Et smukt ydre er ikke en ubetinget velsignelse. Det er udgangspunktet for Mads Matthiesens "The Model", der sammen med fire andre udvalgte film bliver vist direkte i udvalgte europæiske biografer som en del af festivalens live-program.
Filmen, der samtidig har international premiere i Göteborg, følger den unge model Emma, som kæmper for at bryde igennem på den internationale modescene i Paris.
Også Martin Zandvliets kritikerroste "Under Sandet", der blev vist på Sundance Film Festival i januar, er med i Rotterdam. Den barske efterkrigsfilm får selskab af Anders Thomas Jensens "Mænd og høns", som også har været forbi en lang række festivaler, siden den med over 500.000 solgte billetter blev den anden mest populære danske film i 2015.
Internationale premierer
"Facebook har indsamlet enorme mængder af information om os. Og alligevel ved vi meget lidt om Facebook", siger Jakob Gottschau, instruktøren på "Facebookistan", der har sin første internationale visning i Rotterdam.
Også Dunja Gry Jensen og Louise N.D. Friedbergs tv-serie "Norskov" har international premiere. Festivalen byder på visning af de to første afsnit af serien om politibetjenten, der efter tyve år i hovedstaden vender tilbage til det nordjyske.
Korte film og nye talenter
Rotterdam er kendt for at bakke op omkring selvstændig filmproduktion og nye talenter. I den forbindelse har filmfestivalen inviteret en række danske kortfilm og eksperimenterende produktioner.
"Melon Rainbow", historien om en pige, som længes efter at blive set, er instrueret af filmskoledimittenden Laurits Flensted-Jensen. Hans kortfilm får på festivalen selskab af "Os der valgte Mælkevejen", en dokumentarisk kortfilm af Eva Marie Rødbro.
"Vore fædres sønner", instrueret af Ulaa Salim på Den Danske Filmskole, handler om en søn, som søger sin fars accept. Filmen vandt en talentpris på den danske kortfilmfestival i Odense.
Også et samarbejde mellem Tuan Andrew Nguyen og kunstergruppen SUPERFLEX har fået en plads i årets program. Deres film "Kwassa Kwassa" er en udforskning af ideen om Europa fortalt gennem en bådbygger fra Comorerne, hvis båd bruges dels til fiskeri, dels som transportmiddel for migranter.
Endelig deltager Marie Grahtø på Rotterdams koproduktionsmarked Cinemart med projektet "Teenage Jesus", produceret af Amalie Lyngbo Hjort for Beofilm. Instruktøren har tidligere vundet en række priser for kortfilmen "Daimi".
Festivalen begyndte den 27. januar og fortsætter helt til den 7. februar 2016.
"Os som valgte mælkevejen" Foto: Catherine Coleman