Støttepulje har styrket filmmiljø i Grønland og på Færøerne

FILMSTØTTE. Ny evaluering af støttepuljen NORDDOK ll viser, at ordningen har været en succes med et væld af projekter og fortællinger, udvikling af nye talenter og stor tilfredshed blandt støttemodtagere.

Prisbelønnede dokumentarfilm som 'Skål' (2021), 'Siunissaq – det sidste menneske' (2022) og 'Heartist' (2023) er nogle af de titler, der er blevet til på baggrund af støtteordningen NORDDOK. Og der er flere film på vej. NORDDOK har eksisteret siden 2019, og nu er anden runde, NORDDOK ll, ved at nå sin afslutning. I den anledning har Filminstituttet lavet en evaluering, som netop er blevet offentliggjort. Evalueringen rummer både tal og fakta samt vurdering og kommentarer fra filmfolk, der har modtaget støtte.

Fakta om NORDDOK II

Formålet med NORDDOK II puljen er at styrke filmmiljøerne i Grønland og på Færøerne og bidrage til flere dokumentarproduktioner, der kan udbrede viden om Rigsfællesskabet. I Finansloven for 2021 blev der afsat i alt 27,1 millioner kroner til forsættelse af NORDDOK I, som i 2019 blev forhandlet på plads af de grønlandske og færøske medlemmer af Folketinget. Det overordnede formål var, dengang som nu, at øge viden om Rigsfællesskabet.

Flere ansøgninger end forventet

NORDDOK ll har to indsatsområder: støtte til udvikling, produktion og lancering af dokumentarproduktioner, samt støtte til kompetence- og netværksopbygning. Antallet af ansøgninger om støtte til dokumentarprojekter under NORDDOK ll har været højere end forventet. Der er kommet 130 ansøgninger i perioden 1. januar 2022 – 30. juni 2024. Der er en sidste ansøgningsrunde i oktober 2024, og herefter forventes det samlede antal ansøgninger at lande på ca. 150. Pt. har 71 projekter modtaget støtte.  Der er samlet ansøgt om 50,1 mio. kr. og givet 20,7 mio. kr. i støtte til dokumentarproduktioner.

NORDDOK II: Antal støttetildelinger fordelt efter støttetype 1. januar 202230. juni 2024

Note: Der er givet 4 produktionsstøtter og der estimeres yderligere 4 produktionsstøtter i sidste halvår af 2024. Der er desuden givet 1 produktionsstøtte på anden ordning: Det drejer sig om et projekt med dansk producent udviklet med støtte fra NORDDOK II, der har fået produktionsstøtte på Det Danske Filminstituts Konsulentordning for Dokumentarfilm.

”Vi har så mange ufortalte historier og et lille samfund, men en stor og spændende kultur [...] og en historie, som kun vi kan dokumentere og fortælle om på vores sprog. Derfor har NORDDOK også en særdeles vigtig kulturel rolle og betydning for Færøerne!”

- Filmskaber og modtager af støtte (anonym evaluering i rapporten om NORDDOK II)

Nye fortællinger om Grønland, Færøerne og Danmark

Antallet af ansøgninger til NORDDOK-puljen vidner om en særdeles stor lyst til at skabe filmiske fortællinger fra og om Rigsfællesskabet. De støttede film fortælles overvejende fra et grønlandsk og færøsk perspektiv. Der er tale om stærkt engagerede filmskabere, der laver film som vil forandre - både historieskrivningen og vores blik på hinanden. NORDDOK-puljen har støttet journalistiske dokumentarfilm, der på baggrund af dyb research formidler ny viden og udfordrer vores forståelse af vores samtid og historie. Puljen har desuden støttet kunstneriske dokumentarfilm, hvor publikum rives med af stærke karakterer og instruktørens personlige blik, der åbner for nye oplevelser og sansninger af virkeligheden. Mange af de støttede film handler om det levede liv i Grønland og på Færøerne, og i det omfang, de handler om Danmark, er det overvejende Danmarks rolle og/eller relation til Grønland og Færøerne, der er i fokus. 

"Puljen er afgørende for at få diversitet i fortællinger fra rigsfællesskabet og for branche og talent-udvikling."

- Filmskaber og modtager af støtte (anonym evaluering i rapporten om NORDDOK II)

”Som det fremgår, overstiger både antallet ansøgninger, omfanget af midler der søges om og omfanget af de historier, der ønskes fortalt, NORDDOK II puljens kapacitet,” siger Ane Mandrup, der er leder af afdelingen Dokumentar på Filminstituttet. ”Med de mange projekter og talenter, der er udviklet med støtte fra puljen de sidste to år, er der mange, der vil have behov for produktionsstøtte i 2025 og fremefter. Hvis puljen ikke fortsætter, er fremtiden for projekterne uvis, da NORDDOK II er Det Danske Filminstituts eneste mulighed for at støtte grønlandske og færøske producenter.”

Styrket netværk og talentudvikling

NORDDOK II’s fokus på at styrke filmmiljøerne i Grønland og på Færøerne rummer flere aspekter: Det er både en integreret del af filmstøtten, et årligt seminar og en selvstændig pulje, hvor grønlandske og færøske filmskabere og institutioner kan søge om støtte til kompetence- og netværksopbyggende aktiviteter. Der er fokus på talentudvikling og at skabe nye vækstlag, og alle støttede film tilbydes faglig sparring filmkonsulenter, producere og lanceringskonsulenter på Filminstituttet. Desuden bliver der faciliteret sparring indbyrdes blandt filmskaberne på de årlige seminarer. 

”Støttemulighederne til filmproduktion i Grønland er umådelig begrænset. Når man derefter tager det høje omkostningsniveau i betragtning - i et land ved verdens ende og med enorme afstande uden infrastruktur - bliver denne udfordring tit uoverkommelig. […] NORDDOKs muligheder for støtte til udvikling og produktion samt det årlige seminar, hvor man kan få sparring, er derfor guld værd og faktisk uundværlig, hvis ikke filmbranchen og produktionen af kvalitetsfilm igen næsten skal gå i stå.”

- Filmskaber og modtager af støtte (anonym evaluering i rapporten om NORDDOK II)

Det er Filminstituttets vurdering, at støtten fra NORDDOK II og den gensidige faglige sparring er med til at udvikle og vækste filmmiljøerne på Færøerne og i Grønland, og vurderingen bekræftes af støttemodtagerne i deres anonyme evaluering af puljen. 77 filmskabere har modtaget støtte til kompetence- og netværksopbyggende aktiviteter i perioden 1. januar 2022-30. juni 2024.

Kontakt

Ane Mandrup
Afdelingschef, Dokumentar
Tlf. +45 2027 7872
anem@dfi.dk

Det er Filminstituttets vurdering, at der er potentiale for at nå længere ud til befolkningen i Grønland og Færøerne og få flere uopdyrkede talenter i tale. Af samme grund gjorde Filminstituttet i 2024 det muligt for talenter at søge om idéudviklingsstøtte på grønlandsk og færøsk, således at den sproglige barriere blev sænket. Tiltaget evalueres primo 2025, således at erfaringer mm. kan tages med i det videre arbejde, såfremt NORDDOK II forlænges.

”Det er helt afgørende, at der findes økonomisk støtte, hvis samarbejder over Atlanten skal være realiserbare.”

- Filmskaber og modtager af støtte (anonym evaluering i rapporten om NORDDOK II)

Baggrundsinfo om NORDDOK II

Administrationen af NORDDOK II puljen er placeret på Det Danske Filminstitut. Med NORDDOK II bevillingen nedsatte Filminstituttet en styregruppe med repræsentanter udpeget af hver af de tre lande i Rigsfællesskabet. Det er styregruppen, der træffer de overordnede beslutninger om udformningen og afviklingen af NORDDOK II. Styregruppen består af leder af Filmshusið, Færøerne, AC Fuldmægtig i Departementet for Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke, Naalakkersuisut, Grønland samt direktøren for Det Danske Filminstitut. Det er styregruppen der indstiller støtter til kompetence- og netværksopbygning. Ansøgninger om udvikling, produktion og lancering af dokumentarproduktioner bedømmes af en redaktion på tre filmfaglige personer, hvoraf én er udpeget fra Grønland, én udpeget fra Færøerne og én er udpeget fra Danmark. Det er redaktionen der beslutter, hvilke projekter der indstilles til støtte og hvilke ansøgninger, der skal have afslag på støtte.

”Både ifm. projekter og kurser/seminarer finansieret af NORDDOK har netværket udvidet sig til alle lande i rigsfællesskabet. Disse har sågar givet jobs og andet samarbejde med andre deltagere eller deltageres netværk, selv med projekter der ikke er knyttet til NORDDOK.”

- Filmskaber og modtager af støtte (anonym evaluering i rapporten om NORDDOK II)