"Verdenssøn" er titlen på Michael Strunges digtsamling fra 1985, udgivet under pseudonymet Simon Lack. Det er også titlen på Johan Knattrup Jensens afgangsfilm fra Super16, der tager udgangspunkt i Strunges sidste dage, inden han begik selvmord den 9. marts 1986.
Idéen om at lave en film med Michael Strunge som omdrejningspunkt kom til Johan Knattrup en aften, da han var ude at cykle.
"Egentlig ville jeg bare gerne lave en simpel film med to mennesker i en lejlighed. Så var det, jeg kom i tanke om historien om Michael Strunge, som altid har fascineret mig. Jeg er fascineret af hans mod til at sige, hvad han tænkte, at udtrykke det og bryde igennem med det," siger Johan Knattrup Jensen.
Historien om Michael Strunge fortæller, at det sidste han sagde til kæresten Cecilie Brask, inden han sprang ud af vinduet på 4. sal, var: "Nu kan jeg flyve". I filmen "Verdenssøn" kommer Michael hjem til kæresten Cecilie efter et ophold på et psykiatrisk hospital. Han erklærer sig rask, og det virker tilsyneladende også sådan, indtil små tegn begynder at vise det modsatte. Cecilie må nu kæmpe for, at Michael skal forblive i deres verden og ikke forsvinde ind i sin egen.
"Jeg ved ikke, om man kan tillade sig at kalde det en film om Michael Strunge. Måske. Det jeg gerne ville fokusere på, er de to mennesker og deres forhold til hinanden, og hvad de er klar til at gøre for hinanden i kærlighedens navn. Det er en historie om kærlighed," siger Johan Knattrup Jensen.
En lang bevidsthedsudvidende proces
Premieren på "Verdenssøn" bliver afslutningen på tre intense år på den alternative filmskole Super16. Tre år, hvor man ifølge Johan Knattrup Jensen lærer noget hele tiden.
"Du lærer meget af at vise dine ting til publikum. Det giver dig hård hud på fingrene. Og du skal virkelig vide, hvad du vil. Og hvis du ikke ved det, jamen så skal du insistere på det. Du bliver provokeret hele tiden. Folk vil gerne rykke i dig. Tre år på den måde gør dig meget bevidst om det, du laver. Det er én lang bevidsthedsudvidende proces," siger Johan Knattrup Jensen og fortsætter:
"Det har været virkelig sjovt at se folk på holdet udvikle sig og se, hvor de er blevet stærke, og hvilke historie de vil fortælle”.
Premieren er gratis og åben for alle.
Mikkel Kastberg har produceret med støtte fra Filmværkstedet.