Campingliv på film

STREAMING. Mange planlægger campingferie i Danmark i år. Vi varmer op til campingsommer med historien bag den evigt grønne ferieform og en række nydigitaliserede film fra campingens ungdom. 

Filmkameraerne har været med i baggagen siden campinglivets barndom – dengang hvor det hed lejrsport og bare var en cykel og et bomuldstelt. Nu er mange af filmene nydigitaliseret og samlet i det nye tema Fra lejrsport til luksuscamping på Danmark på Film, hvor man kan dykke ned i den folkekære ferieforms historie.

Still fra filmen 'Campingplads' (1989).

Her er samlet en række dokumentariske film og klip, som tegner et portræt af campingliv gennem godt 60 år. Der er både private og professionelle optagelser, og alle filmene er gratis at se. Den ældste film i temaet er det lille klip På lejr ved Rørvig, der giver et indtryk af teltlejren og strandlivet i 1932. Den nyeste film er den finurlige Campingplads, der levende (og meget tidstypisk) skildrer campinglivet på Samsø i 1989.

Camping som ferieform begyndte ganske få år før den ældste film i temasamlingen. I 1926 blev Lejrklubben Danmark etableret og bestod dengang af blot 26 medlemmer. I begyndelsen var det især de unge – gifte som ugifte – fra storbyerne, som i deres fritid søgte ud i det grønne og til vandet. Det får vi et indtryk af i den stærkt moralske Farvel til Hverdagen fra 1942, der er instrueret af Theodor Christensen. Her ankommer to renskurede unge først til en elendig lejr fyldt med slendrianer – og dernæst til en 'ordentlig' lejr med strikt reglement og korrekt adfærd.

Det er altafgørende, at udstyret er i orden på en campingferie. Still fra filmen 'Camping-udstilling' (1952).

Fritiden var dengang stadig sparsom, men politisk var der stort fokus på at skabe gode friluftsrammer for det arbejdende folk, så der blev efterhånden etableret faste lejrpladser rundt omkring i hele landet. I 1930’erne var der skabt omkring 70 faste lejrpladser. I 1950 var det steget til hele 104 pladser. Der var fokus på at anlægge campingpladserne i naturskønne områder og tæt på vandet, og derfor har størstedelen af de danske campingpladser da også helt unikke beliggenheder i dag.

Still fra 'At rejse er at leve' (1983).

Lejrklubben Danmark har skiftet navn og hedder i dag Dansk Camping Union. De 26 medlemmer er blevet til 50.000 medlemsfamilier. 

Kirstine Krefeld, der er kommunikationsmedarbejder hos Dansk Camping Union, skriver i temaet:

"Nogle har måske dårlige barndomsminder om lidt for våde soveposer og forloren skildpadde, der ikke var blevet varmet ordentligt igennem på primussen, eller fordomme om campingpladser som steder, der er beboet af øldrikkende mennesker i forvaskede joggingbukser. Men når man ser ud over campinglandskabet i dag, er billedet et fuldstændigt andet, og fordommene må gøres til skamme.

I dag er camping danskernes næstmest foretrukne ferieform herhjemme efter sommerhusferie. Alene i Danmark er der omkring 500 campingpladser at vælge mellem – og dertil en lang række telt- og naturpladser i de offentlige skove."

Læs mere og se film i temaet 'Fra lejrsport til luksuscamping'

Rejsefotograf Axel Hald-Christensen filmede flittigt campinglivets fornøjelser. Still fra filmen 'At rejse er at leve' (1982).