2011 bød på premierer på 24 danske dokumentarfilm, som var produktions- eller lanceringsstøttet af Det Danske Filminstitut. Syv af dem havde biografpremiere, hvoraf tre nåede et – for en dokumentarfilm – stort publikum. Mange af årets film har vakt interesse i medierne og skabt debat, nogle har glædet et mindre og meget dedikeret publikum, og flere af dem er blevet flot anmeldt i de store internationale filmbrancheblade, hvor dokumentarfilm i tiltagende grad får omtale.
Året har stået i dokumentarfilmens tegn, og der er grund til at glæde sig og tegne et oprids af de mange områder, som dokumentarfilmen rykker på.
DOXBIO
Fem af årets biograffilm blev lanceret af DOXBIO, som viser dokumentarfilm i ca. 40 biografer over hele landet. Med live debat-arrangementer, som transmitteres til de deltagende biografer på filmenes premieredag, er det lykkedes DOXBIO at skabe synlige events og engagere et nyt publikum, også i de små biografer. DOXBIO har slået sig fast som brandet, der giver dokumentarfilmene en genkendelighed i det store biografudbud til glæde for både publikum, filmskabere og biografer.
At DOXBIO nu ikke længere kun satser på visninger på selve premiere-dagen, har været med til at øge antallet af besøgende til den enkelte film. DOXBIO opnåede i 2011 et samlet publikumsbesøg på mere end 72.000, en markant stigning i forhold til de godt 20.000 besøg i 2010, hvor DOXBIO blev skudt i gang.
Tre danske film solgte mange af de 72.000 billetter: Eva Mulvads "Det gode liv" 9.000 billetter, Mads Brüggers "Ambassadøren" 16.000 og Anne Regitze Wivels "Svend" 39.000. "Svend" holdt sig på plakaten i en længere periode og nåede ud i knap 120 biografer.
TV
På tv-fronten blev Eva Mulvads "Med døden til følge" set af 622.000 ved tv-premieren på DR1 og yderligere 108.000 ved tre følgende visninger. Samme instruktørs "Det gode liv" blev under titlen "Millionæren, der mistede alt" set af 562.000 på TV 2, hvor Maya Albanas "Min smukke datter" trak 561.000 seere og Ida Grøns "Klovn for livet" 487.000 seere ved to visninger.
DR 2's Dokumania er blevet de dokumentar-interesseredes faste tirsdagsoase. 4-5 millioner ser årligt med. Blandt andet blev Heidi Kim Andersen og Nicole N. Horanyis "Au Pair" i Dokumania set af 133.000 og Christoffer Guldbrandsens "Præsidenten" af 111.000.
Filmstriben i 2011
Filminstituttets distribution af kort- og dokumentarfilm til biblioteker og skoler på filmstriben.dk får stadig flere brugere. I 2011 har der indtil nu været 400.000 visninger på skoler mod 240.000 visninger i 2010. Det svarer til en stigning på 70 %.
Antallet af undervisningsinstitutioner, der abonnerer på Filmstriben, er steget til godt 1.700 abonnenter. Det betyder, at ca. to tredjedele af de danske folkeskoler og gymnasier har adgang til filmene.
2011 blev året, hvor de sidste store kommuner tilsluttede sig den såkaldte fjernadgang til Filmstriben. Stort set alle danskere (98 %) har nu adgang til at se film hjemmefra blot ved at logge på med deres personnummer og password.
Ved udgangen af 2011 er der i alt 1.118 kort- og dokumentarfilm fra Filminstituttet på Filmstriben, langt størsteparten af dem danske. De 209 af filmene er tilføjet i år.
CPH:DOX
Den generelle interesse for dokumentarfilm synes at være steget med events som DOXBIO, CPH:DOX, Månedens Dokumentar i Cinemateket og MandagsDokumentaren i PH cafeen.
Igen i 2011 gav CPH:DOX plads til festivalpremierer på en række nye danske dokumentarfilm, skabte masser af omtale i medierne af genren og satte ny publikumsrekord med 47.300 gæster, en stigning på et par tusind i forhold til 2010.
Månedens Dokumentar i Cinemateket
Månedens Dokumentar i Cinemateket, der seks gange hver måned viser en dokumentarfilm af internationalt tilsnit, har også været en succes. Fra en flyvende start i september 2010 er Månedens Dokumentar nu set af over 6.000 mennesker. Anmelderne har øst stjerner ud over filmene, og et samarbejde med Politiken PLUS, CPH:DOX og European Documentary Network har udbredt budskabet til et stort publikum.
Internationalt
De danske film har igen klaret sig godt på de internationale festivaler i år, fortæller festivalkonsulent, Anne Marie Kürstein. Frank Piasecki Poulsens "Blod i mobilen" og Janus Metz' "Armadillo", begge fra 2010, har der været rift om. Den første har tegnet Danmark på toneangivende festivaler, især på festivaler med humanitært og økologisk fokus, og den vandt bl.a. en pris på Cinema for Peace 2011 under Berlin Filmfestivalen.
"Det gode liv" vandt dokumentarprisen på den centrale festival i Karlovy Vary, og Jannik Splidsboels "How Are You" startede flot med at blive udvalgt til Berlin Filmfestivalen. Også disse to film har vakt interesse på et stort antal festivaler.
Som sædvanligt er det lykkedes at få Danmark flot repræsenteret på dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam, IDFA. Syv film var med, tre af dem i konkurrence, og i efteråret er der kommet godt gang i festivalefterspørgslen på en række nye film, som havde premiere dér, på Nordisk Panorama og på CPH:DOX. Mads Brüggers "Ambassadøren", Lise Birk Pedersens "Putin's Kiss" og Omar Shargawis "½ revolution" er inviteret til Sundance Filmfestivalens dokumentarkonkurrence, hvor de tre film udgør en fjerdedel af konkurrenceprogrammet. De og flere nye titler som Christian Bonke og Andreas Koefoeds "Ballroom Dancer", Christian Sønderby Jepsens "Testamentet" og Pernille Rose Grønkjærs "Love Addict" modtager nu invitationer fra festivaler, og der er store forventninger til dem for 2012.
I DR's salgsafdeling, som står for størstedelen af salget af dansk dokumentarfilm til udlandet, planlægges salgsindsatsen, så den følger Filminstituttets festivalfremstød. Det giver det bedste resultat, fortæller chef for DR Internationalt salg, Helene Aurø, der ser en stigende efterspørgsel på dokumentarfilmene. Efterspørgslen skyldes dels, at de danske film over årene har fået et stadigt bedre ry internationalt, dels at der er dukket flere tv-stationer op, mange af dem specialiserede i bestemte typer programmer.
For 2011 er det især film som "Armadillo", "Blod i mobilen", "Det gode liv" og "Præsidenten", der kan fremvise særligt høje salgstal. Den første er eksempelvis solgt i ikke mindre end 26 territorier.
Film på vej
Filminstituttet har i 2011 produktionsstøttet 36 dokumentarfilm. I tallet indgår syv koproduktioner med udenlandsk hovedproducent og seks udenlandske dokumentarfilm af spillefilmlængde, som er en vigtig del af et stort internationalt medieprojekt "Why Poverty?", der løber af stablen i november 2012.
De produktionsstøttede film, som vi kan se frem til, er vidt forskellige og bliver lavet med små og store budgetter. De spænder fra Janus Metz og Daniel Denciks filosofisk, højttravende undersøgelse af, hvad der sker, hvis man sejler til verdens ende, over Mikala Kroghs nære og følsomme filmprojekt om en kvinde, hvis ene tvillingedatter er dødssyg af kræft, og Katrine Kjærs mere politiske film, der følger en etiopisk familie over fem år, fra de adopterer deres to børn væk til Danmark, til Berit Madsens internationale film, hvor den danske instruktør har fået unik adgang til en 16-årig iransk pige, som drømmer om at blive astronaut, og som kæmper mod et mandsdomineret samfund for at få sit ønske opfyldt.
"Putin's Kiss", "Ballroom Dancer" og "Testamentet" har haft festivalpremiere i 2011 og har rigtige premierer i 2012. De medregnes derfor ikke i 2011's 24 DFI-støttede premierer.
De syv film, der i år havde biograf-premiere er "How Are You", "Det gode liv", "Love Addict", "Svend", "Ambassadøren", "Law of the Jungle", "½ revolution".