New Danish Webisodes

NEW DANISH SCREEN. Webserier giver frihed i både indhold og format – og tvinger skaberne til at være bevidst om sin målgruppe, siger kunstnerisk leder for New Danish Screen Mette Damgaard Sørensen. Talentstøtteordningen har fredag premiere på den første webserie produceret med støtte fra initiativet New Danish Webisodes.

Filmiske fortællinger ses ikke længere kun i biografen. Derfor inviterede New Danish Screen med initiativet New Danish Webisodes for halvandet år siden filmskabere til at søge om støtte til "udvikling af radikale filmiske fortællinger til nettet". 

Nu får initiativets første støttede projekt '21 roser' fra Third Ear premiere den 4. maj, og fem yderligere webserier, der spænder over animation, realfilm og dokumentar, rammer skærmen i løbet af 2018-19. 

New Danish Screen

New Danish Screen styrker talentudviklingen i dansk film og er med til at sikre den fremtidige udvikling af dansk film med fokus på originalitet, mangfoldighed og dynamik.New Danish Screen støtter udviklingen af talenter, der allerede har manifesteret deres talent i film eller andre audiovisuelle produktioner.

Inddragelsen og udviklingen af webserieformatet er et naturligt skridt i talentudviklingsarbejdet, sådan som mediebilledet ser ud i dag, siger kunstnerisk leder af New Danish Screen Mette Damgaard-Sørensen.

New Danish Webisodes


New Danish Webisodes er et initiativ under New Danish Screen til udvikling af originale serier, der er tænkt til nettet.

Serierne skal udfordrer de konventionelle fortællestrukturer og filmiske udtryk og have stærke fortællinger i centrum.

Serierne skal samtidig udnytte muligheden for nettet som legeplads og laboratorium.

"Vi udvikler talenter til at være filmiske fortællere i det lange format, så de tager skridtet videre ind i en professionel branche. Og det lange format har ændret sig, så vi ikke kun ser fortællinger i biografen, men på forskellige platforme og også serielt," siger hun.

"Det interessante ved at arbejde med webisodes i forhold til tv-serier er, at nettet som platform har en frihed både i forhold til indhold og format. Fordi man ikke er bundet af flow-tv's format har man en frihed til at lade fortællingen styre rytmen og kan lade afsnittene variere i længde i forhold til, hvad der passer.

Vi ville også gerne undersøge, hvad nettet egentlig kan som format. Der er en tendens til, at man tænker, at indhold til nettet er noget, man kan lave for en femøre. Men hvad nu, hvis man faktisk laver produktionerne professionelt, og hvis man virkelig går ud og undersøger, hvordan man kommer i kontakt med sin målgruppe? Hvad kan man så med sin fortælling?" spørger Mette Damgaard-Sørensen. 

Skarpt defineret målgruppe

I de fremtidige webserieprojekter vil hun i endnu højere grad arbejde med filmskabernes målrettethed mod et klart defineret publikum.

"Det forudsætter en ret høj skarphed og tydelig identitet, hvis man skal trænge igennem på nettet. Som filmfortæller bliver man nødt til at være meget klar over, hvem ens publikum er og proaktiv i forhold til at skabe det. Det gælder særligt, hvis man ikke ligger på de største platforme, men det er egentlig vigtigt for enhver ung instruktør og manuskriptforfatter, der skal ud med sin fortælling. Jeg tror, det er realiteten i dag, at man uanset hvilket projekt, man har, skal være ret præcis på, hvordan man positionerer det: Hvem skal se det, hvorfor skal de se det, hvor er de henne, hvordan når man dem, hvordan aktiverer man dem, og hvordan får man gjort dem loyale?"

Mette Damgaard-Sørensen er glad for at med New Danish Webisode-initiativet have fanget talenter, som normalt ikke er at finde i ansøgningsbunken.

"Vi har fået fat i nogle fortælletemperamenter, som vi normalt ikke ville have fået fat i: Som er vildere og ret radikale inden for deres genre, og som allerede har opbygget en fanbase og erfaringer med nettet. Det har været positivt at få mulighed for at arbejde med at fintunere deres tone."

Kommende webisodes

21 roser

Instruktør: Claudia Bille Stræde, Krister Moltzen og Tim Hinman
Producer: Third Ear

Podcastproducenten Third Ear udvider rammerne for det traditionelle filmformat med '21 roser', der består af fem podcast-episoder af Krister Moltzen og Tim Hinman og tre korte animationsfilm af animationsinstruktør Claudia Bille Stræde. Tilsammen udgør det et fortælleunivers, der afdækker en af danmarkshistoriens største narkosager. Hvad der burde have været en sløv eftermiddag på et røgfyldt kontor på Slagelse Politigård, udvikler sig i fortællingen til et spektakulært og højspændt katten-efter-musen-drama.
Serien får premiere den 4. maj på 21roser.dk

Gadejørgen

Instruktør: Kristian Nordentoft
Producer: Mikkel Kristensen og Lars Christiansen, Copenhagen Bombay.  

'Gadejørgen' er en samfundssatirisk animeret webmusical i seks afsnit, der fortæller om Jørgen fra gadehjørnet. Det enkelte afsnit er et nedslag i Jørgens liv: Fra en hård barndom som underernæret knægt med DAMP og taleproblemer til et besværet liv som ægtemand, far, jernbanearbejder og gademusikant. Serien er fortalt gennem dokumentar, tegnefilm, sang og musik. 

Blokhavn

Instruktør: Gigis
Producer: Ulaa Salim og Daniel Mühlendorph, Hyæne Film

Blokhavn Skole skal lukkes. Økonomien er dårlig, lærerne går ned med stress, og eleverne er elendige. Vennerne Ali, Hassan, Abdi, Davito, Musti og Ahmed fra ottende er ellevilde! Indtil deres elskede klasselærerinde Gertrud forklarer, at det betyder, at de skal skilles ad på forskellige skoler. Drengene beslutter at redde skolen, koste hvad det vil. Men det er ikke nemt, når man måske ikke har helt styr på god opførsel, og den nye elev Rasmus Ragnarok truer i skolegården… 

Satiregruppen Gigis har allerede slået sit navn fast og opbygget en solid fanbase med et grovkornet, anarkistisk animeret univers på nettet.
(Ikke støttet gennem New Danish Webisodes)

Skjold & Isabel 

Instruktør: Emil Næsby Hansen
Producer: Emil Kramhøft Dinsen, Wergeland Film

'Skjold & Isabel er en rå dokumentarfilm om den første store kærlighed og dens svære brud. Filmen er et nedslag i to teenagers break-up, der autentisk og ærligt fører publikum helt tæt ind på livet af to unge mennesker, i deres intime rum af komplicerede følelser, skænderier og relationer i konstant udvikling. Skjold & Isabel er en kærlighedshistorie, der taler ind i en universel fortælling om at give slip. 

'Skjold & Isabel' havde i filmversion festivalpremiere på CPH:DOX og får almindelig biografpremiere den 24. maj. Til efteråret udkommer den efter planen som webserie på DRTV. 
(Ikke støttet af New Danish Webisodes)

Helved

Instruktør: Lars T. Therkildsen
Producer: Maria Møller Christoffersen, Grasværk

Albert flyttede til København for at prøve kræfter som skuespiller. Han ville væk fra det mørke Thy og realisere sig selv. Da han modvilligt vender hjem til sin demente farmors 80-års fødselsdag i det forfaldne husmandssted ude på larstyndskids mark, er det med bagtanker. Men før Alberts planer kan føres ud i livet, fanges han i et tidsloop. Igen og igen må han gennemleve familiefødselsdagen, de mange bebrejdelser, de kvælende traditioner og den uspiselige torskerand. Fanget på gården må Albert revurdere sig selv og sin familiehistorie for at finde ud af, hvorfor alting går i ring, og hvad prisen er for at få det til at stoppe.

Lars T. Therkildsen, Charter McCloskey, der spiller hovedrollen som Albert, og Maria Møller Christoffersen har tidligere stået bag sketchshowet 'Turbomodul' og webserien ‘Jacob Ditzel’.

Fogedretten

Instruktør: Jens Dahl
Producer: Caroline Schlüter Bingestam og Marta Mleczek, Profile Pictures

Hver dag sætter dommerfuldmægtig Eva Turell sig bag skrivebordet i sit lille kontor i Fogedretten overfor mennesker, der er havnet i et økonomisk uføre. Hun udspørger, provokerer, skubber til klienter og advokater. Hun vil finde ud af, hvem de er, og hvorfor de er havnet der. Det bliver en afdækning af den menneskelige natur, mentalt mørke, blinde vinkler og naivitet. Så afsiges dommen, og Eva er tilbage i sit eget liv, hvor hun kæmper for at betale sin spillegæld til en gruppe københavnske gangstere.