De seneste fire år har det amerikanske Academy of Motion Picture Arts and Sciences haft et godt øje til Danmark. Alle fire år har akademiet udtaget en dansk film som en af de ni shortlistede titler, der kunne modtage en Oscar-nominering i kategorien Foreign Language Film. I 2011 var det Susanne Biers "Hævnen, i 2012 Ole Christian Madsens "Superclásico", i 2013 Nikolaj Arcels "En kongelig affære" og i 2014 Thomas Vinterbergs "Jagten". Biers film vandt som bekendt en Oscar til Danmark, og Arcels og Vinterbergs blev Oscar-nomineret.
I Danmark er det en komité bestående af syv repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, der afgør hvilken dansk film, der indstilles til kampen om en Oscar-nominering i kategorien Foreign Language Film. De seneste fem år er afgørelsen foregået i to trin: Først mødes komitéen og udpeger tre film til en shortlist, og en måned senere beslutter komitéen hvilken film, der skal indstilles.
18 spillefilm samt 4 dokumentarfilm var mulige kandidater denne gang, og komitéen bestemte i dag, at de tre film, der i år er på den danske shortlist, er Niels Arden Oplevs "Kapgang", Pernille Fischer Christensens "En du elsker" og Nils Malmros' "Sorg og glæde".
Komité-medlemmerne mødes igen torsdag den 18. september for at afgøre hvilken film, der vil have den bedste chance, når akademiets medlemmer skal stemme.
"De tre film, vi har valgt, er lavet af danske instruktører, der har sig gjort sig bemærket ude i verden med deres tidligere film, og som vi kan være rigtig stolte over. De har igen instrueret film, der ser lovende ud, og nogle af filmene har endda allerede vist, at de klarer sig godt internationalt. Komité-medlemmerne vil i den kommende måned følge de tre film og overveje, hvilket potentiale de hver især har i Oscar-sammenhæng, inden vi tager den store beslutning," siger direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, der er formand for komitéen.
De tre shortlistede
"Kapgang" har endnu ikke haft premiere og åbner Biografklub Danmark den 28. august. Niels Arden Oplev er et internationalt anerkendt navn blandt andet på baggrund af hans filmatisering af "Mænd der hader kvinder". Han har også instrueret den amerikanske spillefilm "Dead Man Down" og episoder af de amerikanske tv-serier "Unforgettable" og "Under the Dome".
Pernille Fischer Christensen har siden debutspillefilmen "En Soap" demonstreret, at hendes film vækker international interesse. "En du elsker" fik verdenspremiere på filmfestivalen i Berlin, og den har modtaget fine anmeldelser i flere internationale brancheblade. Filmen er blevet vist på festivaler i Europa og Japan og blev udvalgt til Los Angeles Film Festival, hvor den vandt publikumsprisen for bedste udenlandske spillefilm. De amerikanske filmfestivaler har siden vist stor interesse for filmen.
Nils Malmros har en meget lang karriere bag sig og verden over trofaste fans, der beundrer instruktørens personlige stil. "Sorg og glæde" fik verdenspremiere på Filmfestivalen i Rom sidste efterår, og har været vist på et stort antal festivaler over hele verden fra Moskva over Sydkorea, Kina og Brasilien til Canada.
Den danske komité og Oscar-reglerne
I Danmark er det en komité nedsat af Det Danske Filminstitut, som afgør hvilken film, der indstilles i kategorien Foreign Language Film. Komitéen består ud over formanden af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Martin Strange-Hansen fra Danske Filminstruktører, Andreas Fischer-Hansen fra Dansk Filmfotograf Forbund, Louise Kidde Sauntved fra Danske Filmkritikere, Kim Pedersen fra Danske Biografer og Steffen Andersen-Møller fra Det Danske Filminstitut.
Akademiets regler kræver, at den indstillede film har haft biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2013 til 30. september 2014, og at den er produceret uden for USA og med et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialog-sprog. Det sidste udelukker to af årets film, "Nymphomaniac"og "The Salvation".
Hvert land kan indstille netop én film til nominering. Fra 1. oktober vurderes de indstillede film af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' "foreign language" komité, der skal vælge seks film til en shortliste. En eksekutiv komité tilføjer derefter yderligere tre film til shortlisten for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten, der derefter består af ni film. To komitéer, en på USA's østkyst og en på vestkysten, ser derefter de ni film og vælger de fem film, som Oscar-nomineres.
Kort før jul offentliggøres Oscar-shortlists. Den præcise dato er aldrig officiel. Mandag den 29. december indledes stemmeprocessen til nomineringerne, som offentliggøres torsdag den 15. januar. Det 87. Academy Awards Show finder sted søndag den 22. februar.
Danske Oscar-indstillinger de seneste 10 år til Foreign Language Film
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / shortlistet
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder
2010 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz
2009 To verdener / Niels Arden Oplev
2008 Kunsten at græde i kor / Peter Schønau Fog
2007 Efter brylluppet / Susanne Bier / nomineret
2006 Adams æbler / Anders Thomas Jensen
2005 De fem benspænd / Jørgen Leth og Lars von Trier
(Filmene er registreret efter det år, prisen uddeles)
Samlet oversigt over danske Oscar-nomineringer i alle kategorier gennem årene