Trods konkurrencen fra de mange digitale filmtilbud til børn, er der flere tilskuere og biografforestillinger end nogensinde i Børnebiffen. I 2018 var der 77.175 biografgæster inde og se kortfilm for de yngste børn. Det er både børnehaver og familier, der besøger Børnebiffen.
Børnebiffen kan fejre 25-års jubilæum i år – hvis man medregner de første spæde skridt. I 1994 startede ’Karla Kanin Bio’, som Børnebiffen hed dengang, med at vise kortfilm for de yngste børn. Det var Filminstituttet og Statens Filmcentral, der stod bag initiativet, der i 1998 skiftede navn til Børnebiffen.
Siden da har Børnebiffen fået vokseværk. Indtil 2006 blev Børnebiffen kun vist i Cinemateket i København, men fra 2007 er biografordningen blevet udbredt til hele landet, og det er en af årsagerne til, at tilskuertallet er steget markant siden.
Biografgæster i Børnebiffen fra 2011 til 2018
I 2007 var der 50 visningssteder i 29 kommuner, mens der i 2018 var 103 visningssteder i 65 kommuner. Visningstederne er typisk en almindelig biograf, en filmklub eller et stort lærred i det lokale bibliotek. Det kan også være et samarbejde mellem biblioteket og biografen som i fx Fredericia. Her har biblioteket slået sig sammen med biografen Panorama om at lave filmvisninger for de yngste biografgængere. Og det er en succes.
”Vi er begejstrede over at se, at billetterne er blevet revet væk,” udtaler bibliotekschef Jytte Bræmer i Fredericiaavisen. ”For børnene er det en særlig oplevelse at komme i biografen for første gang. Ud over at skabe fundament for en blomstrende børnekultur her i Fredericia, bliver Børnebiffen også en kanal til at få de korte film ud over rampen til publikum.”
DaBUF (Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber) har siden 2011 har stået for at formidle og arrangere Børnebiffen-visninger i hele landet.
Janne Flatau adminstrerer Børnebiffen-ordningen i DaBUF. Hun fortæller, at DaBUFs mål er at give børn og unge uanset baggrund og bopæl mulighed for i fællesskab at møde filmen som kunstart.
”Det er vigtigt, at børn får filmoplevelser, der udfordrer det konforme, giver det velkendte et twist, vækker eftertanke eller skaber debat. Og her kan den fælles biografoplevelse noget helt særligt. Når man ser film sammen, kan man dele begejstringen, tale om sin filmoplevelse og fx bearbejde svære følelser. En god biografoplevelse styrker fællesskabsfølelsen og netop fællesskabet er hjørnestenen i DaBUFs virke. Ved at give de yngste børn stærke og inspirerende biografoplevelser, er vi forhåbentlig med til at præge fremtidens mediebrugere og biografgængere.”
Kvalitet og mangfoldighed
Undervisningsredaktør Lisbeth Juhl Sibbesen på Filminstituttet supplerer:
”Børnebiffen giver små børn mulighed for at opleve film af høj kunstnerisk kvalitet fra både Danmark og mange andre lande. Kulturel mangfoldighed er i centrum, når Filminstituttet indkøber og kuraterer filmprogrammet, så det rummer en vifte af forskellige stilarter, udtryk og fortællinger. Frem for alt er det vigtigt, at filmene er i øjenhøjde med børnene og passer til deres alder.”
Børnebiffen er til stadighed i udvikling. Et nyt tiltag er at udvide biografoplevelsen med filmpædagogiske aktiviteter i børnehaverne. Efter børn og pædagoger har været i Børnebiffen, kan de hjemme i børnehaven bruge Filminstituttets app 'Filmcentralen/For de yngste'. Den rummer film, lege og aktiviteter, der kan være med til at styrke de yngste børns digitale dannelse. Man skal bruge UNI-Login for at se filmene på appen.
Der er Børnebiffen-forestillinger over 100 forskellige steder i landet, bl.a. i Cinemateket i København.