Weekenden i biografen uge 44 2021

BILLETSALG. 'Skyggen i mit øje' blev i sin premiereweekend den næstmest sete film i biograferne, mens to aktuelle film nu har solgt mere end 900.000 billetter. Samtidig er 'Kandis for livet' årets mest sete dokumentar.

Weekendens danske premierefilm 'Skyggen i mit øje' blev den næstmest sete film i biograferne, hvor godt 33.100 publikummer brugte et par timer med Ole Bornedals film om bombningen af den franske skole. Hvis man medregner billetter til forpremierer, har 37.400 nu set filmen. Siden sidst kan vi kippe med flaget for 'Ternet Ninja 2', der krydsede 900.000 billetter som den kun anden danske film siden 'Op på fars hat' fra 1985. Den anden var i øvrigt den første film om den Ternede Ninja.

Om Weekenden i biografen

Hver uge nærstuderer Filminstituttets analysekonsulent Martin Kofoed Hansen weekendens billetsalg i biograferne med fokus på de danske film.

En uge i biograftal-terminologi løber fra torsdag til den efterfølgende onsdag. Weekendens tal indeholder derfor billetsalg fra torsdag til søndag.

Det betyder samtidig, at der lige nu er hele to film i biograferne, der har solgt mere end 900.000 billetter, for den gode Agent 007 er fortsat i fuld fart. 'No Time to Die' var weekendens mest sete film med over 44.000 billetter i sin femte weekend. Bond-filmen har med et totalt billetsalg på 923.000 dermed overhalet 'Ternet Ninja 2' som årets mest sete film. Fortsætter tilslutningen med samme fart, runder 007 formentlig den magiske million i næste weekend.

Hos dokumentarfilmene er der også noget at fejre. Danske 'Kandis for livet' har rundet 12.700 billetter og er årets mest sete dokumentar i biograferne – overhovedet! Filmen ligger dog uden for top-10 på weekendens liste og kan således ikke ses på listen nedenfor.

Vintertid og uhygge

Ud over at vi i weekenden skulle stille uret en time tilbage til vintertid, stod den også i uhyggens tegn med masser af Halloween-aktiviteter i det ganske land. Ikke mindst i biograferne, der havde tre film på plakaten med Halloween som omdrejningspunkt. Én med gys/horror til de voksne, 'Halloween Kills', og to med lidt mere moderat uhygge til familierne, nemlig 'Familien Addams 2' (animation) og den første danske spillefilm om Halloween nogensinde – 'Forsvundet til Halloween'.

Status på biografmarkedet

Efter en stor efterårsferie blev det en weekend i et mere "normalt" leje i biograferne.

Samlet set blev der solgt godt 143.000 billetter, hvilket er det laveste niveau siden midten af august. Det kan sandsynligvis forklares ved, at mange lige har været i biografen hen over efterårsferien, som omtalt i sidste uge. Billetsalget er dog fortsat højere end samme tid sidste år, nu i 14. weekend i træk. Det betyder, at markedet, målt på omsætning, ligger en smule foran 2020 på trods af total nedlukning i årets første fire måneder. Målt på antal solgte billetter er der dog fortsat et lille efterslæb.

De danske film har trukket en pæn del af læsset – mere end 2,3 mio. billetter – og har dermed lige nu en markedsandel på ca. 43 %, hvilket historisk set er højt, men efterhånden har været ”new normal” under og efter corona. Men i takt med at flere og flere af de store amerikanske blockbustere vender tilbage, må markedsandelen forventes at falde til et mere normalt leje i de kommende måneder.