Dansk animation godt rustet til Annecy

FESTIVAL. Film som 'Flugt' og 'Ternet Ninja' har løftet dansk animation til nye højder både kunstnerisk og kommercielt. Nu er branchen klar til at indtage Annecy Festivalen med en styrket profil, der skal tegne Danmark som stærk spiller inden for genren med masser af talent og bredde.

Dansk animation har budt på store succeser de seneste år. De to film om 'Ternet Ninja' lokkede hver især næsten én million i biografen, mens 'Flugt' senest slog rekord med hele tre Oscar-nomineringer. 

Den hjemlige branche kan med andre ord ranke ryggen, når den drager til Annecy Festivalen, årets mest attraktive udstillingsvindue for animation.

"Det er vores Cannes," fortæller producer Sarita Christensen. Som næstformand for brancheforeningen Animation Denmark repræsenterer hun danske animationsproducenter, og for hende sætter Annecy og den tilhørende markedsplatform Mifa dagsordenen for, hvordan sektoren udvikler sig, både kunstnerisk og kommercielt.  

Animation har en stor aktie i den stærke fortælletradition, som dansk film generelt bliver anerkendt for.

- Sarita Christensen

Og i år rejser Sarita Christensen til Annecy med en styrket organisation i ryggen: 

"Vi har, skridt for skridt, konsolideret os i Animation Denmark med flere medlemmer, der oplever et fællesskab omkring et meget bestemt formål, nemlig at styrke vilkårene for dansk animation. Da vi gik i gang i 2014, hed vi Animationscirklen og havde 5 medlemmer. I dag er vi 19 selskaber i foreningen og kan kommunikere mere samlet, hvad dansk animation er for en størrelse, og hvad vi kan. Den dialog er vigtig for både kunder og samarbejdspartnere.”  

Når Christensen skal pege på, hvad der gør de danske producenter internationalt attraktive som partnere, handler det blandt andet om, at de er gode til at tage ejerskab:

”Vi har nogle rigtig effektive produktionsselskaber, der udviser en høj grad af ansvarlighed, når de skal udføre en opgave for en udenlandsk partner. Det er en stor styrke. De tager ansvar for alle led i en films tilblivelse og finder løsninger på en måde, som mange internationale aktører ikke er vant til.”

Stærk fortælletradition og faglighed

Succeser som 'Flugt' og 'Ternet Ninja' har sat Danmark på animationsverdenskortet, og i Annecy er de løftestang for hele den danske animationsbranche – som unikke eksempler på bredde, talent og originalitet, vurderer Christensen.

Animation Denmark

Sarita Christensen fra Copenhagen Bombay har været næstformand i Animation Denmark, brancheforeningen for de danske animationsproducenter, siden stiftelsen i 2014. I maj 2022 indtog Jesper Møller fra Parka Pictures formandsposten efter Anders Mastrup fra A. Film.

Læs mere om foreningen, medlemmerne og de mange danske animationsprojekter på animationdenmark.com

”Animation har en stor aktie i den stærke fortælletradition, som dansk film generelt bliver anerkendt for. Og hvis kvalitet, talent og ekspertise skal sikres fremover på området, skal vi værne om vores uddannelsessystem," påpeger hun.

"Vi er konkurrencedygtige på grund af vores stærke faglige uddannelser, som understøtter de mange forskellige funktioner i animation – alt fra CGI og visual effects til animation og historiefortælling. I dag indgår effektarbejde i stor stil i liveaction-film, og her er det jo ekspertisen inden for vores branche, der kommer i spil. Alle de mange stilarter og funktoner skal vi fortsat investere i, så vi kan blive ved med at rekruttere til dansk animation."

"Det er blandt andet derfor, at vi kan sidde i Annecy som Animation Denmark og vise eksempler på, hvor bredt virksomhederne spænder. Det er supersejt, at vi har fået hele bredden af animations-ekspertise ind i vores portefølje. At vi kan repræsentere en gruppe af medlemmer, som udgør nærmest 90 procent af al den animation, der bliver lavet. Det er en rigtig god fornemmelse at rejse af sted med."

Filminstituttet støtter op om dansk animations udvikling

Også fra Filminstituttets side hilses de seneste års udvikling inden for dansk animation velkommen. Her siger direktør Claus Ladegaard:

”Vi har set eksempler på animationsfilm, som på hver deres måde har haft enorm kulturel betydning. Jeg håber, at en film som 'Flugt' kan være med til at bane vejen for flere ansøgninger fra stærke animationsprojekter i fremtiden."

Dansk animation står stærkt på børnefronten, og lige nu er hele tre animationsserier målrettet de yngste i produktion. Samlet set er hver fjerde af de film til børn og unge, som Filminstituttet støtter på Konsulentordningen – uanset om det er spille- eller dokumentarfilm – animation. 

Dansk animation ser lige nu ud til at stå ret skarpt, og derfor handler vores dialog med animationsbranchens organisationer rigtig meget om, hvad der skal til, for at dansk animation kan blive ved med at udvikle sig.

- Claus Ladegaard

Men når det drejer sig om spillefilm og dokumentarer for voksne, er andelen langt mindre. Det hænger blandt andet sammen med, at der generelt kommer meget få ansøgninger til animationsfilm for voksne. På tværs af samtlige støtteordninger har Filminstituttet indtil nu modtaget i alt 11 ansøgninger i hele 2021 og 2022. Ud af disse har 7 modtaget støtte, hvilket er en høj andel, sammenlignet med de øvrige støtteområder. 

Ifølge Claus Ladegaard vidner det om et højt kvalitetsniveau i ansøgningerne, der lover godt for den fortsatte udvikling af dansk animation:

"Dansk animation ser lige nu ud til at stå ret skarpt, og derfor handler vores dialog med animationsbranchens organisationer rigtig meget om, hvad der skal til, for at dansk animation kan blive ved med at udvikle sig og indfri det potentiale, som vi på det seneste har set så fremragende filmiske eksempler på."

Annecy Festival

Verdens største animationsfestival, med base tæt på De Franske Alper, finder sted i år fra 13. til 18. juni. 

På festivalens store markedsplatform Mifa (Marché international du film d’animation d’Annecy) samles de nordiske filminstitutter og branchefolk under paraplyen Nordic Animation for at præsentere deres projekter til festivalprogramlæggere, distributører, organisationer, tv-stationer og salgsagenter.

Standen og andre brancheaktiviteter er støttet af Filminstituttet.