaspersen bemærker desuden, at kunstbiograferne har en stor andel i at udbrede filmhistoriske titler til hele landet. En del af biograferne deltager i formatet 'Cinemateket præsenterer', hvor udvalgte film fra Cinematekets program præsenteres i lokale biografer rundt i landet, mens lokale filmklubber også er med til at skabe efterspørgsel efter film af både ældre og nyere dato, der falder uden for mainstream. 

Se listen over støttede kunstbiografer herunder.

Støttede kunstbiografer i 2020

Om arthousefilm

For at blive godkendt som kunstbiograf skal mindst 2/3 af biografens repertoire bestå af såkaldte arthousefilm.

Filminstituttet definerer arthousefilm som film "med markante og anerkendte kunstneriske kvaliteter, der vurderes ikke at kunne klare sig på almindelige markedsmæssige vilkår". Det drejer sig blandt andet om: 

  • Ikke-amerikanske spillefilm. Dog anses amerikanske independent-film, som vurderes ikke at kunne klare sig på normale markedsmæssige vilkår, som arthousefilm. 
  • Danske spillefilm, der er støttet under Filminstituttets konsulentordning eller talentudviklingsordning New Danish Screen. Dog er normalt undtaget film, der indgår i Biografklub Danmarks program. 
  • Dokumentarfilm i spillefilmlængde.
  • Film, som har modtaget støtte fra Filminstituttets støtteordning for lancering og distribution af udenlandske arthousefilm.