Guide: Få overblik over aktuelle mediefestivaler i Aarhus

FESTIVALER. Felicia Elisabeth Jackson er direktør og programchef for de tre sammenhængende festivaler THIS, AARHUS SERIES og AARHUS FILM DAYS. Her præsenterer hun en begynderguide til festivalerne, som foregår fra 27. oktober til 5. november i Aarhus.

Felicia Elisabeth Jackson har en lang karriere i mediebranchen bag sig, hvor hun bl.a. har været hos DR, TV2 og Copenhagen TV Festival. I 2019 lancerede hun Aarhus' nye mediebranche-festival THIS, som i 2020 fik en lillesøster i form af publikumsfestivalen AARHUS SERIES. I år lancerer hun så et tredje skud på festivalstammen: den ligeledes publikumsrettede AARHUS FILM DAYS. Alle festivalerne foregår i aarhusianske venues og drives af et lille, passioneret team af medarbejdere hos Filmby Aarhus. Vi har bedt Felicia om at lave en lille begynderguide til den 10 dage lange festival og dens forskellige sektioner. En festival, der vil inspirere til en mere holistisk og fremsynet tilgang til medier, platforme og fortællemåder i tidens kriseramte film- og seriebranche. 

Om THIS, AARHUS SERIES & AARHUS FILM DAYS

Tre mediefestivaler i Aarhus, løber af stablen i forlængelse af hinanden. I år er det den 27. oktober til den 5. november i bl.a. Filmby Aarhus, Øst for Paradis OG DOKK1. Alle tre festivaler ledes af festivaldirektør og programchef Felicia Elizabeth Jackson og er støttet af bl.a. Aarhus Kommune, Det Danske Filminstitut, Den Vestdanske Filmpulje, Nordisk Film & TV Fond og Producentforeningen. Læs mere og køb billet til festivalerne på THIS' hjemmeside.

AARHUS FILM DAYS / 27.-29. oktober

”AARHUS FILM DAYS er vores bud på en ny filmfestival, hvor Øst for Paradis danner rammerne. Vi ønsker at være en bredtfavnende og inspirerende festival, som består af talks, filmvisninger og eksklusive forpremierer. Vi fokuserer på film, der har social relevans og kulturel gennemslagskraft. Film, som vækker genklang i samfundet og inspirerer til samtale og debat - både blandt publikum og internt i branchen. Festivalen er skabt i et samarbejde mellem Filmby Aarhus, Øst for Paradis og Den Danske Filmskole. Vi henvender os særligt til det stærke talentmiljø, som eksisterer i Aarhus, og vi ønsker at være et vindue ind til dansk film. Studerende får mulighed for at involvere sig med den professionelle branche, og nye og kommende talenter bliver forhåbentligt inspireret til at gå filmvejen. AARHUS FILM DAYS og AARHUS SERIES adskiller sig fra THIS ved ikke udelukkende at være målrettet branchen, men i stedet favne bredere."

THIS / 31. oktober-3. november

”THIS er den førende nordiske mediefestival og strækker sig over tre dage. Mediefestivalen samler visionære historiefortællere på tværs af brancher og målgrupper inden for områderne streaming, serier, spil, film, tv, teknologi og innovativ forretning. Det overordnede formål er at præsentere fremtidens trends og tendenser inden for mediebranchen, så nordiske aktører, der arbejder med fremtidens indhold, kender til markedstendenser og kan forblive relevante og blive klædt på til at overleve i en omskiftelig branche. Nu har vi for eksempel i mange år skældt ud på - og været bange for - AI. Men hvordan kan vi egentlig bruge AI? Vil AI tage dit job? Eller er det dem, der kan bruge AI, der vil tage dit job? I år arbejder vi med et trebenet tema: AI i den kreative udvikling af content, fremstilling af bæredygtige fortællinger og teknologiens muligheder for at skabe en bedre verden. Det hele handler om at understøtte den danske mediebranche og dens aktører. Festivalen har tre spor: THIS GAME, THIS CONFERENCE og THIS SERIES.

"Min ambition er, at vi skal være et internationalt vindue til, hvad der sker i Norden og samtidig løfte den nordiske branche: Vi vil bryde siloerne og tænke på tværs af medier og platforme."

- Felicia Elisabeth Jackson, direktør for THIS, AARHUS FILM DAYS & AARHUS SERIES

THIS GAME har fokus på alt inden for spil: både storytelling, teknologi og data. Sporet er henvendt til branchefolk inden for spildesign og spiludvikling og bestræber sig på at svare på spørgsmål som: Hvordan går du fra skrøbelig idé til fuldgyldigt spil? Hvad er de væsentlige trin og opskriften på succes? Hvad er nogle af de nyeste teknologier? Hvordan styrer du store kreative produktionsteams med succes? THIS CONFERENCE samler mange af de sessioner, der handler om mediebilledet i bred forstand: Hvad skal der til for at forblive relevant i mediebranchen? Og hvilke slags historier skal vi fortælle? THIS SERIES diskuterer den nuværende tilstand og de fremtidige tendenser inden for serieproduktion. På scenen har vi både serieforfattere og -skabere, der deler, hvordan de skaber deres historier. Derudover bestræber THIS SERIES sig på at give alle professionelle og håbefulde historiefortællere en mulighed for at blive en del af et nationalt og nordisk netværk."

AARHUS SERIES / 1.-5. november

AARHUS SERIES opstod for tre år siden, da serier var det, danskere talte om. Så vi besluttede at lave en seriefestival for at hylde formatet. I år har vi bl.a. forpremiere på ’Oxen’, 'TAXA' reunion, besøg af Pilou Asbæk til en talk om hans seriekarriere, festivalvisning af de første to afsnit af TV 2-julekalenderen 'Valdes jul' samt skolernes seriefestival, hvor skoleklasser sammen med Jonas Risvig øver sig i at lave serier. AARHUS SERIES er i den grad brudt igennem lydmuren. Og så står vi også bag prisuddelingen SERIES AWARDS, der afholdes for tredje gang i år og er den første og eneste prisuddeling i Norden, der udelukkende er dedikeret til serieformatet. Her uddeler vi 11 priser til nogle af de mest markante danske serier, bl.a. bedste serie, bedste manuskript, bedste skuespilpræstation og publikumsprisen Aarhus Seriepris. 

Series 2022
Artisttalk på AARHUS SERIES 2022. Foto: Alexander Håkansson & Anders Krog, AARHUS SERIES 2022

Om festivalens profil og fremtid

”Vi forsøger at favne både branche og publikum, og netop derfor har vi tilføjet AARHUS SERIES, SERIES AWARDS og AARHUS FILM DAYS for at få publikum med. THIS henvender sig udelukkende til branchen, mens de andre initiativer er kurateret på en måde, hvor også almindelige borgere, nysgerrige sjæle, serienørder og filmentusiaster kan involvere sig. Vi er nødt til at høre fra – og vise indhold til – begge dele, for den ene kan ikke klare sig uden den anden.

Min ambition er, at vi skal være et internationalt vindue til, hvad der sker i Norden og samtidig løfte den nordiske branche: Vi vil bryde siloerne og tænke på tværs af medier og platforme. Vores målgruppe er derfor meget bred - alle der beskæftiger sig med historiefortælling og indholdsproduktion - og har især fokus på det yngre segment. Vi kigger på fremtiden, fremtidens platforme og prøver på at integrere forandring og teknologier positivt, så den ikke løber af med os. Viden skal demokratiseres, og erfaring og talent skal blandes. Vi vil meget gerne have, at der kommer nye stemmer ind. Fremtiden tilhører dem. 

Jeg håber, vi om nogle år bliver et nordisk mediemekka, som folk har lyst til at være en del af. På sigt vil jeg gerne koble en markedsdel på og blive et globalt happening place for dem, der arbejder i – eller vil handle med – den nordiske mediebranche. Jeg tør ikke sammenligne os selv med South by Southwest, men det er da min helt store drøm at være den nordiske pendant til den festival".