Mød babusjkaen, førsteviolinisten og rebellerne

CPH:DOX. Tag en selfie i 400 meters højde, mød en ægte babusjka med svenske rødder, eller oplev tvivlens gnaven hos perfektionisten. Vi introducerer de syv danske titler, der dyster om prisen som bedste nordiske dokumentarfilm under CPH:DOX (16.-26. marts).

Dokumentarfilm fra hele verden fylder i disse dage de københavnske biografer. Festivalen CPH:DOX, der springer ud i sin første forårsudgave her i marts, melder om mere end 200 film på programmet, og her kan publikum også opleve masser af danske film, der dækker et væld af historier, stemninger og skæbner.

Vi zoomer i det følgende ind på de danske titler, der er udtaget til NORDIC:DOX. Her dyster film fra Norge, Finland, Sverige og Danmark om titlen som årets bedste bud på en nordisk dokumentarfilm. Se spilletider på
cphdox.dk.

CPH:DOX 2017

Festivalen finder sted 16.-26. marts 2017.

Se hele CPH:DOX' program


A Modern Man / Eva Mulvad

En god Martini kræver perfektion, og det samme gør livet for Charlie Siem, en ung, velhavende fotomodel for Hugo Boss – og førsteviolinist med en voksende fanskare. Vi følger den karismatiske stjerne fra det søde liv i Monaco til hans ensomme plads i rampelyset, men vi er også med i kulissen, når tvivlen sniger sig ind på ham. For perfektionismen har en pris. Eva Mulvad har fået anerkendelse for sin evne til at komme helt tæt på sine hovedpersoner i film som "Slottet" (2014), "Det gode liv" (2011) og "Vores lykkes fjender" (2006).

De dømtes børn / Kaspar Astrup Schröder

Hvordan vokser man op uden far og mor? Og hvordan lærer man at bære den skam, som er forbundet med at have forældre i fængsel? Over to år har Kaspar Astrup Schröder fulgt tre kinesiske søskende – to tvillingesøstre og deres lillebror – anbragt på børnehjemmet Sun Village, som huser børn af indsatte. Filmen skildrer, hvordan børnene tilpasser sig deres nye liv og "familie", og vi hører om deres drømme og håb. Instruktøren er blandt andet kendt for sine to film fra Japan, "Lej en familie A/S" (2012) og "Opfindelsen af Dr. Nakamats" (2009).

Land of the Free / Camilla Magid

Friheden er dyrekøbt for Brian, der lige er blevet løsladt efter at have tilbragt hele sit voksne liv i fængsel. Han har intet job, kender ikke en sjæl og ved knap, hvad internettet er. Brian er en af de tre hovedpersoner i Camilla Magids film om livet i South Central Los Angeles. Her, midt i en barsk virkelighed, skildrer filmen, gennem de tre, viljen til at tage hånd om egen skæbne og lykke i et belastet miljø. Magids forrige film, "Sort hvid dreng" (2012) om en albinodrengs liv i Tanzania, vandt en musikpris på CPH:DOX.

Lida / Anna Eborn

Hun er en ægte babusjka, 81-årige Lida. Hun bor på et plejehjem, og hun er den sidste gammelsvensk-talende i en tidligere svensk koloni i Østukraine. Hendes søster og søn, som hun ikke har set i 50 år, bor i Rusland. Med impressionistisk lethed blander Anna Eborn 16mm-film og video i sit portræt af et menneske, hvor historien om anden verdenskrig har sat sig dybe spor, men filmen er også en fortælling om livets ukuelighed – nu hvor Lida endda har forelsket sig i en russisk mand. Instruktøren deltog tidligere på CPH:DOX med "Pine Ridge" (2013) om et indianerreservat i South Dakota.

Min mor er pink / Cecilie Debell

Hvem er vores forældre egentlig, og hvordan har de gjort os til dem, vi er? Det er udgangspunktet for den debuterende instruktør Cecilie Debells film om performancekunstneren Michael Richardt, der søger at forstå sit ophav. Han har stærke bånd til sin mor Malou, men store spørgsmål om familiens historie lurer under overfladen. Michael inviterer derfor sin mor med på en roadtrip til nogle af fortidens nøglesteder. I filmen følger vi de to på et dokumentarisk eventyr fuld af tilfældige, men sært meningsfulde møder. Instruktøren har arbejdet som tv-tilrettelægger og postproducer og har tidligere lavet mindre filmprojekter.

På kanten af frihed / Anita Mathal Hopland, Jens Lengerke

Få sved på panden og sug i maven med filmen af de to debuterende instruktører Anita Mathal Hopland og Jens Lengerke. Vi inviteres med på "urban exploring" med en gruppe unge russiske rebeller bevæbnet med GoPro-kameraer, der tager selfies på toppen af en skyskraber og udforsker storbyens dybeste undergrund. Filmen undersøger det svimlende fænomen, drevet frem af YouTube og Instagram af især unge østeuropæere, som de unges dødsforagtende forsøg på at gøre oprør mod systemet.

Stay Behind – Min farfars hemmelige krig / Ida Grøn

Var Ida Grøns farfar med i et hemmeligt CIA-netværk under den kolde krig? Instruktøren har altid været tæt med sine bedsteforældre, men noget tyder på, at hendes farfar Otto ikke blot var respekteret tandlæge og modstandsmand, men at han under den kolde krig også var CIA-agent i et hemmeligt netværk. Men det er bestemt ikke noget, hendes farfar vil kendes ved. Vi inviteres med indenfor i en familiefortælling om loyalitet og dobbeltliv, der rækker fra Nordvestjyllands kyster til højteknologiske laboratorier og hemmelige arkiver. Ida Grøn har tidligere instrueret "Klovn for livet" (2011), der blev udtaget til IDFA Filmfestivalen.