Toronto Filmfestivalen, en af Nordamerikas mest centrale festivaler, slår i disse dage slår dørene op for filmkunst fra hele verden. Blandt årets unge talenter på den canadiske filmbegivenhed er Malou Reymann, der får verdenspremiere med spillefilmen 'Ustyrlig'.
Filmen er udtaget til debutantprogrammet Discovery, hvor festivalen præsenterer publikum, branche og presse for de nye stærke instruktørstemmer.
Med til at tegne dansk film i Toronto er også Ali Abbasis Cannes-vinder 'Holy Spider' i Special Presentations og Hlynur Pálmasons 'Vanskabte land' i Contemporary World Cinema. Begge film får deres nordamerikanske premiere.
Desuden deltager Lars von Triers 'Riget Exodus', der netop har haft premiere på Venedig Filmfestivalen, samt en række koproduktioner med danske filmfolk ombord.
Toronto Filmfestivalen løber fra 8. til 18. september.
Mere om filmene
Ustyrlig
Malou Reymanns drama 'Ustyrlig' udspiller sig i år 1933, hvor samfundet har meget bestemte forventninger til, hvordan unge kvinder skal opføre sig.
Den 17-årige Maren er vild og uregerlig, og hun bliver derfor sendt på kvindeanstalten Sprogø for at blive tilpasset. Opholdet har den modsatte effekt på Maren, som får tændt en gnist i Sørine, der efter seks år på anstalten ellers har tilpasset sig tidens normer. Langsomt får de opbygget en fortrolighed og et venskab, der ender med at få konsekvenser for dem begge.
Reymann, der har en baggrund som skuespiller, spillefilmdebuterede som instruktør med den anmelderroste 'En helt almindelig familie' i 2020. Filmen vandt Big Screen Award ved verdenspremieren på Rotterdam Filmfestival. Instruktøren modtog Carl Th. Dreyer Prisen for sit arbejde med filmen.
På rollelisten er Emilie Kroyer Koppel, Jessica Dinnage, Lene Maria Christensen, Anders Heinrichsen og Danica Curcic.
Manuskriptet har Malou Reymann skrevet med Sara Isabella Jønsson. Filmen er produceret af Matilda Appelin for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut. Den danske premiere ligger den 9. marts 2023.
Holy Spider
Ali Abbasis 'Holy Spider' havde verdenspremiere på Cannes Festivalen, og her modtog Zar Amir Ebrahimi prisen for bedste kvindelige skuespiller for sin rolle som journalisten, der graver sig ned i den mørke underverden i den hellige iranske by Mashhad for at efterforske mordene på byens prostituerede.
Iranskfødte Ali Abbasi, der dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2011, havde sin spillefilmdebut med gyseren 'Shelley', der blev udtaget til Berlinalen. Hans anden spillefilm, den svensk-danske 'Grænse', vandt i 2018 hovedprisen i Un Certain Regard på Cannes.
Abbasi har skrevet manuskript til 'Holy Spider' sammen med Afshin Kamran Bahrami. Filmen er produceret af Jacob Jarek for Profile Pictures med støtte fra Det Danske Filminstitut. Der er dansk premiere den 13. oktober.
Vanskabte land
Hlynur Pálmasons historiske drama 'Vanskabte land' havde premiere på Cannes Festivalen i Un Certain Regard.
Historien udspiller sig i slutningen af det 19. århundrede, hvor en ung dansk præst rejser til Island for at bygge en kirke og fotografere den lokale befolkning. Men jo længere han rejser ind i det barske landskab, desto mere viger han fra sit mål, sin mission og sin moral.
Filmen er i spil til Nordens største filmpris, Nordisk Råds Filmpris, der uddeles den 1. november. Senere denne måned er den desuden i konkurrence på Sebastián Filmfestivalen.
'Vanskabte land', der har Elliott Crosset Hove i hovedrollen, er produceret af Katrin Pors, Eva Jakobsen og Mikkel Jersin fra Snowglobe med støtte fra Det Danske Filminstitut.
Riget Exodus og danske koproduktioner
'Riget Exodus' er Lars von Triers sidste kapitel i serien om hospitalet ved blegedammene, hvor det onde har vundet fodfæste, og lægevidenskaben har sin daglige kamp med sig selv, med svenskerne og det overnaturlige og uforklarlige i en blanding af gys, gru og grin. Louise Vesth har produceret for Zentropa med Viaplay og DR som koproducenter.
Danske filmfolk er desuden repræsenteret på Toronto ved en række udenlandske koproduktioner: 'Triangle of Sadness' med koproducent Per Damgaard Hansen via Coproduction Office, 'The Happiest Man in the World' ved Maria Møller Christoffersen for Frau Film og 'Den blå kaftan' med dansk koproduktion af Mikkel Jersin, Eva Jakobsen og Katrin Pors for Snowglobe.