Kosmorama lægger 65 års udgivelser online

TIDSSKRIFT. Fra i dag bliver 65 års filmhistorie, filmkritik og filmdebat tilgængelig på nettet – intet mindre end samtlige numre af Danmarks ældste filmtidsskrift Kosmorama. Det hele kan læses online, downloades som pdf og er ganske gratis at bruge. Værsgo’!

Fra Truffaut om Dreyer til Balling om Olsen-banden – og alt derimellem 

Det er et sandt overflødighedshorn af filmkritik, der nu er bliver tilgængeligt. Talrige indsigtsfulde skribenter fra både ind- og udland har gennem årtier fyldt spalterne i Kosmorama. 

Tag for eksempel Kosmorama nr. 85 fra 1968: Stor mindeartikel om Carl Th. Dreyer skrevet af ingen ringere end franskmanden bag auteur-begrebet, Alexandre Astruc. Dernæst en artikel om den parisiske verdenspremiere på Dreyers sidste film, 'Gertrud' (1964) af Henrik Stangerup. Herefter er det Elsa Gress, der portrætterer den ældre Dreyer. Et par artikler af mesteren selv er der også blevet plads til, foruden et interview med Truffaut om Dreyers betydning for hans filmkunst. Og ja, vi er i 1968, så en fyldig analyse af symbolismen i Bergmans film set i et jungiansk perspektiv med afstikkere til alkymiens doktriner og LSD-terapi kan man også fornøje sig med.  

Eller hvad med en indføring i, hvordan Jørgen Roos’ læreår som dokumentarist forløb? Se Kosmorama nr. 49

Fakta

Kosmorama udkom første gang den 1. oktober 1954

Samtlige 239 trykte tidsskriftnumre, fra 1954-2011, i alt 3815 lange og korte artikler er nu tilgængelige på www.kosmorama.org.

Alt dette kan frit læses online samt downloades som PDF eller til print.

Læs mere om Kosmoramas historie.

Eller et fyldigt interview med Erik Balling, hvor han fortæller om sit makkerskab og samarbejde med Henning Bahs, lige inden den femte Olsen-bandefilm, 'Olsen-banden går amok' (1973) får premiere? Se dobbeltudgivelsen Kosmorama 115-116 fra august 1973, et digert nummer, hvor Søren Kjørup desuden går i kødet på den klassiske amerikanske gangsterfilm blandt meget andet.

Kosmorama viser vej

For den flittige filmkritik-læser er der hermed serveret stof til mange, lange vinteraftener. Samtlige 275 numre er fra i dag tilgængelige online. Heraf er 244 udkommet på tryk fra oktober 1954 til 2011, hvorefter Kosmorama forlod papir og sværte til fordel for nettet. I alt 3368 mindre og større artikler. Det er et tekstkorpus i sværvægtsklassen, og selvom Kosmorama gennem hele sin levetid har stolet på læsernes brændende filminteresse og nysgerrighed, er der ingen på redaktionen i dag, der forestiller sig, at nogen klikker sig ind på Asta Nielsens åbningsartikel i Kosmorama nr. 1 fra oktober 1954, for derefter at pløje sig frem til dette forårs nummer 275, som – Kosmorama-traditionen tro – havde de store auteurs på menuen, helt ligesom dengang i 1950’erne.

Foto: 'Reservoir Dogs' (Quentin Tarantino, US, 1991).

Derfor vil vi med mellemrum påtage os rollen som vejvisere og udsende nyhedsbreve til vores abonnenter, hvori vi foreslår tematiske veje og snit gennem 65-års Kosmorama. Og nu vi er ved det – hvorfor ikke lige tage et hurtigt Tarantino-machetehug ind i artikeljunglen:

Læs hvordan Tarantinos skelsættende klassiker, 'Pulp Fiction' (1994) blev modtaget i Kosmorama i 1994:

I 2001 tegnede Iben Thorving Laursen et portræt af Quentin Tarantino, læs det her:

Kosmorama anmeldte også Tarantinos debutfilm 'Reservoir Dogs' (1992). Hvad Maren Pust mente om filmen dengang, finder du her:

Og vil du have flere ruteforslag gennem mere end et halvt århundredes filmkritik, så abonnér på Kosmoramas nyhedsbrev.

Tags: