Carl Th. Dreyer formidles til gymnasier

DREYER. Danske Carl Th. Dreyer anses i udlandet som et fyrtårn inden for moderne europæisk film. Han har inspireret instruktører som Lars von Trier og Guillermo Del Toro. Nu får landets gymnasieelever mulighed for at stifte bekendtskab med instruktørens filmværker gennem et nyt undervisningsmateriale på Filmcentralen/Undervisning.

Carl Th. Dreyer revolutionerede filmsproget fra sit gennembrud i 1920’erne, blandt andet med hovedværket ’Jeanne d’Arc’s lidelse og død’, og frem til sin sidste film ’Gertrud’ i 1964. 

Instruktøren har inspireret aktuelle, danske instruktører som Christoffer Boe, Pernille Fischer Christensen og Lars von Trier med sin kompromisløse instruktion og sit insisterende og nærgående blik på særligt kvinder i forskellige miljøer. Også i udlandet har han haft indflydelse på blandt andre årets store Oscar-vinder Guillermo Del Toro og de franske mestre Jean-Luc Godard og Francois Truffaut. 

Online Dreyer-samling

Alle har mulighed for at stifte bekendtskab med Dreyer online. Dreyer-samlingen carlthdreyer.dk giver både den kulturinteresserede dansker og universiteternes filmforskere mulighed for at dykke ned i store artikelserier om instruktøren og hans film samt hans vidtrækkende indflydelse.

Dreyer-samlingen består desuden af originalmanuskripter, fotos, researchmateriale, massevis af billeder, mere end 4000 breve og meget mere. 

Et nyt undervisningsmateriale fra Filmcentralen/Undervisning har målet at præsentere danske gymnasieelever for Danmarks måske vigtigste filmskaber og samtidig give de nye generationer indsigt i stor filmkunst, der stadigvæk formår at bevæge og åbne vores øjne for noget større den dag i dag. 

Materialet tager udgangspunkt i konkrete scener og vigtige temaer i Dreyers film, som for eksempel tro og fortabelse. Han var blandt andet kendt for sit moderne kvindesyn, som kommer til udtryk ved en lang række stærke og aktivt handlende hovedkarakterer – som Jean d’Arc og Gertrud. Samtidig revolutionerede han brugen af nærbilleder i særligt ’Jean d’Arcs lidelse og død’, som går tættere på sin hovedrolle, end de fleste andre af samtidens film. 

Instruktørens værker bliver også sat ind i en nutidig kontekst gennem interviews med blandt andre Pernille Fischer Christensen, der fortæller om Dreyer som inspirationskilde.

Dreyers nye hjem hos Filminstituttet

I 2017 overtog Det Danske Filminstitut rettighederne til nogle af Dreyers vigtigste film fra filmselskabet Palladium med hjælp fra A.P. Møller Fonden og Augustinus Fonden.

Film som ’Vredens dag’, ’Ordet’ og ’Gertrud’ har fået fast ophold hos Filminstituttet, hvilket muliggøre en bredere formidling af instruktørens store indflydelse på filmkunst i dag. 

Materialet er målrettet gymnasieklasser, og lægger vægt på at formidle Dreyers omfattende indflydelse på filmkunst i dag ved blandt andet at lægge op til nærstudie af instruktørens film. Stoffet er udarbejdet i undervisningsforløb inden for fagene dansk, mediefag, religion samt billedkunst, og tager fat om instruktørens otte væsentligste film, der alle ligger frit tilgængeligt på Filmcentralen via UNI-login. 

Undervisningsmaterialet ligger til fri afbenyttelse på Filmcentralen/Undervisning.