"Lulus første gang" handler om pigen Lulu, der bliver fanget i et magtspil med nogle piger fra hendes efterskole. Hun bliver mobbet og hånet for sin manglende seksuelle erfaring, men udenfor efterskolens fysiske rammer har Lulu et anderledes forhold til sin net-kæreste Sebastian, som hun dater og har online-sex med gennem en avatar.
"Jeg har altid været interesseret i, hvad der er set som et 'rigtigt forhold'. Jeg kan for eksempel huske i gymnasiet, hvordan jeg, fordi jeg var kærester med en pige, fik at vide af folk, at jeg i virkeligheden ikke havde 'rigtig sex', og derfor stadig var jomfru. Så hvornår har man rigtig sex? Kan man have det over internettet for eksempel?," spørger instruktør Tone Ottilie. Hun tror på internettets potentiale til at forbinde mennesker og mindske ensomhed, noget der også kommer til udtryk i filmen.
Tematikker som magt, venskab, tab af uskyld og skam kendetegner film af den 20-årige instruktør. Hun laver film om de emner, der optager hende og afspejler hendes oplevelse af verden:
"Jeg tror, at man som ung ikke-heteroseksuel person godt kan blive en slags outsider. Seksualitet, magt og fællesskaber bliver en ret vigtig del af dit liv og måden, du skaber din identitet på."
Pigerne er i centrum
Tone Ottilies film har også et andet fællestræk: Alle hovedpersonerne er unge piger. "Jeg tror meget på, at du som filmskaber har en særlig indsigt i de ting, du selv har oplevet. Derfor burde vi have flere unge kvinder, der fortæller om deres egne oplevelser af at være dem selv. Det er vigtigt at unge kvindelige filmskabere laver film om unge kvinder og seksualitet."
Størstedelen af instruktørens film handler om unge, heteroseksuelle pigers verden, de modstridende forventninger, som unge piger møder fra deres omgivelser og hinanden, og hvordan disse håndteres.
"Jeg er meget fascineret af magtspil og konflikter og af alle de modsætninger, der er på spil. For eksempel i "Lulus første gang": Hvis hun er en jomfru, er hun en taber, men hvis hun anerkender sin seksuelle lyst, er hun en 'slut'. Jeg tror aldrig, at selv jeg 100 % har passet ind i rollen som pige. Dette har nok gjort mig endnu mere interesseret i, hvad denne rolle indebærer. Og det synes jeg for det meste, at mine film handler om."
Det tekniske er ikke så svært
Tone Ottilies erfaring som filmskaber er allerede mangfoldig. Hun har blandt andet arbejdet som instruktør og klipper på adskillige fiktions- og dokumentarfilm. "Jeg tror, at man kan lære rigtigt meget af at prøve de forskellige funktioner på et crew. Specielt som pige, hvor man sjældent bliver opfordret til at prøve kræfter med tekniske funktioner. Så kan det give et selvtillidsboost at prøve og se, at det ikke er så svært."
Alligevel foretrækker hun rollen som instruktør. Her kommer inspirationen fra filmskabere som Lukas Moodyson, Andrea Arnold og Richard Linklater, "som har en meget poetisk form for realisme og sensibilitet for unge mennesker."
Tone Ottilie har gået på filmskolen Station Next og læser nu Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet.
En række af hendes film kan ses på YouTube.