I år er det 100 år siden, at danske kvinder fik valgret, og det skal selvfølgelig fejres på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts. FILMupdate går med på barrikaderne og anbefaler 10 danske film om kæmpende kvinder før og nu.
Frihed lighed stemmeret (Mette Knudsen, 1990)
Mette Knudsens dokumentar er et godt sted at starte, hvis du vil have historien bag den lange og seje kamp, der gik forud for de danske kvinders stemmeret i 1915. Også internationalt var kvinderne i mange år oppe mod en mur af modstand. Englands premierminister William Ewart Gladstone havde dette at sige i 1865: "Det ville krænke kvindenaturens delikate beskaffenhed, dens renhed og ophøjethed, hvis kvinderne fik stemmeret." Godt så.
Rødstrømper - en kavalkade af kvindefilm (1985)
Vi tager endnu en dokumentar af dansk films ukronede kvindekamspdronnning, Mette Knudsen, der her har samlet citater fra 20 film, der fortæller kvindebevægelsens historie.
Ta' det som en mand, frue (1975)
Foto: Lene Fog Møller
Mette Knudsen stod sammen med Elisabeth Rygård, Li Vilstrup og et helt filmhold kun bestående af kvinder bag den satiriske folkekomedie om den midaldrende Ellen Rasmussen (Tove Maës), som i et drømmesyn oplever en verden, hvor kønsrollerne er byttet om. Det får bl.a. kvinderne til at tage på stripklub og bestille call-boys.
Filmen er tilgængelig i Videoteket
Se plakater og filmprogram fra 1975
Fighter (2007)
I Natasha Arthys kampsportsungdomsfilm kæmper gymnasiepigen Aicha både i og uden for ringen for at få lov til gå sin egen vej og dyrke sin passion for Kung Fu trods forældrenes forbud. Skal hun føje familien eller følge sit eget hjerte?
Se filmen på Filmstriben.
Smiling in A Warzone (2006)
I Simone Aaberg Kærn og Magnus Bejmars aero-feministiske dokumentar køber Kærn et gammelt fly for at hjælpe en ung pige i Kabul med at opfylde drømmen om at få luft under vingerne. Hverken myndighederne i Iran eller Pentagon ønsker at lukke hende ind. Men for Simone kan alt lade sig gøre. Et nej er aldrig et nej, end ikke fra det amerikanske militær.
Sepideh – drømmen om stjernerne
Den 14-årige iranske pige Sepideh har også blikket rettet mod himlen. Hun drømmer om at blive astronaut og bruger sine nætter på at udforske universets hemmeligheder. Hendes familie har andre planer for hende, men Sepideh holder fast i sin drøm. Se om det lykkedes for den modige unge kvinde i Berit Madsens dokumentarfilm om frihed, ambitioner og viljestyrke.
Filmen kan ses på Filmstriben på biblioteket og i Videoteket
Flamberede hjerter (1986)
I Helle Ryslinges hverdagskomedie spiller Kirsten Lehfeld en trediveårig sygeplejerske, der prøver at finde sig selv i en verden af sølle mænd. Hun har en kedelig kæreste og en affære med en besidderisk og voldelig læge. Hun deler lejlighed med en bøsse og er nært knyttet til sin bror; en noget usikker og kærlighedssøgende fyr. Efter diverse sammenstød med omverdenen når hun frem til, at hun er i stand til at klare sig selv. Ryslinges instruktørdebut solgte over 500.000 billetter og modtog både en Bodil og Robert for bedste film.
Filmen kan ses i Videoteket
Kun en pige (1995)
Lise Nørgaard har i "Matador" skabt skønne, stærke kvinder som Agnes Jensen, Kathrine Larsen, Ingeborg Skjern, Elisabeth Friis (kan I huske, da hun mistede alle sine elever, fordi hun støttede "fosterfordrivelse?") og Maude Varnæs, der vokser fra vanen med at lægge sig. Peter Schrøders satiriske "Kun en pige" handler om Nørgaards egen opvækst og ungdom, hvor hun konstant gør oprør mod sin borgerlige familie og samtidens forestillinger om, hvad en pige eller kvinde bør være og gøre. Og i stedet bliver journalist og skriver "Matador." Tak.
Filmen kan ses i Videoteket
Kvinder med power (2012)
Foto: Mona Eldaief
Jehane Noujaim og Mona Eldaiefs dokumentarfilm følger den jordanske kvinde Rafaes kamp for uddannelse. Rafae, som kommer fra en fattig landsby, får chancen for at at få lov til at uddanne sig til solenergitekniker i Indien og på den måde bringe fremskridt til sin hjemegn. Men hendes mand billiger ikke hendes dygtiggørelse og truer med at tage deres fire børn fra hende.
Nymphomaniac (2013)
Få lider som kvinderne i Lars von Triers film. I "Breaking the Waves" udsætter den naive nygifte Bess sig for seksuelt misbrug som religiøs selvopofrelse. I "Dancer in the Dark" knokler den næsten blinde Selma på en fabrik for at få råd til sin søns øjenoperation. I "Dogville" bliver den godhjertede Grace lænket og voldtaget af alle mænd i landsbyen. Og i "Antichrist" klipper Charlotte Gainsbourgs hovedkarakter sin klitoris af i selvafstraffelse. Men ligesom Grace tager sin søde hævn for ydmygelserne i "Dogville", siger Joe i "Nymphomaniac" skråt op til borgerskabets undertrykkende politiske korrekthed og står fast på sin ret til sin seksualitet. Kampen er dog ikke uden konsekvenser. Eller skyld. Kvindehadsk eller feministisk? Diskuter selv.
Læs Peter Schepelerns artikel om Lars von Trier og kulturelt frisind (på engelsk)