Monica Hellström modtager Roos Prisen 2022

HÆDER. Filminstituttet afrundede i dag den årlige DOKDAG for dokumentarfilmbranchen med overrækkelsen af Roos Prisen. I år blev den givet til producer Monica Hellström.

Roos Prisen er opkaldt efter dokumentarfilm-pioneren Jørgen Roos og bliver givet til et filmmenneske, der over tid har gjort en særlig bemærkelsesværdig indsats for dokumentarismen i Danmark. Filminstituttet stiftede prisen i 1995, og med prisen følger 25.000 kr.

Priskomiteen består af sidste års prismodtager, Camilla Nielsson, Filminstituttets direktør, Claus Ladegaard, og afdelingschef for Dokumentar på Filminstituttet, Ane Mandrup, som ledsagede prisen med disse ord til Monica Hellström:

"Monica Hellström har de senere år produceret en række dokumentarfilm, der har vist sig at have en skræmmende aktualitet. I 'The Distant Barking of Dogs' oplever vi, hvordan 10-årige ukrainske Oleg påvirkes af at leve nær frontlinjen til lyden af missilbombardementer og antiluftskyts. Og i den nænsomme 'A House Made of Splinters' forstår vi, hvilke langvarige konsekvenser det har for børn at vokse op med krig. Selv 'Flugt' bliver skræmmende aktuel efter premieren sidste år, da amerikanerne beslutter at forlade Afghanistan og befolkningen igen flygter ud af landet. 

Fælles for alle tre film er imidlertid ikke deres aktualitet, men at der er tale om exceptionelt kunstneriske film, der flytter grænser for filmsproget. 'Flugt' er således nytænkende i sit miks af forskellige animationsgreb, klassiske arkivoptagelser og dokumentarisk voice over. Det er en hård film, der på flere planer handler om at flygte fra den, man er, men den er let at se, da formen gør den tilgængelig. 

I de film Monica Hellström producerer går høje kunstneriske ambitioner hånd i hånd med tilgængelighed. Monica er optaget af filmmediets evne til at invitere os ind i en anderledes verden og forstå mennesker og livsvilkår, der er forskellige fra os selv og vores egen virkelighed. Empati er et nøgleord. Som i 'Skyggebarn', hvor vi oplever nuancerne i Peters døv-blinde verden og lever os ind i hans families mange dilemmaer.

Således bliver de film Monica producerer relevante og universelle fortællinger, der sætter varige spor i både publikum og hos filmkritikerne. 

Monica Hellströms takketale

Som producer har Monica taget "hele turen" op igennem systemet i den danske dokumentarfilmsbranche. Bag sig har hun en lang karriere, der har bragt hende hele vejen fra Filmværkstedet i Gothersgade til The Dolby Theater i Hollywood, Los Angeles, hvor hun sidste år var nomineret til hele tre Oscars. 

At være en dygtig producer handler imidlertid om meget mere end at have styr på netværket og på budgetterne. En af Monicas allerstørste kompetencer er hendes "people skills". Hun besidder en helt særlig ydmyghed, venlighed, og evne til at navigere både menneskeligt og diplomatisk i svært pressede situationer. Hun går konstruktivt til problemer og altid med et glimt i øjet og et smil, der er lige så smittende som omikrom BA5-varianten.

Derudover har hun en formidabel evne til tidligt at spotte projekter med et stort potentiale. Også som international koproducer har hun vist sig skarp til tidligt at få øje på de helt særlige projekter f.eks. 'Little Girl' af Sébastien Lifshitz. Med svenske Tarik Saleh har hun koproduceret både 'The Nile Hilton Incident' og 'A Boy from Heaven' og dermed bevist, at hun også kan bevæge sig dygtigt på tværs af genrerne.

Vi glæder os til at følge, hvilke spændende projektet hun fremover vil producere. 

Tillykke!"

Samtlige prismodtagere:

Jørgen Roos
Ole Askman
Janus Billeskov Jansen
Jørgen Leth
Jon Bang Carlsen
Sami Saif & Phie Ambo
Jesper Jargil
Anne Wivel
Tue Steen Müller
Niels Pagh Andersen
Arne Bro
Steen Møller Rasmussen
Tine Fischer
Lise Lense-Møller & Anders Østergaard
Lars Skree
Eva Mulvad
Michael Noer
Adam Nielsen
Signe Byrge
Henrik Bohn Ipsen
Dola Bonfils
Anders Villadsen
Mira Jargil & Christian Sønderby Jepsen
Max Kestner
Anders Vadgaard Christensen 
Camilla Nielsson
Monica Hellström