Filmkys og fællesdyt i Københavns nye drive-in biograf

REPORTAGE. Billetterne til Meyers og Cinematekets drive-in biograf i Nordhavn blev udsolgt lige med det samme. Nu er initiativet forlænget frem til foreløbig 22. maj. Få en fornemmelse af arrangementerne og se billeder derfra i denne reportage af Kaya Lærke Møller, praktikant i Cinemateket.

Drive-in biografen fortsætter

Den midlertidige drive-in-biograf er netop blevet forlænget med en uge. Eftersom der stadigvæk er længe til den 8. juni, hvor biografer må genåbne, har Cinemateket og Meyers valgt at fortsætte – i første omgang til og med den 22. maj. Udover at genvise 'Thelma & Louise' og 'Pulp Fiction', udvides programmet med fem nye titler – stærke klassikere i forskellige genrer.

Et sted i Nordhavnen, langt ude blandt industribygninger og skibscontainere, ligger en øde parkeringsplads. Foran den tårner et 10 meter højt lærred sig op. Her er stille, men om blot et par minutter vil motorlarmende biler strømme ind på pladsen foran lærredet. De mest dedikerede holder allerede i kø ude på vejen. Cinematekets medarbejdere har skiftet skrivebordet ud med varme jakker overtrukket med gule veste og står klar på pladsen til at tage imod. Inde i køkkenet knokler Meyers for at få maden klar. Den liflige duft af grillede Big Kahuna Burgere har allerede bredt sig. "Så ruller vi", råber Thomas Vibe, arrangør fra Apple Flower Festival og en af de bærende figurer i drive-in-projektet. Vagterne lukker de første ind. 

At drømme sig væk

I en krisetid tyer mange af os til kunsten. Litteratur, musik, film. Når verden udenfor er forandret, kan man have brug for at se og opleve noget normalt. Filmverden hjælper os til at drømme os væk. Den kan samle os om oplevelser og mobilisere samtaler om det, vi lige har set – om det vanlige såvel som det særprægede. Som en facebookbruger skriver på Cinematekets side; "For første gang i flere måneder, havde jeg faktisk 2-3 vågne timer, hvor jeg ikke skænkede corona en tanke! Tak, tak og atter tak". Drive-in biografen skaber med andre ord den flugt fra hverdagen, som vi savner i denne tid. 

Malte Ebert spiller 'Ensom'.

20-års genforening i skæret fra blinkende lygter

"Velkommen allesammen! Vi har en overraskelse til jer i dag," lyder Thomas Vibes stemme nu i bilradioerne. Han holder en mikrofon, der transmitterer til FM-båndet 92,2. Herefter overtager sangeren Malte Ebert med sin akustiske guitar og spiller nummeret 'Ensom' – en titel med en særlig betydning i denne tid. I takt med at sangen finder sin afslutning, træder nogle af gæsterne fra de bagerste rækker ud af deres biler og bevæger sig frem mod lærredet. Som en bølge der ruller over pladsen, begynder folk at huje ud ad vinduerne, dytte i hornet og blinke med lygterne. Skuespillerne Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og Ulrich Thomsen samt instruktør Anders Thomas Jensen, producer Kim Magnusson og komponist Jeppe Kaas er kommet for at hilse på publikum i anledning af ’Blinkende Lygter’s 20-års jubilæum. Mikrofonen går på skift, mens de ønsker god fornøjelse til stor glæde for gæsterne.

En række af folkene bag 'Blinkende Lygter': Kim Magnusson, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas, Jeppe Kaas, Anders Thomas Jensen og Mads Mikkelsen.

Filmklassikere og 3-retters menu

Drive-in-biografen er skabt i et samarbejde mellem Cinemateket, Meyers, Apple Flower Festival, Det Danske Filminstitut og Jespers Rejsebio. Den er sat op som et plaster på såret for alle de kulturhungrende, der savner at komme ud. Ud at opleve noget, få en lækker middag og se film på det store lærred. Cinemateket viser en række filmklassikere, heriblandt 'Thelma & Louise', 'Pulp Fiction' og 'Blinkende Lygter', hvortil Meyers serverer en 3-retters menu i ægte drive-in-stil gennem bilruden.

En følelse af fællesskab

En af de kulturhungrende gæster, der var heldig at få billet, er Bettina Madsen. Hun holder på 3. række med sin mand, og de har netop taget sidste bid af deres burgere. Det er første gang de er ”ude igen siden corona,” forklarer de, og det er noget, de har savnet, da de ellers plejer at være hyppige biografgængere.

"Fordi i biografen er der en følelse af at dele oplevelsen med andre, som man ikke får, når man ser film derhjemme. Især i sjove scener når man griner sammen og efter filmen, når alle går rundt og taler om den. Det er en fantastisk idé, at vi skal dytte, når de kysser i filmen, for så mærker man, at her er andre," fortæller Bettina Madsen og afslutter med et smil; "Vi er sammen, hver for sig, som der er blevet sagt en million gange."

I samme øjeblik lyder filmens startskud. Solen sender sine sidste ildrøde stråler indover de parkerede biler, før den forsvinder under horisonten. Gule veste myldrer ind og ud mellem bilerne og taper deres glødende lygter til, så nattens mørke forbliver uforstyrret. Snart er roen faldet over pladsen, og filmen spiller.

Tags: