Dronningen bliver dansk Oscar-kandidat

OSCAR 2020. Det bliver May el-Toukhys 'Dronningen', der skal repræsentere Danmark i kapløbet om en nominering til Oscarfesten i kategorien for bedste internationale spillefilm.

Den danske Oscar-komité, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, mødtes tirsdag eftermiddag for at pege på den film, der skal være Danmarks bidrag til det kommende Oscar-kapløb. 

Valget faldt på May el-Toukhys 'Dronningen', skrevet af Maren Louise Käehne i samarbejde med instruktøren og produceret af Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film. 

'Dronningen' er valgt fra en liste over i alt tre film, som blev forhåndsudpeget i august. De øvrige to titler var 'Før frosten' af Michael Noer og 'Ser du månen, Daniel' af Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen.

Filminstituttets direktør Claus Ladegaard, som er formand for komiteen, siger:

"Vi har haft et felt med tre markante og stærke film. Vores opgave i komiteen har været at bringe den film i spil, som vi mener har størst potentiale i nomineringskapløbet.

'Dronningen' fortæller en historie om magt, begær og fortielser, som vi sjældent har set det før, og som giver et overrumplende nyt blik på aktuelle problemstillinger. Med et overlegent greb om virkemidlerne har instruktør May el-Toukhy og manuskriptforfatter Maren Louise Käehne skabt et både kompromisløst og medrivende drama, som også internationalt har imponeret publikum og anmeldere, med den eftertragtede publikumspris i Sundance som et fornemt bevis. Succesen skal ikke mindst tilskrives Trine Dyrholms pragtpræstation – et overbevisende eksempel på en kompleks kvindelig hovedrolle, som vi kunne ønske os mange flere af på det store lærred.

Vi ser 'Dronningen' som et originalt dansk bidrag, der med sin amerikanske distributør i ryggen har chancen for at sætte et aftryk i konkurrencen om en Oscar-nominering."

Om Dronningen

Dramaet om advokaten Anne, der indleder en affære med sin 17-årige stedsøn, blev rosende modtaget ved verdenspremieren på Sundance Filmfestivalen i januar.

Et "spændende og skarpt fortalt drama", "elegant og fængslende", af en instruktør, der filmen igennem "fastholder et imponerende greb om tonen i en intrigefyldt fortælling", lød det fra de toneangivende branchemagasiner. Også Trine Dyrholm blev fremhævet som en skuespiller, der "giver alt, hvad hun har, følelsesmæssigt og fysisk, i et nuanceret portræt af en kvinde, der gør, som det passer hende, fordi hun tror på, hun kan slippe af sted med det."

'Dronningen' blev belønnet med Sundances publikumspris og modtog også publikumsprisen på Göteborg Filmfestival, hvor filmen desuden vandt for bedste nordiske film og for bedste skuespil til Trine Dyrholm. Dramaet er nomineret til Nordisk Råds Filmpris, der uddeles 29. oktober i Stockholm, og er desuden indstillet til første runde i dysten om en nominering til European Film Awards den 7. december i Berlin.

Herhjemme har 332.000 set filmen i biografen siden premieren den 28. marts, hvor en begejstret anmelderskare kvitterede næsten over hele linjen med seks stjerner.

Manuskriptet er skrevet af Maren Louise Käehne i samarbejde med May el-Toukhy. Filmen er produceret af Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film med støtte fra Filminstituttet. Ezra var også producer på Tobias Lindholms Oscar-nominerede 'Krigen'.

Om May el-Toukhy

May el-Toukhy (f. 1977) dimitterede fra Den Danske Scenekunstskole i 2002 og som instruktør fra Den Danske Filmskole i 2009. 

Hun debuterede som spillefilminstruktør med 'Lang historie kort' (2015), som hun skrev sammen med Maren Louise Käehne. Ensembledramaet med blandt andet Mille Lehfeldt, Trine Dyrholm, Jens Albinus og Danica Curcic vandt en Bodil for bedste manuskript og bedste kvindelige hovedrolle (Lehfeldt) samt en Robert for bedste kvindelige birolle (Dyrholm).

'Dronningen', May el-Toukhys anden spillefilm, er resultatet af endnu et samarbejde mellem instruktøren, manuskriptforfatter Maren Louise Käehne og producer Caroline Blanco, som alle tre mødte hinanden på filmskolen. 

May el-Toukhy har desuden instrueret radiodramaer, teaterstykker og afsnit af tv-serierne 'Arvingerne' og 'Herrens veje'.

Den danske Oscar-komité

Komitéen består i år, ud over formand Claus Ladegaard, af Tivi Magnusson fra Producentforeningen, Anders Refn fra Danske Filminstruktører, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Mette Schramm fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering i kategorien International Feature Film, der tidligere hed Foreign Language Film. Sidste år lå det samlede antal indstillede film på 87.

Akademiets regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra 1. oktober 2018 til 30. september 2019, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

Kontakt

Lizette Gram Mygind
Festivalkonsulent, spillefilm
Tlf. +45 2482 3758
lizetteg@dfi.dk

Fra 1. oktober vurderes de indstillede film af the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' International Feature Film-komité, der skal vælge syv film til en shortlist. En eksekutiv komité tilføjer yderligere tre film for at sikre, at der ikke er iøjnefaldende udeladelser på shortlisten, som derefter består af ti film.

Kort før jul offentliggøres listen med de ti film. Den præcise dato for dette er ikke officiel. To komitéer, en på USA's østkyst og en på vestkysten, ser filmene og vælger de fem titler, som skal Oscar-nomineres. 

De fem nomineringer offentliggøres mandag den 13. januar. Det 92. Academy Awards Show finder sted søndag den 9. februar.

Danske Oscar-indstillinger

Her ses ti år med danske Oscar-indstillinger til Foreign Language (nu International Feature Film), efter året for prisuddelingen:

2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret 
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros 
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret 
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret 
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet 
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder 
2010 Frygtelig lykkelig / Henrik Ruben Genz

Danmark har igennem de seneste årtier markeret sig ved Oscar-uddelingen, ikke bare med spillefilm, men også med kortfilm og dokumentarfilm. Se Filminstituttets Oscar-oversigt.