Filmmagi og hypermoderne teknologi

STUMFILM. Dele af Rom blev genskabt i Valby, da filmen 'Fra Piazza del Popolo' skulle optages. Nu har filmen digital premiere. Nyt tema på Stumfilm.dk giver indblik i den komplicerede digitaliseringsproces fra nitratarkivet til streamingsitet.

Kilometervis af filmstrimler har passeret gennem hænderne på Filmarkivets medarbejdere og deres højteknologiske maskiner, der kan rense, scanne, rette kontrast, farvekorrigere og fjerne ridser og støv. Målet er, at filmene kan opleves på streamingsitet Stumfilm.dk.

Nu er der digital premiere på filmen 'Fra Piazza del Popolo' fra 1925. Den er en af de over 400 stumfilm, der er ved at blive gjort streamingklar. A.W. Sandberg instruerede filmen for Nordisk Films Kompagni, og der var tale om en kæmpe produktion, der skulle være med til at genskabe selskabets internationale storhed. Aftenpostens udsendte skrev i sin reportage fra optagelserne i Valby:

”Hele Bydele af det daværende Rom har han bygget op, snævre Gyder, hvor kokette, smaa Italienerinder kigger frem bag de grønne Skodder, og matriarkalske Karabinierer marscherer frem og tilbage foran maleriske Vareboder, aabne Pladser med Søjler og Duer og Mariabilleder og gamle forrevne Ruiner, hvor Tidsler og Torne vokser i Revnerne”.

”Stumfilmperioden var dansk films guldalder – både kunstnerisk og økonomisk"

- Museumsinspektør Thomas Christensen.

I dag lancerer Stumfilm.dk temaet ’Ren magi eller hypermoderne teknologi?’, som handler om digitaliseringsprocessen med netop filmen 'Fra Piazza del Popolo' som eksempel. Temaet rummer bl.a. denne video, der følger filmens vej fra nitratarkivet i Store Dyrehave, gennem Filmarkivets avancerede teknologi og frem til filmen endelig kan streames på Stumfilm.dk. 

”Stumfilmperioden var dansk films guldalder – både kunstnerisk og økonomisk. Danske film fra perioden har international interesse, da de blev vist langt ud over landets grænser. Dengang lå Hollywood i Valby,” fortæller museumsinspektør Thomas Christensen.

Kontakt

Thomas Christensen
Museumsinspektør
Tlf. +45 3374 3576
thomasc@dfi.dk

”Især Nordisk Films produktioner havde internationalt tilsnit og et globalt publikum, men i forbindelse med Første Verdenskrig mistede selskabet sin internationale status, da Tyskland i 1917 nationaliserede deres filmproduktion, og Nordisk måtte frasælge sit tyske biograf-imperium. 60 biografer i Centraleuropa havde sikret faste indtægter, som blev investeret i nye produktioner hjemme i Valby, men i 1925, hvor 'Fra Piazza del Popolo' er fra, var man i fri og hård konkurrence med Hollywood, der buldrede frem. Få år senere lukkede dansk filmproduktion næsten helt.”

Se 'Fra Piazza del Popolo' og læs mere i temaet ’Ren magi eller hypermoderne teknologi?’

Fakta

Dansk films guldalder bliver vakt til live på streamingsitet Stumfilm.dk

Her kan alle følge med i digitaliseringen af over 400 film fra perioden 1897-1928 – det vil sige alle bevarede danske stumfilm.

Projektet løber frem til 2023. 81 er nu tilgængelige. 100 film vil være tilgængelige inden udgangen af 2020.

Man kan både streame filmene og se bl.a. plakater, fotografier, tematekster, manuskripter og datidens anmeldelser.

Alt er gratis og frit tilgængeligt. Det er et filmarkæologisk kæmpeprojekt, der løber over fem år, og det bliver både omfattende og uforudsigeligt. En del af filmene har ikke været set siden 1920’erne.

Filmene restaureres i fuld biografkvalitet, så de også kan vises på festivaler.

Stumfilm.dk er det hidtil største filmhistoriske formidlingsprojekt i Danmark, og der knytter sig også et dansk-tysk forskningssamarbejde til det. Projektet er muliggjort af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og A.P. Møller Fonden, der hver har doneret 10 millioner kroner.