Debat om dokumentarserien "Skolen"

dokumentarserien SkolenDokumentarserien "Skolen - verdensklasse på 100 dage", der havde premiere på TV 2 den 4. september med visning de følgende syv torsdage, skaber allerede fra starten debat.

Serien, der er det første projekt støttet af den såkaldte Public Service Pulje, som Det Danske Filminstitut administrerer, følger i 100 dage et forsøg med en ny undervisningsmetode på Gauerslund Skole ved Vejle.

I lærernes fagblad "Folkeskolen" diskuteres den nye metode: Er det blot det pædagogiske koncept med "læringsstile", som metoden bygger på, der skaber resultater, eller er det læreren? Metoden med læringsstile går kort sagt ud på, at der i undervisning skal tages højde for, at hver person har sin individuelle måde at tilegne sig viden og færdigheder på.

"Der er ingen grund til at betvivle, at der er sket noget med eleverne, og hvis eleverne har rykket sig i tilnærmelsesvis det omfang, som udsendelsen hævder, er det meget glædeligt", understreger de to forfattere af en større rapport, som Tænketanken SOPHIA udgav et par dage før premieredatoen for den nye serie.

Forfatterne, hvis kritik tager udgangspunkt i en tidligere programrække "Plan B", som har været vist på TV 2, og som beskæftigede sig med samme metode, tvivler på, at det er læringsstilspædagogikken, der har gjort forskellen for eleverne. De mener, at den skyldes dels lærerens evne til at styrke elevernes selvtillid og dels fjernsynets tilstedeværelse.

Den pædagogiske bagmand for "Plan B" og "Skolen", forskningsdirektør og lektor Hans Henrik Knoop tilbageviser kritikken: "Alle, der fulgte ordentligt med i Plan B-serien, kunne se, at de pædagogiske fremskridt hos eleverne handlede om meget mere end blot læringsstile. "Metoden virker ifølge Knoop først og fremmest på grund af et enkelt overordnet princip: "Tag mest muligt, men lige meget, hensyn til det individuelle og det fælles".

At programmet også kan røre seerne, bekræfter anmelder Birgitte Grue, BT, der kalder projektet for "hjertegribende tv": "Det er værd at tro på - de unge er værd at satse på - og programmet er værd at se!"

Public Service Puljen har givet godt 2 mio. kr. i produktionsstøtte - ud af et samlet budget på knap 7 mio. kr. - og har hermed muliggjort projektets ambition om at ændre virkeligheden og udvide grænserne for dokumentargenren på tv.

Andet afsnit vises torsdag den 11. september kl. 20:00.

"Skolen" er produceret af BLU, der også stod bag forløberen "Plan B".

"Skolen" website

Debat på Folkeskolen.dk
http://www.folkeskolen.dk/ObjectShow.aspx?ObjectId=53847
http://www.folkeskolen.dk/ObjectShow.aspx?ObjectId=53851

Tænketanken SOPHIAs rapport

KORT OM PUBLIC SERVICE PULJEN:

Puljen på 75 millioner kroner er en del af Medieforliget 2007-2010. Den skal medvirke til udbredelsen af originalt, nyskabende kvalitets-tv ved at støtte udvikling og produktion af tv-drama og tv-dokumentarprogrammer på de kommercielle, landsdækkende kanaler i Danmark. Det er en betingelse for at kunne modtage støtte fra puljen, at der er medfinansiering fra tv-stationerne.

Det Danske Filminstitut forvalter Public Service Puljen, og ansøgningerne behandles af en styregruppe bestående af Bo Damgaard, tidligere programchef for TV 2/Danmark, Magdalena Jangard, Sverige, tidligere dramachef for SVT i Göteborg, samt Claus Ladegaard, områdedirektør for Produktion & Udvikling på Det Danske Filminstitut. I det daglige administreres Public Service Puljen af producer Bo Mortensen.

Læs mere om Public Service Puljen: www.dfi.dk/filmstoette/publicservicepuljen