På streamingsitet Danmark På Film kan man nu gå på opdagelse i Færøernes smukke omgivelser set gennem et kamera. Ti film, der dækker perioden 1907-1950, skildrer øernes byer, folket, og naturen. Men de levende billeder af Færøernes historie er hidtil udelukkende formidlet af danske filmskabere. Det er nemlig danske fotografer, der som tilrejsende udefra har zoomet ind på det, de oplevede som anderledes og fascinerende.
Fåreavl, fuglefangst og fiskeri
Filmene skildrer derfor den del af øernes historie, som var eksotisk i de danske filmskaberes øjne. Blandt optagelserne har de dokumenteret folkedragtklædte kvinder og børn i Torshavn, fårene, der drives hjem fra fjeldet og de hårdtarbejdende fuglefængere, der klatrer på den forrevne vestkyst.
Fiskeri sikrede velstand på Færøerne i 1900-tallet, og et af landets helt store eventyr var mænd på jagt efter kæmpehvaler, som det ses i Erik R. Knudsens film ”Fiskeri og hvalfangst ved Færøerne” fra 1950.
Nye stemmer fra Rigsfællesskabet
Hvordan ser Færøerne ud i dag, og hvilke historier er de vigtigste at fortælle? Med midler fra den nye NORDDOK-pulje udvides formidlingen om Rigsfælleskabet og giver mulighed for at nye stemmer fra Færøerne kan skabe de næste fortællinger om landet. Med en bevilling på 8 mio. kr. på finansloven og yderligere 2 mio. kr. fra overskydende licensmidler er der i 2019 skabt grundlag for, at filmformidlere fra både Færøerne og Grønland kan skabe nye dokumentarfilm, der kan styrke kendskabet og fællesskabet mellem Grønland, Færøerne og Danmark.