Kasper Dissing: "Jeg vil lave film, der vækker debat"

INTERVIEW. 'Druk'-producer Kasper Dissings ambition er at lave film, der udfordrer publikum på deres holdninger og opildner til diskussion. Når han deltager ved branchebegivenheden Producers on the Move i næste uge, er det med to projekter, der vil netop dét.

Det er ikke mere end et par uger siden, at Kasper Dissing vendte hjem fra Los Angeles, hvor producerens spillefilmdebut, Thomas Vinterbergs 'Druk', som bekendt vandt Oscar-statuetten for bedste internationale film.

Men Dissing er allerede travlt optaget af sine næste projekter, som han skal præsentere ved den prestigefyldte branchebegivenhed Producers on the Move, der løber af stablen virtuelt fra 17. til 21. maj.

Serien prøver at vende vores liv på hovedet ved at fratage os alt. Det er en familiesaga, der undersøger, om man kan bevare sig selv, når man pludselig mister alt.

- Kasper Dissing om ny serie af Thomas Vinterberg

"Det har været en lidt tung landing efter nogle uger oppe i skyerne. Men for mig handler det om at komme tilbage og fortsætte arbejdet på de projekter, jeg har gang i," fortæller Dissing, der ser frem til at deltage i den traditionsrige begivenhed og møde de 19 andre europæiske producere i denne helt særlige ramme.

"Det er altid interessant at høre, hvilke udfordringer producere fra andre lande arbejder med. Derudover giver programmet anledning til at møde nogle af beslutningstagerne i branchen. Jeg glæder mig især til at tale med programlæggere fra de store filmfestivaler og få et indblik i deres udvælgelsesproces, som forhåbentligt kan gavne mine fremtidige projekter."

Indblik i underbelyste miljøer

Med sig har 33-årige Dissing to nye projekter, som han skal præsentere for sine internationale kolleger. Et af disse er 'Shorta'-instruktør Frederik Louis Hviids næste spillefilm, 'De lydløse', der skrives af Anders Frithiof August.

Allerede da han gik på Super16, samarbejdede Dissing med Hviid om afgangsfilmen 'Halvmand', der gik hele vejen til filmfestivalen i Cannes og tilmed vandt en pris.

Nu kaster duoen sig over kupgenren med en film, der har sin inspiration i Danmarkshistoriens største røveri i 2008. Ambitionen er at komme bag facaden på røverne og belyse deres menneskelige sider, fortæller Dissing.

En film og tv-serie på vej

'De lydløse' af Frederik Louis Hviid er i udvikling ved Zentropa. Kasper Dissing producerer filmen, der er inspireret af et dansk røveri i 2008. Manuskriptet skrives af Anders Frithiof August.

'Familier som vores' er Thomas Vinterbergs første tv-serie. Kasper Dissing og Sisse Graum Jørgensen producerer for Zentropa i samarbejde med TV 2 og med støtte fra Public Service Puljen. Bo Hr. Hansen står bag manuskriptet sammen med Vinterberg. Serien forventes at gå i optagelse sidst på året.

"Vi vil gerne vise den anden side af det kriminelle miljø, man som publikum kan have svært ved at forene sig med. Filmen forherliger ikke kriminalitet, men forsøger derimod at skitsere en del af samfundet, som vi ikke ser særligt meget til i vores hverdag.

Det er en film om ambitionen om at være den bedste i sit fag og bruge årevis på at forberede sig, som vi også kender det fra eksempelvis filmbranchen. Men her handler det om et røveri. Vi forsøger at finde det menneskelige i det umenneskelige."

Dissing vil gerne lave film, der kan gå fra kultursektionen til debatsektionen. Han forfølger projekter, som giver publikum indblik i underbelyste samfundsproblemer eller miljøer og giver anledning til diskussion.

"Jeg tror ikke på, at film skal være moraliserende. Men jeg vil gerne lave film, der vækker debat, så publikum selv kan forholde sig til nogle problemstillinger, de måske ikke tænkte over før," siger han.

Vores liv vendt på hovedet

Det er også et af hovedtrækkene i Dissings andet kommende projekt, Thomas Vinterbergs første tv-serie, 'Familier som vores', som Dissing producerer med 'Druk'-makkeren Sisse Graum Jørgensen, og som skrives af Vinterberg og Bo Hr. Hansen.

Serien udspiller sig i en nær fremtid, hvor Danmark må evakueres på grund af klimaforandringer, og hvor velfærdssamfundets sikkerhedsnet rives væk.

"Serien prøver at vende vores liv på hovedet ved at fratage os alt," siger Dissing. "Det er en familiesaga, der undersøger, om man kan bevare sig selv, når man pludselig mister alt." 

Produceren ser frem til at diskutere projekterne med sine internationale kollegaer og måske endda få en samarbejdspartner ombord, fortæller han:

"Programmer som Producers on the Move giver en eksponering, som har stor betydning for det samarbejde, vi har på tværs af landegrænser."

"Da jeg var elev på Zentropa og senere blev uddannet fra Super16, blev man sat i udfordrende situationer med andre ligesindede. De fællesskaber følger mig stadig. Selvom jeg ikke arbejder med dem alle, så udveksler vi erfaringer og ideer. Jeg håber at kunne finde endnu et fællesskab i Producers on the Move – også selvom vi ikke kan mødes fysisk i denne omgang."

Producers on the Move

Organisationen European Film Promotion (EFP) afholder hvert år Producers on the Move. Traditionelt finder begivenheden sted under Cannes Festivalen, der i år har skiftet datoer grundet corona.

Formålet er at styrke nye produceres netværk i den internationale filmbranche og sætte dem i forbindelse med potentielle koproduktionspartnere. Det sker gennem et intensivt forløb med møder, pitchingfora, casestudier, sociale sammenkomster og pressetiltag.

Det Danske Filminstitut og de andre landes tilsvarende organisationer indstiller hver en producer, og European Film Promotion udvælger derefter de 20 deltagere.

Dansk film har været repræsenteret hvert år siden 2000. De seneste danske deltagere tæller Signe Leick Jensen, Mikael Rieks, Eva Jakobsen, Katja Adomeit, Mikkel Jersin, Ditte Milsted, Nina Bisgaard og Monica Hellström.

EFP står også bag Shooting Stars, et udstillingsvindue for nye skuespillertalenter, der afholdes under Berlin Filmfestivalen. Både Shooting Stars og Producers on the Move er støttet af Creative Europe MEDIA.