Gratis kursus om skandinavisk film

UDDANNELSE. Coursera og Københavns Universitet tilbyder et gratis online kursus i skandinavisk film og tv med Ib Bondebjerg som hovedunderviser. Kurset starter i februar 2014 og er åbent for alle.

Nu er der noget at glæde sig til for alle med interesse for nordisk film og tv. Fra den 3. februar 2014 og 10 uger frem udbyder Coursera og Københavns Universitet online kurset "Scandinavian Film and Television", som giver en introduktion til skandinavisk filmhistorie, kultur og samfund. 

Kurset vil bestå af forelæsningsvideoer med mindre skriftlige opgaver og læsestof til de ugentlige moduler. Der er ingen afgift på deltagelse, og kurset vil lægges på et tilgængeligt niveau, så alle kan være med.

Coursera

Uddannelsesvirksomheden Coursera er verdens største udbyder af gratis online kurser med undervisning inden for akademiske fagområder som teknik, humaniora, medicin, biologi, samfundsfag, matematik, business og datalogi.

Hvert kursus indeholder korte videoforelæsninger med interaktive opgaver og afsluttes med en online eksamen. Mange af kurserne har flere tusinde deltagere – nogle over 100.000 studerende på samme tid – fra 196 lande.

Coursera åbnede i april 2012 og samarbejder i dag med anerkendte topuniversiteter og organisationer i hele verden som Stanford, Princeton, Columbia og Yale. Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet er de eneste universiteter fra Skandinavien.

Ifølge den nuværende aftale tilbyder Københavns Universitet otte online kursusforløb gennem Coursera, som lanceres over en periode på halvandet år, fra forskellige forskningsmiljøer med en stærk international profil.

Læs mere på www.coursera.org

Ib Bondebjerg, som er professor i Film- og Medievidenskab ved Københavns Universitet og hovedunderviser på kurset, oplever en stor interesse for at studere i Danmark og en stærk globalisering på uddannelserne. Derfor er kursets demokratiserende form en særdeles vigtig nyskabelse.

"Coursera er verdens største og første inden for online kurser, og allerede nu har vi over 10.000 tilmeldte til kurset med 200 nye om dagen. Coursera er med til at sætte Københavns Universitet på landkortet og skabe en global eksponering af vores undervisning og forskning. Det giver en vis brandværdi at være med i frontlinjen af udviklingen og få mulighed for at afprøve fremtidens undervisningsformer," fortæller Ib Bondebjerg.

Skandinavisk hype

Kurset vil beskæftige sig med den sociale, institutionelle og kulturelle baggrund for film og tv i Skandinavien i en bredere europæisk og global kontekst og behandle nogle af de vigtigste filminstruktører fra Carl Th. Dreyer til Lars von Trier samt typiske populære genrer i moderne film og tv-drama.

Ifølge Ib Bondebjerg skyldes den internationale interesse for det skandinaviske dog mere end succesen inden for film og tv:

"For tiden ses der rundt omkring i verden en fascination af det nordiske på en række forskellige områder. Der er en slags hyperinteresse for det skandinaviske, som også går dybere end selve interessen for film."

"Det skandinaviske velfærdssamfund står i udlandet for en særlig lighed, frihed og ytringsfrihed. En samfundsmodel og kultur, der også afspejles i film- og tv-produktionerne. Interessen for det skandinaviske er derfor en blanding af ren interesse for film og tv og en bredere interesse for vores kultur og samfund. På kurset vil vi forsøge at skabe en forbindelse imellem de to elementer."

Ib Bondebjerg vil stå for 5 ud af kursets 10 ugers undervisning, imens de resterende varetages af Peter Schepelern, Casper Tybjerg, Johannes Riis, Birger Langkjær og Eva Novrup Redvall.

Pensum

  • Uge 1: Nordisk rules the world: The birth of Scandinavian film culture
  • Uge 2: Carl Th. Dreyer – a Scandinavian auteur and the classical, Scandinavian film culture
  • Uge 3: The modern Scandinavian film and television culture: institutions and cultural policy
  • Uge 4: Ingmar Bergman – a Scandinavian auteur between the classic and the modern
  • Uge 5: Scandinavian New Wave cinema and the popular cinema culture
  • Uge 6: Scandinavian film production and Europe
  • Uge 7: Lars von Trier, Dogme and the Scandinavian and European art cinema
  • Uge 8: Television in a Scandinavian and European perspective
  • Uge 9: Nordic noir and other forms of television drama – Scandinavia as international cultural brand
  • Uge 10: Global cinema – national cinemas: Scandinavia in the digital media era

Læs mere om kurset.