For nogle af de 220.000 børn, der i den kommende sæson skal med skolen i biografen, er det første gang, de prøver at se film på det store lærred. For dem alle er det en mulighed for en fælles oplevelse, der kombinerer underholdning og undervisning.
'Med Skolen i Biografen' er Det Danske Filminstituts landsdækkende skolebioordning, hvis ambition er at give skolerne mulighed for at anvende biografen som klasselokale og kvalificere filmundervisningen. Ordningen præsenterer kvalitetsfilm fra hele verden i biografer landet over. Filmene henvender sig til elever fra børnehaveklassen til gymnasiet og de øvrige ungdomsuddannelser. Og til samtlige film er der udarbejdet gratis undervisningsmaterialer.
Fælles oplevelser og fælles sprog
'Med Skolen i biografen' har netop skudt sin 15. sæson i gang, og der er stigende interesse for ordningen. 78 procent af landets kommuner har tilsluttet sig, og en brugerundersøgelse vidner om stor tilfredshed blandt både lærere og elever. Mange lærere fremhæver vigtigheden af, at børnene får en fælles oplevelse, og at de med udgangspunkt i undervisningsmaterialerne, som 80 procent anvender, også får et fælles sprog. De bliver præsenteret for film, de måske ikke selv ville opsøge, og får indsigt i andre kulturer. For underviserne er det en ekstra gevinst, at den diskussionslyst og det engagement, de oplever i forbindelse med biografturen, smitter af på andre fag og sammenhænge.
Jacob Breuning, konsulent på Det Danske Filminstitut, siger:
"Mange af os sidder jo ofte begravet foran hver vores skærm. De yngre generationer er vokset op i en visuel kultur og har mange kompetencer på det område. Men mulighederne er ikke lige fordelt, hverken geografisk eller socialt. Faktisk svarer en tredjedel af lærerne, at flere af deres elever er i biografen for første gang i deres liv. Så det, at så mange børn og unge med den her ordning får en fælles oplevelse, har en enorm værdi."
Verden er stor
Filmene er valgt ud fra, at det skal være film af høj kvalitet, variation og bredde. De skal ramme målgrupperne, og så skal de have undervisningspotentiale. "Vi vil gerne præsentere børnene for film og tematikker, de måske ikke selv vil opsøge og vise dem, at verden er større, end de tror. Men programmet rummer også velkendte film, og det kan være meget berigende for børnene at se brede film i en anden kontekst og få analyseret på sprog og virkemidler," fortæller Jacob Breuning.
Årets program byder på 13 danske og internationale spillefilm. Filmene til de mindre elever er blandt andre den danske animationsfilm "Albert", den Oscar-nominerede "Sangen fra havet" samt det historiske drama "Krigens hemmeligheder". Den kinesiske "Nattergalen", der behandler Kina før og nu, og den franske "Amazonia", som følger den tamme cirkusabe Saïs rejse i den vilde jungle, er også blandt de mulige film for de yngre skoleelever. De højere klassetrin kan se og arbejde med danske produktioner som f.eks. fantasyfilmen "Skammerens datter" og den historiske "9. april" samt de internationale skildringer af livet som teenager i henholdsvis Paris, Stockholm og på Grønland i filmene "Girlhood", "Vi er de bedste!" og "Inuk".
Med Skolen i Biografen er et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, landets centre for undervisningsmidler, filmudlejere, biografer og kommuner i Danmark.