Der var ingen fysiske visninger, da Robin Petrés 'Fra det vilde hav' deltog i konkurrencen for ungdomsfilm, Generation 14plus, ved Berlin Filmfestivalen tidligere på året.
Men når den DR-aktuelle dokumentarfilm vender tilbage til Berlinalens anden halvdel i juni, bliver det med publikum i biografsalene og en mulighed for at vinde prisen som festivalens bedste dokumentarfilm, nemlig den prestigefyldte Berlinale Documentary Award, der ledsages af en præmie på 40.000 euro.
Filmen, der omhandler menneskets svære sameksistens med naturen, er dermed blandt de 16 titler i konkurrencen, der er håndplukket på tværs af festivalens mange serier af kunstnerisk leder Carlo Chatrian. Vinderen kåres ved den officielle prisuddeling i Berlin den 13. juni.
'Fra det vilde hav' udspiller sig i og omkring en række dyreredningscentre ved de britiske øer, hvor frivillige kæmper en håbløs kamp for at redde havlivet fra menneskeskabt død. Med en observerende og poetisk stil følger Robin Petré hverdagen ved centrene, hvor strandede hvaler og sårede sæler er dagligdag – accelereret af klimaforandringer.
"Min tese er, at der i ethvert menneske findes både en opbyggende og en destruktiv kraft. Det er denne ambivalens, som filmen søger og gerne vil helt ind og røre ved: vores haltende relation til selvsamme natur, som vi smadrer med den ene hånd og genopbygger med den anden," siger Petré om filmen i vores interview.
Petré er uddannet dokumentarinstruktør fra den omrejsende europæiske filmskole DocNomads i 2015. Hendes korte dokumentar 'Pulse' fra 2016 vandt en Sølvdue ved DOK Leipzig. 'Fra det vilde hav' er hendes debut i det lange format.
'Fra det vilde hav' har siden verdenspremieren på Berlin Filmfestivalen i februar været vist på blandt andet festivalerne CPH:DOX, Sheffield og Thessaloniki. Herhjemme kan filmen ses på DR TV. Malene Flindt Pedersen har produceret for Hansen & Pedersen med støtte fra Filminstituttets talentordning New Danish Screen.
Anden halvdel af Berlin Filmfestival løber af stablen 9.-20. juni.