Cinemateker i brydningstid

CINEMATEKET. Cinemateket i København, der har det tredjestørste cinemateksprogram i verden, har sendt programredaktør Jesper Andersen rundt i Europa og Nordamerika for at samle erfaringer fra andre filmmuseer og cinemateker. Nu er der kommet en rapport om rejsen, der gav ideer til en række nye tiltag i Cinemateket, herunder "Månedens film".

Et nyt stort filmhuskompleks er netop åbnet i Toronto i Canada. Prestigeprojektet The Bell Lightbox fejrer åbningen dette efterår med en serie af verdens 100 bedste film ført an af Dreyers "Jeanne d'Arc". Med fem biografsale og områder for installation og videokunst vidner huset om, hvordan filmmuseer og cinemateker i verden opruster til nutidens publikum og den digitale revolution.

Men hvad er egentlig cinematekerne og filmmuseernes rolle i dag? Med nye medier, nye platforme og ny tilgængelighed tegner landskabet sig helt anderledes end dengang, da de første filmarkiver blev oprettet for at redde stumfilmen fra destruktion.

Programredaktør Jesper Andersen har besøgt 13 filminstitutioner i Europa og Nordamerika for at få et indblik i deres arbejde og visioner. I artiklen "At vise film er ikke nok" rapporterer han fra sin turne og fortæller, hvad undersøgelsen har betydet for programlægningen på Det Danske Filminstituts Cinematek, der har det tredjestørste cinemateksprogram i verden.

Artiklen ser nærmere på, hvordan cinematekerne i dag arbejder på at holde filmhistorien levende – et af institutionernes helt centrale formål. Overvejelserne handler desuden om, hvordan der skabes balance og overskuelighed i programudbuddet, om sammensætningen af serier, om de bestræbelser, som mange cinemateker udfolder for at tiltrække nye og især yngre publikumsgrupper, og om de forskellige holdninger, der eksisterer i arkiv- og cinemateksverdenen til den digitale revolution. 

Rapport: At vise film er ikke nok

Artiklen er publiceret i en længere engelsksproget version (med resumeer på fransk og spansk) i Journal of Film Preservation nr. 81, november 2009.