Af Lotte Svendsen
Dansk kultur har mistet et ikon, som gennem generationer har fortryllet børn og voksne med sin enorme skabertrang. Tusindkunstneren Flemming Quist Møller forlod mandag den 31. januar 2022 denne verden i en alder af 79 år. Tilbage står et enestående livsværk drevet af sjælden kreativitet og flittig fortællelyst.
Flemming Quist Møller har præget dansk film og kulturliv som tegner, musiker, skuespiller, børnebogsforfatter og filmmanuskriptforfatter. Han startede i mesterlære hos animationsinstruktøren Bent Barfod. Her mødte Flemming den jævnaldrende Jannik Hastrup, med hvem han senere i samarbejde med producent Per Holst stiftede Fiasco Film, firmaet bag den legendariske tegnefilm 'Bennys badekar' fra 1971. Han er skaber af 'Snuden' fra 1980 samt universet omkring 'Jungledyret Hugo', og Flemming Quist Møllers debutbog 'Cykelmyggen Egon' blev i 2007 fulgt op af tegnefilmen 'Cykelmyggen og dansemyggen'.
Som børnefilmkonsulent støder man ikke så sjældent på Flemming Quist Møllers navn. Hans værk er til stor inspiration for nutidens skabere, og der refereres flittigt til hans univers, når hensigter og intentioner skal udfoldes, og i de ansøgninger, man behandler på kontoret. Flemming Quist Møller stod for en særlig evne til at tage sit publikum i hånden og pege på verdener, vi ofte overser i den travle hverdag.
Flemming Quist Møllers øje for mikro-universets magi, kombineret med nøgtern naturvidenskabelig interesse, gjorde ham til en fabelagtig naturvejleder. Hans tilgang som formidler var, som Jungledyret Hugos, fræk, flabet og fri, men der var mening med galskaben. Flemming var altid på naturens side, og det var børnene og dyrene, der skulle redde den, for de voksne var som oftest ikke andet end endimensionelle karikaturer, gerne med direkte reference til skaberen selv.
Når Flemming Quist Møller blev kvitteret for sit omfattende virke, svarede han, i fin forlængelse af sit ydmyge gemyt: "Skabertrangen var større end selvkritikken." Med netop denne korte sætning demonstrerede Flemming en del af sin suveræne formidlingsevne. Han er på én gang barn og voksen i samme sætning, og vi genkender hver især os selv i de beskrevne roller. Scenen er sat, refleksionen skudt i gang med bare fem ord.
Vi har mistet en skattet kollega, hvis nysgerrighed, skarphed og livsappetit gjorde ham til en eftertragtet sparringspartner. Den 21. april er der premiere på 'De forbandede år 2', som Flemming Quist Møller har skrevet manuskript til sammen med instruktøren og livs-vennen Anders Refn. Lad os glædes over det, der var, og det, som kommer, og værne om Flemming Quist Møllers virke og vision. Æret være dit minde.