Efter adskillige år som et af dansk børne- og ungdomsfilms bedste ansigter står 24-årige Cyron Melville foran en helt ny etape af sin karriere. Cyron Melville er udvalgt til Shooting Star i Berlin 2009.
Danske børne- og ungdomsfilm har mange kvaliteter. Men det er sjældent, at de udklækker voksne skuespillere med oplagte stjernekvaliteter. 24-årige Cyron Melville er en undtagelse. Han debuterede blot 10 år gammel, har i de seneste år medvirket i en række centrale danske ungdomsfilm - og i 2009 får han sin første hovedrolle i Morten Gieses intense "Daniel".
Cyron Bjørn Melville (f. 1984) har først og fremmest et ansigt, som kameraet elsker. Måske på grund af kontrasterne: I toppen en eksplosion af rødt hår - og nedenunder smukke øjne og en kæbe, der er en klassisk filmhelt værdigt. Desuden har han en fysisk pondus på lærredet, som meget få jævnaldrende kan mønstre: når han er med i en scene, lægger man mærke til ham. Også selvom han ikke er i centrum.
Cyron Melville er halvt dansk, halvt skotsk - hans far er komiker og skuespiller Johnny Melville. Han filmdebuterede i Carsten Rudolfs prisbelønnede "Menneskedyret" i 1995. Hans følelsesmæssigt traumatiserede dreng - fanget mellem en utro mor og en kuet far, som på Graham Greene'sk vis dør ved at få en ko i hovedet - er et af de mere ekstreme børneportrætter i dansk film, og den 10-årige Cyron Melville spiller den svære hovedrolle med overbevisende styrke. Skiftevis glad og mut og med det umiddelbare, uskolede nærvær, der kendetegner de bedste børneskuespillere.
Senere samme år er han med i en tv-julekalender, men her hører hans karriere som børneskuespiller op. Næste gang han dukker op på film, er han blevet teenager. Hans birolle i Aage Rais' "2 ryk og en aflevering" (2003) falder sammen med en ny opblomstring af den danske ungdomsfilm, og i de næste år ser vi ham i en hel række af de centrale nye danske film i genren. Christina Rosendahl har ham med i kortfilmen "Fucking 14" og debutspillefilmen "Supervoksen" (2006).
I Christian E. Christiansens "Råzone" (2006) er han hovedpersonens love interest, der ender med en uforskyldt overdosis narkotika. Og i Natasha Arthys mix af martial arts, teenagemelodrama og socialt studie "Fighter" (2008) får han sin hidtil mest centrale birolle. Som den danske teenager Emil, der forelsker sig i den muslimske hovedperson, er det tydeligt, at her er en ung skuespiller af stjernestøbning. Han håndterer både de fysisk krævende kampscener og den mere lavmælte personkarakteristik - og blev nomineret til en Bodil for rollen.
Cyron Melville har for nylig desuden fået god eksponering i de succesfulde tv-serier "Jul i Valhal" (en familiejulekalender), "Forbrydelsen" og "Sommer". Og med Morten Gieses debutspillefilm "Daniel" (premiere i 2009) tager han hul på en ny etape af karrieren. Det er hans første hovedrolle og på alle måder en rolle, der bryder nye grænser for hans talent. Han spiller den unge konservatoriestuderende Daniel, der måske ikke kun har arvet sin afdøde fars store talent, men også hans skrøbelige sind. Det er et ungdomsportræt, som kompromisløst kigger ud i sindets mørkeste afkroge, og Cyron Melville spiller rollen med foruroligende, hjerteskærende intensitet. Hans fremtoning er måske mere dæmpet - det røde hår er klippet og tæmmet! - men det er en både fysisk og psykologisk voldsomt krævende rolle. Og det ligner et gennembrud af de store for den unge skuespiller