"Filmen er en undersøgelse af alkohol, skabt i dyb fascination af, at det samme middel både kan åbne et liv op – og slå et menneske ihjel," fortæller Thomas Vinterberg om 'Druk', der nu har verdenspremiere på Toronto Filmfestival og i næste uge dyster i hovedkonkurrencen på filmfestivalen i San Sebastian.
Det er en fascination, der både hos instruktøren og hovedkaraktererne i 'Druk' trækker tråde til ungdommen og lykkefølelsen ved at sanse verden uden angst, ambitioner og kontrol – gennem 'en perfekt promille': "Jeg tror, mændene i filmen længes inderligt efter det punkt i deres liv. Følelsen af at dø langsomt uden at være til stede i livet præger dem."
'Druk' modtog i juni Official Selection-stemplet fra filmfestivalen i Cannes og har netop vundet Art House Cinema-prisen i Frankrig i en pulje af 12 konkurrerende film fra Cannes Festivalens officielle program.
Se hele interviewet
I 'Druk' beslutter fire gymnasielærere og venner sig for at teste en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt. Teorien lyder, at alkohol i blodet åbner sindet for omverdenen og får kreativiteten til at stige. Resultatet er opsigtsvækkende. Både undervisningen og resultaterne løfter sig, og vennerne begynder for alvor at mærke livet igen. I takt med at genstandene ryger indenbords, skrider eksperimentet fremad for nogle og af sporet for andre. Det bliver tydeligt, at alkohol kan skabe store resultater, men også at den slags vovemod kan have konsekvenser.
'Druk' er instrueret af Thomas Vinterberg, som har skrevet manuskriptet sammen med Tobias Lindholm. Sisse Graum Jørgensen og Kasper Dissing har produceret for Zentropa med støtte fra blandt andet Det Danske Filminstitut.
Filmen er i de seneste måneder blevet solgt til en lang række lande verden over og har også netop sikret sig visning på det vigtige amerikanske biografmarked via distributøren Samuel Goldwyn Films.