Dansk dokumentarfilm har kronede dage på den internationale scene. For andet år i træk er en dansk dokumentarfilm nomineret til en Oscar og adskillige danske dokumentarer har været repræsenteret på internationale A-festivaler som IDFA, Venedig, Sundance og Berlinalen i de seneste år.
Også på branchefronten er Danmark i stigende grad blevet et samlingspunkt for den internationale dokumentarbranche. Det skyldes ikke mindst CPH:DOX’ brancheaktiviteter som Forum, Lab og Conference, der i år samler 2000 internationale brancheaktører i København, når festivalen løber af stablen fra 15. marts.
Kim Christiansen, executive producer i DR Sales, fortæller, at DOX’ pitch-forum efterhånden har overhalet den prominente hollandske dokumentarfestival IDFA indenom.
”Jeg oplever, at CPH:DOX i stigende grad formår at tiltrække nogle af verdens allerbedste dokumentarfilm. Det betyder, at stadig flere internationale aktører vælger at prioritere festivalen. Nogle prioriterer den sågar over IDFA, der historisk har været den vigtigste dokumentarfilmfestival,” siger Kim Christiansen.
Sprænger rammerne
På CPH:FORUM præsenteres 30 særligt udvalgte internationale dokumentarprojekter i udvikling for vigtige financierer og beslutningstagere, hvilket er afgørende for at realisere filmene.
”Det gavner hele branchen, at alle de store brancheaktører er til stede under festivalen – fra internationale broadcastere som BBC til de nordiske tv-stationer og globale streamingplatforme som Netflix og HBO. På den måde er CPH:DOX blevet en markant del af finansieringen af særligt nordiske dokumentarfilm,” fortæller Kim Christiansen.
Katrine Kiilgaard, administrerende direktør i Fonden De Københavnske Filmfestivaler, fortæller, at den internationale branchebevågenhed omkring CPH:DOX i høj grad kan mærkes.
”Vi kan se det helt konkret i forhold til et stigende antal af indsendte film, flere verdenspremierer i vores program samt flere projektansøgninger til vores branchefora Forum og Lab. Det kommer også til udtryk i flere akkrediterede branchedeltagere og vores markante gæsteliste af højprofilrede interessenter, der sprænger alle rammer for, hvad vi tidligere har oplevet.”
Afgørende udstillingsvindue
At CPH:DOX faciliterer et møde mellem den danske dokumentarbranche og internationale nøgleaktører er væsentligt i en tid, hvor den danske branche i stigende grad er afhængig af international medfinansiering og samarbejde med udenlandske ko-producenter. Det fortæller Ane Mandrup, leder af Filminstituttets dokumentarafdeling.
”Det har en enorm værdi for branchen, at internationale tv-stationer, streamingtjenester, filmfonde, producenter og instruktører kommer til København under CPH:DOX. Festivalen er blevet et afgørende udstillingsvindue for dansk dokumentarfilm, og skaber vigtige internationale netværk for de danske filmfolk.”
Nogle af de markante danske dokumentarfilm, der er blevet pitchet på CPH:FORUM i de seneste år, tæller blandt andet ’Undertrykkelsens sang’, der vandt festivalens hovedpris i 2020 og blev distribueret i en lang række lande, og ’The Lost Leonardo’, som blev udtaget til filmfestivalen Tribeca i New York i 2021 og shortlistet til en Oscar i 2022.
Fra årets program blev hovedkonkurrence-filmen ’Theatre of Violence’ oprindeligt pitchet på CPH:FORUM, mens ’Twice Colonized’, der også var udtaget til Sundance, har været en del af CPH:DOX’ Work in Progress-program.
Utroligt inkluderende
Katrine Kiilgaard peger på, at det er den præcise vejledning af hvert eneste deltagende projekt, der blandt andet er med til at gøre CPH:DOX’ brancheaktiviteter særligt attraktive.
”Vi gør os umage for ikke at overlade branchetilstedeværelsen til tilfældigheder og bruger mange timer på at forberede det program, de professionelle hver især skal gennemgå, når de er i København, samt hvem de skal møde, så de får mest muligt ud af besøget. Trods vores vækst forsøger vi at bevare en følelse af, at filmskaberne er særligt udvalgt. Med den personlige tilgang er der over tid blevet bygget et stort CPH:DOX-netværk af filmfolk, som føler sig særligt hjemme hos os.”
Det bakker Kim Christiansen op om: ”CPH:DOX er utroligt inkluderende for internationale gæster. Festivalen holder en tradition i hævd, hvor alle branchefolk er i samme båd uanset om man kommer fra Netflix eller er en mindre dansk producent. Det kommer eksempelvis til udtryk i, at alle er inviteret til en stor international middag. Den slags er der ingen andre festivaler, der magter.”
Den personlige tilgang er også en hjørnesten i CPH:DOX’ nye talentudviklingsinitiativ INTRO:DOX, som er målrettet branchefolk, der arbejder på deres første eller anden lange dokumentarfilm.
Forløbet består blandt andet af et dedikeret heldagsprogram med fokus på netværk og deling af branche-knowhow, mens de deltagende også får indsigt i, hvordan CPH:FORUM fungerer ved at deltage som observatører.
”På den måde kan de lære mere om, hvordan det foregår, og hvem der er hvem. Det er vigtigt, når de senere skal have finansieret deres første film,” forklarer Kiilgaard.