Når Nordamerikas prominente filmfestival i Toronto løber af stablen fra 5. september, bliver det med Daniel Borgmans tredje spillefilm, 'Harpiks', på programmet.
Filmen har verdenspremiere i sektionen Contemporary World Cinema, der er en eftertragtet platform for europæiske film til at skabe opmærksom i Nordamerika.
'Harpiks' slutter sig dermed til de to danske dokumentarfilm 'The Cave' og 'En familie på flugt', der allerede er udmeldt.
'Harpiks' er baseret på Ane Riels anmelderroste og prisbelønnede danske roman af samme navn, der solgte over 30.000 eksemplarer i Danmark og blev solgt til yderligere 13 lande.
Filmen følger den enfoldige Jens, hans grotesk overvægtige kone Maria og deres teenagedatter Liv, der lever dybt inde i skoven et sted langt fra det omgivende samfund. Jens og Maria vendte for mange år siden ryggen til civilisationen af frygt for, at myndighederne ville tage deres datter fra dem. De iscenesatte datterens død og har siden holdt hende skjult fra omverden. Afskærmet fra samfundet lever de i ét med naturen, men da Livs farmor efter mange år opsøger den lille familie ude i skoven, skal Liv opdage en helt ny verden, og det trygge paradis står for fald.
Peter Plaugborg spiller rollen som Jens, mens Sofie Gråbøl er som forvandlet i rollen som Maria. Over for dem ses debutanten Vivelill Søgaard Holm i rollen som Liv og Ghita Nørby som hendes bedstemor. På rollelisten er også Amanda Collin.
Daniel Borgman er uddannet fra den alternative filmskole Super16 i 2012. I 2010 vandt han den prestigefyldte Grand Prix de la Semaine de la Critique i Cannes for sin kortfilm 'Berik'. Han har siden stået bag spillefilmene 'The Weight of Elephants' og 'At elske Pia', der begge var udtaget til Berlinalen.
'Harpiks' er skrevet af Bo hr. Hansen og produceret af Katja Adomeit og Peter Aalbæk Jensen for Zentropa og Adomeit Film med støtte fra Det Danske Filminstitut, FilmFyn og TV 2. 'Harpiks' har dansk premiere 25. december.
Danske filmfolk på koproduktioner
Toronto Filmfestivalen har også annonceret en række koproduktioner med dansk deltagelse på programmet. Filmene har alle modtaget støtte fra Filminstituttets ordning for internationale koproduktioner.
Franske 'Made in Bangladesh' af Rubaiyat Hossain er historien om Shimu, en ung fabriksarbejder i Dhaka, Bangladesh, der slutter sig til arbejdernes fagforening efter en kollegas tragiske død i en brandulykke. Danske Peter Hyldahl koproducerer for Beofilm, og Jacques Pedersen har stået i spidsen for lyd og lyddesign, mens Tin Soheili er filmens komponist og Beo Post har håndteret postproduktion.
Islandske 'The County', instrueret af Grímur Hákonarson, er koproduceret af danske Profile Pictures med Ditte Milsted og Jacob Jarek i spidsen. Filmen om mælkebonden Inga, der gør oprør mod det magtfulde lokale kooperativ, er Profile Pictures' fjerde samarbejde med det islandske selskab Netop Films, efter blandt andet Hákonarsons Cannes-vinder 'Rams'. Andre danske filmfolk tæller tonemestrene Frank Mølgaard Knudsen og Sylvester Holm, belysningsmester Aslak Lytthans og belyser Claus Preis. Al billedefterarbejde er foregået hos Act3.
'A White, White Day' af Hlynur Pálmason havde verdenspremiere på Cannes i Critics' Week, hvor Ingvar Sigurdsson vandt for sit spil som en pensioneret politichef, der bliver besat af ønsket om at finde sandheden om sine afdøde hustru. Pálmason har taget sit kreative danske hold med fra 'Vinterbrødre': fotograf Maria von Hausswolff, klipper Julius Krebs Damsbo, tonemesteren Lars Halvorsen, sminkør Katrine Tersgov og kostumier Nina Grønlund. Filmen er koproduceret af Eva Jakobsen, Katrin Pors og Mikkel Jersin fra Snowglobe Film.
Lauren Greenfields amerikanske dokumentarfilm 'The Kingmaker', koproduceret af Danish Documentary Production, er allerede annonceret til dokumentarsektionen.