Dokumentar på BUSTER

BUSTER. Filmen "Shanne og veninderne" og de fem dokumentariske kortfilm i serien "Mig og min familie" udgør det danske islæt i årets dokumentarfilm-program på BUSTER. Børnefilmkonsulent Dorte Høeg Brask, som har støttet begge projekter, fortæller om filmenes forcer.

På BUSTER filmfestival kan børn og unge opleve film i alle afskygninger. Dokumentarfilmkategorien byder på to stærke danske bud med noget på hjertet. I begge dokumentarer møder vi børn, der kæmper med hver deres udfordringer.

"Shanne og veninderne" byder på et unikt indblik i en 13-årig piges liv, med alt hvad dertil hører af bekymringer og glæder. Fra sit pigeværelse deler Shanne alle sine inderste tanker med kameraet og med hjerteveninden Emma.

buster 2012

Tid: 13.-23. september
Sted
: København og omegn
Billetter
: Bestilles og hentes i den aktuelle biograf. Pris: 15 kr.
Billetter til ikke-biograf-aktiviteter bestilles på www.buster.dk.
FILM-X-billetter bestilles hos FILM-X på 3374 3410 og i weekenden på 3374 3412.

I "Mig og min familie" møder vi fem danske børn i alderen fem til syv år. De og deres familier lever alle et liv, hvor de på den ene eller anden måde skiller sig ud fra normen. Børnenes egne fortællinger om deres hverdag skildres i en række tankevækkende historier, der sætter normalitetsbegrebet på spil.

Shanne og veninderne

Dokumentarfilmen "Shanne og veninderne" af Ulla Søe og Sussie Weinold er en film om veninder og om at skabe sin egen identitet i den svære tween-periode. Shanne er 13 år, hendes bedste veninde Emma er flyttet til en anden skole, og Shanne savner én at høre sammen med i klassen. Der er mange kliker, og Shanne føler sig alene, selvom hun stadig har kontakt til Emma. Men efter sommerferien skal klasserne på Shannes skole blandes til tre nye 7. klasser, og det giver håb til Shanne om at finde nye venner.

"Shanne og Emma giver et meget sandt indblik ind i, hvor sårbart det er at være pige, og om kunsten at navigere mellem intriger, grupper og venskaber. Som karakterer er pigerne meget forskellige – og derfor rigtig gode sammen. Shanne er mørkhåret og synes mere sårbar, og Emma er lys og virker stærkere. Men sammen og alene på værelset kommer deres fortrolighed og umiddelbarhed til udtryk," fortæller Dorte Høeg Brask og fortsætter:

"Jeg tror på, at dette projekt kan ramme piger meget stærkt. Venindeforhold er hjerteskærende og kan være ulykkelige, men også det vigtigste i en piges liv. Det har overrasket mig, hvor tæt instruktørerne er kommet på pigerne. Vi får indblik i en virkelighed, der er langt stærkere, end fiktionen kan skabe. Da jeg så første gennemklip, røg det ud af mig: 'Det her sparker røv! Det er bedre end fiktion'".

Filmen om Shanne er en del af et større projekt skabt i samarbejde med DR Ramasjang. Materialet består af dokumentarfilmen om Shanne, der får tv-premiere sidst i december, samtidig med release på Filmstriben. Derudover produceres en serie i fem afsnit af 20 minutter, som skal vises første gang 1. november på Ramasjangs fødselsdag, og flere korte film af cirka 3 minutters varighed til web. De helt korte film vil først komme i spil i forbindelse med lanceringen af web-universet 'Pigeværelset' til foråret.

"Jeg er glad for, at dette første fyrtårnsprojekt er lykkedes og udviklet i positivt samarbejde med DR Ramasjang. Jeg ser det som en særlig styrke, at projektet har volumen, og at historien om Emma og Shanne vokser på flere platforme samtidigt: på tv, på web, på filmstriben og som del af et undervisningsprojekt i skolerne," pointerer Dorte Høeg Brask.

Mette Mailand producerer for Plus Pictures Aps med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Visninger

Program: Dokumentarfilm – Shanne
Tid: 19. september kl. kl. 10.30 i Grand Teatret.
20. september kl. 12.15 i CinemaxX.
21. september kl. 12.15 i Cinemateket. Instruktøren vil være til stede ved de to første visninger.

Mig og min familie

mig-og-min-familie-web Amalie bor på Tunø, hvor der ikke kører biler, og hvor de kun er seks elever i skolen.

I fem korte dokumentarfilm på hver 12 minutter møder vi fem danske børn og deres familier, hvis liv er vidt forskellige. Dannis far har siddet i fængsel, men det gør han ikke mere. Faren er hjemme og passer på Danni, når han altså ikke taler i telefon eller glemmer, at han har lovet, at de skal fodre ænder. Villads har to mødre; mor og Rikke. De andre i klassen undrer sig over, hvor hans far er, og det synes Villads er drønirriterende. Sisses forældre er skilt, og Sisse bor mest hos sin far. Men selv om han er sjov at lege med, så er hun ked af, at hun kun ser sin mor hver anden weekend. Ida og hendes familie er Jehovas vidner. De beder sammen flere gange om dagen, forkynder hver lørdag, og Ida leger hellere med sin søster, end med nogen fra klassen. Amalie bor med sin familie på den lille ø Tunø, hvor der ikke kører biler, og hvor de kun er seks elever i skolen.

"'Mig og min familie' er et vigtigt projekt, fordi det sætter fokus på børn i hele landet og bryder med forestillingen om, hvad en familie er. Filmserien viser, at børn er forskellige. Den afspejler børns helt almindelige hverdagsliv i familier, der udefra set kan virke spektakulære. Det er meget stærke portrætter af et rigt og overraskende børneliv, som vi sjældent ser," siger Dorte Høeg Brask.

Serier er populære blandt de yngre

Serie-formatet er i højere og højere grad blevet populært hos det yngre publikum, og både "Mig og min familie" og serien om Shanne skal vises på DR Ramasjang. Dorte Høeg Brask mener serie-formatet egner sig godt til børn:

"Børn elsker universer og fortællinger, som kan vokse, og som de selv kan påvirke og interagere med f.eks. på nettet. De elsker at møde deres yndlingsfigurer igen og igen − i blade, på Facebook, i chatrooms og i båndsløjfer. Børn kan lide, at fortællingerne gentager sig, og at de udvider sig og viser nye sider af karaktererne og tematikkerne. Nye historier, detaljer, tips og tricks, chat, bonus info osv."

"Det vigtigste er identifikationen; at historierne afspejler deres liv, deres tanker og konflikter. Det er næsten som om, figurerne fra børnenes yndlingsserier flytter ind i børnenes liv og bliver en sekundær familie. Børn ser ikke film, de oplever. De lever i en multiplatformsvirkelighed, hvor de oplever på web, på mobilen og på skærmen samtidigt, og det er vigtigt at forstå, at fortællinger er indhold, som kan udvide sig."  

Anja Hauberg er instruktør, og Thomas Heurlin producerer for Koncern TV- og Filmproduktion A/S med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Visninger

Program: Dokumentarfilm – Mig og min familie
Tid: 17. september kl. kl. 10.30 i CinemaxX.
19. september kl. 10.30 i Palads Biograferne.
22. september kl. 12.45 i Cinemateket. Instruktøren vil være til stede ved de to første visninger.

BUSTER-logo-2012-web