Norden på film – nyt nordisk filmtilbud

NORDEN PÅ FILM. 'Norden på film' er et nyt samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, Norsk Filminstitutt, Nasjonalbiblioteket og Svenska Filminstitutet. Målet er at sætte fokus på nordiske film og bruge vores fælles filmarv til at blive klogere på hinanden i Norden. Det foregår både online og i biografer i København, Stockholm, Göteborg og Oslo.

På Nordens Dag den 23. marts går et nyt, nordisk filmprojekt i luften. De tre skandinaviske filminstitutter har samlet et udvalg af nordiske dokumentarfilm og historiske optagelser fra 1905-1990, som kan streames gratis online. Samtidig sætter filminstitutternes Cinemateker fokus på nordiske film med events og biografvisninger af skandinaviske film i København, Stockholm, Göteborg og Oslo i marts og april.

Norden på film

På websitet 'Norden på film' kan man se historiske film fra Norden. Cinemateket i København viser nordiske film gennem hele marts og april.

Det Danske Filminstitut er hovedkraften bag 'Norden på film', og målet med projektet er at øge kendskabet til vores fælles nordiske historie og skandinavisk filmkunst – online, i biografmørket og i undervisningen. 

Cinemateket i København inviterer til åbningsevent den 23. marts, hvor Politikens arkitekturredaktør Karsten Ifversen præsenterer tre film om de skandinaviske hovedstæder, heriblandt den danske Oscar-nominerede ’En by ved navn København’ (1960) og den første svenske Oscar-vinder ’Människor i stad’ (1947).

Få overblik over ’Norden på film’-visninger i København i Cinematekets program.

Norden på film er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med en bevilling på 3,5 millioner kroner.

'Verdens værste menneske' (2022) af Joachim Trier er del af cinematekernes programmer. Foto: Oslo Pictures

Online: Nordiske film fortæller fælles historie  

'Norden på film' bliver en ny, nordisk sektion på Det Danske Filminstituts velbesøgte streamingsite 'Danmark på film'. Filmene på sitet er gratis at se og kræver hverken login eller abonnement. 

De film, der kommer til at ligge online, er særligt udvalgt af de tre skandinaviske filminstitutter, som har været på jagt i arkiverne efter dokumentarfilm, historiske optagelser og udvalgte kunstfilm. Filmene giver et mangfoldigt billede af nordisk identitet, samfund og historie samt vores kulturelle forskelle og ligheder. Filmene er fra perioden 1905-1990. 

Via et interaktivt kort over Norden kan man se historiske filmklip fra forskellige byer og egne. Man kan også fordybe sig i temaer på norsk, dansk og svensk om bl.a. de skandinaviske hovedstæder og kongehuse. Der vil løbende komme flere temaer og film online i løbet af projektperioden.

Se de historiske film online på 'Norden på film'.

Dokumentarfilmen 'Hovedstaden' (1962) af Per Larsen tegner et portræt af København. Filmen kan ses gratis online på 'Norden på film'. Foto: Det Danske Filminstitut.

I biografen: Skandinaviske filmperler og hovedværker  

Nordiske klassikere og prisvindende nyere film er på programmet i København, Oslo, Stockholm og Göteborg, når 'Norden på film' går i luften i biografen. Ved lanceringen i marts er der særligt fokus på film om de skandinaviske hovedstæder, og Cinematekerne inviterer til events med både skuespillere, arkitektureksperter og livemusik.

I det danske program kan man blandt andet finde den svenske guldpalmevinder 'The Square' (2017) med danske Claes Bang i hovedrollen og den prisbelønnede norske 'Verdens værste menneske' (2021). Danske 'Pusher' (1996) vises i Oslo, og den danske noir-klassiker ’Afsporet’ (1942) kommer på lærredet i Sverige.

'The Square' med Claes Bang er en af de film, der vises i Cinemateket i København. Foto: Plattform Produktion

Næste skridt: Nordisk kultur i undervisningen m.m.

'Norden på film' fortsætter frem til udgangen af 2026. Næste skridt i projektet er at udvikle undervisningsmaterialer om Norden til børn og unge. Derudover udvides ’Norden på film’ online løbende med temaer og film, mens Cinematekerne i hele perioden vil sætte fokus på nordiske film med spændende filmserier og events.

Danial Brännström, der er chef for Svenska Filminstitutets cinematek og filmarkiv, siger:

"Vi är väldigt glada över att bidra till 'Norden på film' och satsningen på att ge fler tillgång till vårt gemensamma kulturarv. Det är ett samarbete som stärker banden mellan de skandinaviska filminstituten, och ett samarbete som vi hoppas kunna bygga vidare på." 

Irene Torp Halvorsen, der er redaktør i Cinemateket i Norsk Filminstitutt, følger op:

"På Cinemateket i Oslo har vi alltid vist nordiske filmer, men dette er en ny måte å løfte vår felles kulturarv fram på. Sammen kan vi sette fokus på likheter og forskjeller i filmhistorien spesielt, og våre lands kulturer og språk mer generelt. Det er også veldig givende å jobbe tett med kuratorene for de andre cinematekene. De har gjort meg oppmerksom på mindre kjente regissører, skuespillere og filmer fra den skandinaviske filmarven, og jeg blir inspirert til å vise mer av det her hos oss."

Projektleder Sara Prahl på Det Danske Filminstitut uddyber:

”Nogle gange kan man godt glemme at interessere sig for det nærmeste, og sådan har det på en måde været med Norden. F.eks. har nordiske film tit svært ved at finde vej til vores biograflærreder, mens vi i Danmark er blevet dårligere til at forstå norsk og svensk. Med Norden på film vil vi bruge filmmediet til at rykke lidt tættere på hinanden og lære noget af og om hinanden. Og så vil vi bare vise nogle af de vidunderlige og sjældne film frem, der ellers er blevet overset.”  
 

For mere info kontakt

Sara Prahl Larsen
Projektleder
Tlf. +45 3374 3527
sarapr@dfi.dk