Transilvania International Film Festival (TIFF) åbner dørene for sit hidtil største nordiske fokus. Festivalen, der er en af de mest betydningsfulde filmbegivenheder i Østeuropa, samarbejder i år med de nordiske filminstitutter om at præsentere en bred vifte af nordiske film og dansk talent.
I alt vil 37 nordiske film blive vist på festivalen, og Danmark er stærkt repræsenteret med otte film, der demonstrerer den danske filmindustris mangfoldighed. Både etablerede instruktører og nye talenter får mulighed for at skinne igennem.
Oversigt over de danske film på TIFF:
- "Apolonia, Apolonia" (2023) af Lea Glob – Dokumentar
- "Befrielsesbilleder" (1982) af Lars von Trier - Kort fiktion
- "Fædre og mødre" (2022) af Paprika Steen - Spillefilm
- "Kagefabrikken" (2023) af Christian Lollike - Spillefilm
- "Riget Exodus" (2022) af Lars von Trier - Serie
- "Roselil og stentrolden" (2023) af Karla Nor Holmbäck - Spillefilm
- "Superposition" (2023) af Karoline Lyngbye - Spillefilm
- "Viften" (2023) af Frederikke Aspöck - Spillefilm
De udvalgte film demonstrerer den kreative mangfoldighed og bredden i dansk film, og festivalen er en enestående mulighed for det lokale publikum til at opleve dansk filmkunst og få et indblik i den danske filmbranche. Festivalen tiltrækker hvert år omkring 130.000 gæster.
"Dansk film har nydt godt af et mangeårigt samarbejde med festivalen, som i år fejrer 22-års jubilæum og er vokset til at være den største festival i Rumænien og en af de mest toneangivende film festivaler i Østeuropa. Vi er derfor stolte af at være del af det omfattende nordiske fokus, der hylder vores største auteurs som Trier og Östlund samt en række nye interessante filmstemmer fra Norden," siger Filminstituttets festivalkonsulent Lizette Gram Mygind.
TIFF, der blev grundlagt i 2002, er kendt for at opdage nye talenter i filmverdenen og præsentere et mangfoldigt udvalg af film. Udover nordiske film inkluderer festivalen også internationale konkurrencer, der er dedikeret til første- og andengangsinstruktører, samt en præsentation af moderne rumænsk film.
Festivalen afholdes årligt i Cluj-Napoca, som siden 2021 har været en del af UNESCO's netværk af filmbyer takket være TIFF.
For yderligere information om TIFF og det nordiske fokus, besøg venligst festivalens officielle hjemmeside