Levende historie fra lokalområdet

KULTURARV. På Det Danske Filminstituts streamingsite ’Danmark på film’ kan man se historiske klip fra sit lokalområde. Filminstituttet samarbejder med lokalarkiver om at digitalisere film, så alle egne bliver repræsenteret. Den nyeste indsats har fokus på Lolland-Falster.

Fra Nakskov til Hirtshals, fra Rønne til Hjerl Hede. Det digitale landkort på Filminstituttets streamingsite Danmark på film bliver tilsået med flere og flere filmklip. Det er historiske dokumentaroptagelser, der knytter sig til konkrete lokaliteter, og som tegner et levende billede af tilværelsen i gamle dage.

Om Danmark på film

’Danmark på film’ er Filminstituttets streamingsite med historiske dokumentarfilm fra 1897-2018. Det er gratis at se filmene.

Der er i skrivende stund over 3.000 klip at gå på opdagelse i – og der bliver løbende knyttet flere klip til kortet. Filminstituttet opfordrer publikum til at bidrage med informationer om klippene i kommentarfelter på websitet. Det kan fx dreje sig om faktuelle oplysninger eller gode historier om de personer og steder, man ser i klippene.

De fleste af filmene stammer fra Filminstituttets arkiv, hvor mange hyldemeter dokumentarfilm er ved at blive digitaliseret. Men undervejs i processen har det vist sig, at der er nogle dele af landet, som er blevet filmet mindre end andre. Derfor er det ikke alle egne, der er lige stærkt repræsenteret.

Man kan opleve hverdagslivet i Nykøbing Falster anno 1960 i filmen 'Trafik og anlægsarbejde i Nykøbing F.' (1960). Still fra filmen.

”Vi har mange film fra de større byer, så det giver os masser af muligheder for at digitalisere klip til byerne,” fortæller redaktør Lisbeth Richter Larsen. ”Men filmfotografer har i tidens løb været mindre flittige i de tyndt befolkede områder. Det vil vi gerne råde bod på.”

Film og klip

’Danmark på film’ rummer et interaktivt danmarkskort, hvor man kan finde over 3000 klip. Klippene stammer fra nydigitaliserede film fra Filminstituttets arkiv. Filmene kan også ses i deres helhed på ’Danmark på film’.

Derfor er Filminstituttet gået i samarbejde med udvalgte lokalarkiver. Sidste år blev der indsamlet og digitaliseret film i Nordjylland i en fælles indsats med lokalarkiver, kommuner og borgere med det resultat, at man nu kan se mange flere filmklip fra den region på det digitale landkort. Og i forbindelse med genforeningen samarbejdede Filminstituttet med Deutsches Museum Nordschleswig i Sønderborg og Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg om at digitalisere en lang række historiske film fra grænselandet.

Kollektiv historiefortælling

Den seneste nye lokalindsats har fokus på det sydlige Danmark, nemlig Lolland-Falster. Fra i dag kan alle, der interesserer sig for området, gå på opdagelse i en samling film og klip, som Filminstituttet har digitaliseret i samarbejde med Guldborgsund Stadsarkiv og Nakskov Lokalhistoriske Arkiv.

Filmene kan ses i temaet ’Himmel, hav og herregårde – et portræt af Lolland-Falster’, hvor en række lokalkendte bidrager med deres kærlighedserklæringer til de to sydhavsøer - blandt andet forfatter Knud Romer, kokken Claus Meyer og folketingsmedlem René Christensen, der alle har stærke bånd til området.

Film, der ikke har været vist eller set i årevis, er nu blevet tilgængelige, fortæller Heidi Pfeffer, der er arkivar ved Nakskov Lokalhistoriske Arkiv:

”I vores arkiv ligger bunker af lokalhistoriske film fra 1930’erne og 1940’erne i et brandsikkert skab. Det er helt fantastisk, at nogle af filmene er blevet digitaliseret af Det Danske Filminstitut i en utrolig høj kvalitet.”

Der er sommerstemning i bl.a. Nakskov, Maribo, Nysted og Knuthenborg i filmen 'Lolland-Falster 1943-44'. Still fra filmen.

Christian Frederiksen fra Stadsarkivet i Guldborgsund supplerer:

”Vi er glade for, at Filminstituttet har givet os denne mulighed for at få digitaliseret filmene, fordi det gør dem tilgængelige for et større publikum. Vi ser filmene som et lille bidrag til at udbrede kendskabet til øerne og vise, at Lolland-Falster er en landsdel med liv og historie – og ikke blot består af roemarker og forladte huse, som mediedækningen nogle gange kan give indtryk af.”

Redaktør Lisbeth Richter Larsen pointerer, at samarbejdet styrker den kollektive historiefortælling, som Filminstituttets ønsker at understøtte med ’Danmark på film’:

”Det er spændende at samarbejde med lokalarkiver, som dels kan sætte deres egne lokalhistoriske film i spil, dels kan levere solid viden. De lokale film giver mulighed for samtaler om lokalhistorie, hvad enten det sker rent fysisk i lokale fællesskaber eller digitalt.”

Se en reportage på TV 2 Øst om filmenes vej fra arkiverne og ud til publikum.

Kontakt

Lisbeth Richter Larsen
Redaktør og projektleder
Tlf. +45 3374 3546
lisbethrl@dfi.dk

Christine Bøge Lejre
Projektleder
Tlf. +45 3374 3457
christinebl@dfi.dk