Danskerne følger og diskuterer i disse uger DR's store dramasatsning "1864" af Ole Bornedal. Nu kan man opleve, hvordan danskernes kamp mod overmagten på Dybbøl Skanse blev beskrevet i levende billeder – for hundrede år siden.
I Filmdatabasen kan man se den cirka 25 minutter lange filmatisering "En Rekrut fra 1864", som er fra 1910.
Handlingen beskrives således: Den unge officeraspirant Felix kommer for første gang i ilden i Fredericia, hvor han med stor kampgejst kaster sig mod de preussiske forposter. Herfra bliver hans regiment beordret til Dybbøl, hvor heftige kampe mod den tyske overmagt udspiller sig. I den historiske genfortælling af krigen i 1864 er en kærlighedshistorie indflettet. En ung bondepige fra Als får reddet Felix ud af tysk tilfangetagelse, men må lade livet under flugten.
Museumsinspektør Thomas Christensen fra Det Danske Filminstitut beskriver filmens kampscener som "effektive, omend en række af effekterne i forbindelse med eksempelvis Sønderborgs bombardement nok synes lidt urealistiske efter nutidens standarder."
Thomas Christensen gør opmærksom på, at der ifølge filmens program deltog blandt andet "landsbyfolk fra Als" i optagelserne: "Det synes særligt spændende i forhold til filmens slutscene, hvor vores hovedperson knytter sin hånd truende mod Tyskland og udbryder: 'Blot jeg kunde hævne!'. Ti år senere, i 1920, blev Als stemt hjem til Danmark i forbindelse med afslutningen af første verdenskrig."
"En Rekrut fra 1864" er instrueret af Urban Gad og Alexander Christian. Den første var i en årrække gift med Asta Nielsen og instruerede hendes først film "Afgrunden", også i 1910.
Det Danske Filminstitut har digitaliseret "En Rekrut fra 1864", som er en filmatisering af oberst Peter Frederik Rists delvist selvbiografiske debutroman af samme navn fra 1889.
Digitaliseringen er sket i forbindelse med en udstilling på Den Hirschsprungske Samling af Frants Henningsens fine illustrationer til romanen. Filmen vises også på Den Hirschsprungske Samling.